Quantcast

The Drug Wars

O Ashkan Sahihi και τα ναρκοπορτραίτα του

Dr. Pepper

1 Ιανουαρίου 2013

Είναι ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απλά ένα πολιτικό εργαλείο για τον καθησυχασμό των χριστιανοσυντηρητικών στρωμάτων; Έτσι φαίνεται πως πιστεύει ο Ashkan Sahihi, ένας Ιρανο-Γερμανός φωτογράφος που δηλώνει εξαγριωμένος με την υποκριτική αντιμετώπιση του ζητήματος των ναρκωτικών από την αμερικάνικη κυβέρνηση. Εμπνευσμένος από αυτήν την υποκρισία, πήρε 11 καθημερινούς ανθρώπους και πότισε τον καθένα τους με ένα διαφορετικό ναρκωτικό. Στη συνέχεια τους φωτογράφισε και δημιούργησε μια – κατ’ ελάχιστον – αμφιλεγόμενη έκθεση με τα πορτραίτα τους. Παρακάτω παρατίθενται τα συγκεκριμένα έργα με τα σχόλια του φωτογράφου, όπως δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Vice τον Απρίλιο του 2000.

 
 

Κρακ

 
 

Παρενέργειες: Αυτό ήταν κάπως τρομακτικό. Εμφανίστηκε στην φωτογράφιση ελαφρώς νευρική, αλλά όταν ξεκίνησε να καπνίζει ηρέμησε. Στη συνέχεια κάπνιζε όλο και περισσότερο. Έφτασε μάλιστα σε σημείο που ο φωτογράφος αναγκάστηκε να την διακόψει ο ίδιος επειδή είχε αρχίσει να ανησυχεί.

Φτιαγμένη για: Είκοσι λεπτά με αναλαμπές.

 
 

Σπιντ

 
 

Παρενέργειες: Εδώ το θύμα προσπαθούσε στην κυριολεξία να γαντζωθεί από τα αντικείμενα που βρίσκονταν τριγύρω. Επέμενε πως δε νιώθει τίποτα διαφορετικό και πως είναι μια χαρά ενώ αμέσως μετά άρχισε να μιλάει ακατάπαυστα και για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα νόημα.

Φτιαγμένη για: Δύο ώρες. Δοκίμασε εις διπλούν.

 
 

Μεσκαλίνη

mescalin

 
 

Παρενέργειες: Αυτός τα πέρασε περίφημα. Τραγουδούσε κι έκανε μιμήσεις. Φάνηκε να έχει το καλύτερο τριπάρισμα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους. Τον είχε στείλει για τα καλά.

Φτιαγμένος για: Τρεισήμισι με τέσσερις ώρες.

 
 

Κοκαΐνη

cocaine

 
 

Παρενέργειες: Ήταν οξύθυμη και καθόλου διασκεδαστική. Τράβηξε πέντε με έξι μυτιές και μετά απλά στεκόταν όρθια και φώναζε στον φωτογράφο «Τι θέλεις να κάνω τώρα;». Ο φωτογράφος παραδέχθηκε πως τον έφερε σε αρκετά δύσκολη θέση.

Φτιαγμένη για: Τρεις ώρες.

 
 

Ψιλοκυβίνη

 
 

Παρενέργειες: Άγγιξε τα όρια της παράνοιας. Ήθελε πάρα πολύ να ξαπλώσει στον καναπέ, οι κανόνες όμως τον ανάγκαζαν να κάθεται στην καρέκλα καθ’ όλη την διάρκεια της επήρειας του ναρκωτικού.

Φτιαγμένος για: Οχτώ γεμάτες ώρες.

 
 

Κεταμίνη

 
 

Παρενέργειες: Ο καημένος ξερνούσε με οργή και μένος. Τρεις φορές σηκώθηκε από την καρέκλα και έβγαλε τα σωθικά του. Για σαράντα πέντε λεπτά πέρασε πολύ άσχημα. Τον έριξε στα τάρταρα. Συνήθως οι αντιδράσεις στην κεταμίνη είναι πενήντα-πενήντα, εδώ όμως ήταν μια από της χειρότερες σύμφωνα με την μαρτυρία του φωτογράφου.

Φτιαγμένος για: Τρεις με τέσσερις ώρες.

 
 

Σοκολάτα

 
 

Παρενέργειες: Τίποτα απολύτως. Σύμφωνα με τον φωτογράφο, αυτό είναι που κάνει όλες αυτές τις εικόνες άσχημα πορτραίτα. Μια όμορφη φωτογραφία αποτυπώνει την καλή δυναμική μεταξύ φωτογράφου και μοντέλου. Τα ναρκωτικά καταστρέφουν αυτό το πλαίσιο και αποδυναμώνουν την φωτογραφία.

Φτιαγμένος για: Αδύνατο να προσδιοριστεί

 
 

Έκστασυ

ashkan1

 
 

Παρενέργειες: Την χτύπησε σχεδόν αμέσως και άρχισε να χοροπηδάει γύρω-γύρω στο δωμάτιο. Με το ζόρι έκατσε ακίνητη για την φωτογράφιση.

Φτιαγμένη για: Τέσσερις με πέντε ώρες

 
 

LSD

 
 

Παρενέργειες: Έγινε κομμάτια στην κυριολεξία. Ζητούσε συνέχεια συγγνώμη, ενώ μετά χασκογελούσε στα όρια του παραλογισμού.

Φτιαγμένη για: Οχτώ με εννιά ώρες. Μετά την συνεδρίαση, έφερε μερικούς φίλους της για να της συμπαρασταθούν.

 
 

Μαριχουάνα

 
 

Παρενέργειες:  Ήταν χαμένη στο δικό της μικρόκοσμο, ξεχνώντας τελείως τους ανθρώπους που βρίσκονταν τριγύρω της. Φαινόταν απόλυτα ευτυχισμένη στην μοναξιά της.

Φτιαγμένη για: Σαράντα πέντε λεπτά.

 
 

Ηρωίνη

 
 

Παρενέργειες: Η συγκεκριμένη συνεδρία ήταν μακράν η πιο τρομακτική. Το μοντέλο δεν εκδήλωσε τάση για εμέτο και απλά το μόνο που έκανε για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν να τρίβει το πρόσωπό της. Έδειχνε τελείως απαθής και μουδιασμένη, με πλήρη έλλειψη δημιουργικότητας  ενώ βαριόταν να κάνει το οτιδήποτε. Η φωτογράφιση αυτή προβλημάτισε το δημιουργό του εγχειρήματος και τον έκανε να χάσει εν μέρει το ενδιαφέρον του για τα ναρκωτικά, ειδικά για την ηρωίνη.

Φτιαγμένη για: Μιάμιση με δύο ώρες.

 
 

Best of internet