Quantcast

New Life Now: Το νέο mixtape του Oneohtrix Point Never

O Daniel Lopatin προσφέρει 40 λεπτά μουσικής που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν λεύκωμα των νέων μουσικών τάσεων του 2013

Normo Gin

25 Νοεμβρίου 2013

 
 

Με το R Plus Seven να έχει προκαλέσει χαμό σε κοινό και κριτικούς – σε σημείο να εγείρει το ενδιαφέρον μέχρι και για σχιζοαναλυτικές μελέτες – είναι σαφές ότι ο Oneohtrix Point Never, κατά κόσμον Daniel Lopatin, δεν ήρθε στο προσκήνιο για να μανιερίσει, να αναπαράγει, να διαιωνίσει ξεπερασμένες τάσεις. Απ’ το 2009 μέχρι σήμερα άλλωστε, όλη η δουλειά του μοιράζεται ανάμεσα σε ένα καινοτόμο μουσικό κι ένα μουσικολογικό σκέλος: ο Lopatin έχει επιδείξει εξαιρετική ικανότητα στο να εντοπίζει τις μετατοπίσεις παραδείγματος στη μουσική δημιουργία και να τις επεξεργάζεται στις δικές του συνθέσεις.

 
 

Αυτή η ικανότητα διαφαίνεται ξεκάθαρα στο νέο του mixtape, “New Life Now”. Ο Lopatin, αντλώντας υλικό τόσο από το παρόν όσο κι από το παρελθόν, σκιαγραφεί έναν χάρτη της στροφής προς την ψηφιακή κουλτούρα και τον φουτουρισμό των 70s, της σχέσης τους με την ποπ μουσική και την ντίσκο, αλλά και τα πειραματικότερα στοιχεία με τα οποία παντρεύονται στο σήμερα. Το εύρος του mixtape εκτείνεται από vaporwave ήχους μέχρι italo-disco επιτυχίες (βλ. το αγαπημένο “Faces” της Clio) και από τη σχολή Μορικόνε μέχρι τις ιδιαίτερες ατμόσφαιρες των Cocteau Twins και ακόμα και με υλικό άλλων, ο Lopatin έχει πράγματα να πει – πράγματα που αξίζει να ακουστούν.

 
 

 
 

Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στο σάιτ του, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν μουσείο εικαστικών της digital culture.

 
 

Best of internet