Quantcast

Αν σας ρωτάνε πως είναι η Ελλάδα του 2015, δείξτε τους αυτή την φωτογραφία

Κως 6η Αυγούστου 2015

THE NEWSROOM

7 Αυγούστου 2015

CLy48PVWsAAzMAl

«Από την αρχή του χρόνου, το νησί της Κω έχει υποδεχτεί 20.435 πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν μέσω θαλάσσης από την Τουρκία. Πάνω από το 85% αυτών των ανθρώπων προέρχεται από χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο, από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή το Ιράκ. Φτάνουν στριμωγμένοι σε μικρές φουσκωτές βάρκες με τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Χωρίς άλλη επιλογή, αφού τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι παντού κλειστά. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν μέρος των 60 εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο που αυτή τη στιγμή έχουν εκτοπιστεί λόγω των πολέμων και των καταστροφών.

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Κω θέλουν απλά να φύγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν στο νησί για το χαρτί της αστυνομίας που θα τους επιτρέψει να πάρουν το πλοίο για την Αθήνα. Όσο περισσότερο περιμένουν τόσο περισσότερο υποφέρουν από την έλλειψη βοήθειας και στέγασης. Αρκετοί είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μέχρι και 25 μέρες για να πάρουν το πολυπόθητο χαρτί.

Η Κως έχει μετατραπεί σε τιμωρία για αυτούς τους ανθρώπους. Και μάλιστα πολύ άδικη τιμωρία. Έχοντας ξεφύγει από τον πόλεμο και τη βία, πολλοί σοκάρονται όταν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες στην Ευρώπη. Ωστόσο, το να κοιμηθούν στο πάρκο ή σε ένα βρώμικο στρώμα δεν μπορεί να συγκριθεί σε τίποτα μπροστά στη βία και την ανασφάλεια που έχουν ζήσει στις χώρες τους.

Στάθης Κυρούσης, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την παροχή ιατρικής φροντίδας και ανθρωπιστικής βοήθειας σε μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια

Best of internet