Quantcast

Η Jarboe στα μέρη μας

Και γιατί θα πάω να τη δω

muslim turing

3 Δεκεμβρίου 2013

 
 

Υπάρχουν τρία πράγματα στο ίντερνετ που με φέρνουν στα όριά μου. Είναι τα ελληνικά comments στο youtube, το twitter του Φαήλου Κρανιδιώτη και τα περισσότερα δελτία τύπου συναυλιών. Όταν δε πρόκειται για μια “μεγάλη κυρία” (ορίστε, το κάνω και εγώ ο ίδιος), η κατάσταση ξεφεύγει ανεξέλεγκτα, στο κρίσιμο σημείο που δεν υπάρχει πια επιστροφή από τον συμβολισμό. Ιέρειες, ελεγείες, μαινάδες, τελετουργίες, μυσταγωγίες, Νέμεση, Ερινύες, Χρυσόπεπλος και Δολοφρονεούσα Ήρα, και όλα τα προσωνύμια όλων των θεοτήτων στην υπηρεσία της μεγαλοπρεπούς περιγραφής. Αυτό με χαώνει λίγο. Και έτσι επιλέγω να αρχίσω να εξηγώ το γιατί θα πάω να δω την Jarboe, μια φοβερή τύπισσα που ανακάλυψε ο Michael Gira, εγκέφαλος των Swans, στις αρχές των 80’s και από τότε έχει απασχολήσει διάφορα αυτιά ανά τον πλανήτη για διάφορους λόγους.

 
 

Μεγαλωμένη στη Νέα Ορλεάνη, μαθαίνει χάμμοντ από μικρή ηλικία, σπουδάζει όπερα και κλασικό τραγούδι, πορώνεται με το “Filth” των Swans, επικοινωνεί με τον Gira, δοκιμάζεται στη μπάντα, προσλαμβάνεται ως τραγουδίστρια και κιμπορντίστρια, ντεμπουτάρει στο “Greed”. Διατελεί βασικό μέλος των Swans από το 1985 ως το 1998 όπου και το “Swans are Dead” πληροφορεί τον κόσμο για το προφανές, ενώ συμμετέχει δεκατέσσερα χρόνια μετά και στο περσινό “The Seer”, χωρίς τον πρότερο βασικό ρόλο της βεβαίως. Ο οποίος, πέραν της μουσικής συνεισφοράς στη μπάντα, έχει σαφώς να κάνει και με την θέση που κατείχε στη ζωή του Gira, καθώς δεν είναι δυνατόν στον κοσμάκη αυτό, ένα “Love will Save You” να έχει ασαφή καλλιτεχνικό παραλήπτη και όχι ξεκάθαρο ανθρώπινο δέκτη.

 
 

Νομίζω πως όλα τα τραγούδια των Angels of Light, της μπάντας του Gira μετά τους Swans, έχουν γραφτεί για την Jarboe, μα αυτή είναι μια θεωρία απλά, είναι αυτό το “πως το βλέπει κανείς” που λήγει άδοξα τόσες και τόσες ενδιαφέρουσες κουβέντες. Με τον Michael Gira είχε επίσης στήσει το πολύ ενδιαφέρον project των Skin, αλλά συμμετείχε κιόλας στις πραγματικά εξαιρετικές δουλειές των The Body Lovers / The Body Haters.

 
 

http://www.youtube.com/watch?v=bETUM3KPnS0

 
 

Αποστασιοποιημένη από τον Gira επίσης, έχει μια μεγάλη δισκογραφία με τα απαραίτητα σκαμπανεβάσματα που κάθε μεγάλος περισσότερο οφείλει να έχει, παρά να ωραιοποιεί με διάφορους τρόπους. Από τα σχεδόν spoken word σημεία του “Anhedoniac” ως τις ανάσες της στο Within από τη συνεργασία με τους Neurosis (με παλαβό δίσκο και για τους δύο), η Jarboe άλλοτε έχει απασχολήσει πολύ, όπως στον δίσκο με τους Byle, στη συνεργασία με τον Lary Seven στην Sub Rosa, στο εκπληκτικό “Magick For Mischiefs”, και στο “The Men Album” (θα αναφερθώ παρακάτω) και άλλοτε λιγότερο, όπως σε κάποιο από τα δεκαπέντε χιλιάδες CD-R της που δεν έχω ακούσει, στο MahaKali, είτε στην κάπως άστοχη metal εμμονή που την είχε πιάσει στα late 00’s (με την εξαίρεση του ωραίου δίσκου των Cobalt).

 
 

Οι δύο πρώτοι της δίσκοι είναι τόσο καλοί, που παραλείπω τα κάπως λαμπερά σχόλια που απαιτούνται. Αν και κάπως άσχετο, δε μπορώ να μην αναφερθώ και στο γεγονός πως συμμετέχει και στον κυρίαρχο δίσκο του 2013 για μένα, το “The Word as Power” του Lustmord. Από τα σημαντικότερα πράγματα στα οποία συμμετείχε ποτέ της γενικώς.

 
 

Αυτό που με συναρπάζει στην Jarboe είναι πως μπορεί να σε πάει από το αιθέριο τραγούδι στο δαιμονισμένο ουρλιαχτό σε ελάχιστα ειλικρινή βήματα, και τα κάνει και τα δύο το ίδιο σοβαρά. Και αυτό που θα κάνω το Σάββατο, είναι να πάω να την δω χωρίς να έχω ιδέα τι θα παίξει. Δεν ξέρω ποιος είναι ο P. Emerson Williams που θα την συνοδεύει στην κιθάρα ή οι Mani Deum που ανοίγουν τη συναυλία. Δεν θα μάθω ως τότε. Δεν θα δω πρόσφατα βιντεάκια της στον ρουφιάνο των φοβερών ελληνικών σχολίων. Θα πάω δύο φορές πιο περίεργος για να δω αν ένα μνημειώδες Σάββατο θα με κάνει να μιλάω με το βερμπαλισμό των Νεμέσεων ή αν ένα Σάββατο που θα έχω δει την Jarboe, θα ξορκίσει εκείνη τη φορά που την είχα χάσει στην Αθήνα (ναι, έχει ξανάρθει) και είχα σπαστεί εκ των υστέρων. Και κάτι μου λέει πως θα συμβεί το πρώτο.

 
 

Εδώ έχουμε μια επαναηχογράφηση του “Magickgirl” από τη συνεργασία με τον Justin Broadrick ως J2

 
 

 
 

…και εδώ την αγαπημένη μου ίσως στιγμή της, το “Edward Life” από το Men Album, με τον Edward Ka-Spel των Legendary Pink Dots

 
 

 
 

jarboe1

 
 

Jarboe + P. Emerson Williams, Mani Deum στην Αθήνα, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο 6 DOGS, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι. Προπωληση 10 €/Ταμείο: 15 €. Στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο Les Yper Yper, Γεωργίου Σταύρου 4. Προπωληση/ταμείο: 13 €.

 
 

Best of internet