Quantcast

To full length των Akkord είναι ό,τι καλύτερο θα βγει στην techno φέτος

Το ομώνυμο πρώτο LP του βρετανικού duo κυκλοφορεί στις 25 Νοέμβρη

Monty Cantsin

16 Νοεμβρίου 2013

Ο Μπρονισλάβ Κάσπερ Μαλινόφσκι, εις εκ των ιδρυτών της σύγχρονης κοινωνικής ανθρωπολογίας, γεννήθηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας το 1884, σε εύπορη οικογένεια πανεπιστημιακών και σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του.

Το ενδιαφέρον του για τις ρίζες της πολιτιστικής και κοινωνικής συμπεριφοράς χρονολογείται από τη στιγμή που διάβασε το βιβλίο «Ο Χρυσός Κλώνος» του Βρετανού εθνολόγου Τζέιμς Φράιζερ. Η μετακόμισή του στο Λονδίνο, όπου μελετά κοινωνιολογία στη νεοϊδρυθείσα Σχολή Κοινωνιολογίας του LSE, τον οδηγεί στην Αυστραλία για να πραγματοποιήσει μελέτες στις συνήθειες των πληθυσμών Αβορίγινων.

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει στο ανατολικό άκρο της Νέας Γουινέας, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Τρομπράιαντ, όπου ζει για τέσσερα χρόνια παρατηρώντας και καταγράφοντας τις τοπικές δοξασίες και ήθη. Οι παρατηρήσεις του αυτές αποτελούν πρότυπα σύγχρονης ανθρωπολογικής επιτόπιας έρευνας, καθώς ο Μαλινόφσκι μαθαίνει την τοπική διάλεκτο των κατοίκων των Τρομπράιαντ, μετέχει στις καθημερινές τους τελετουργίες και τις σημαντικές τους τελετές.

Οι έρευνές του αυτές του επιτρέπουν να αμφισβητήσει επιστημονικά τις θεωρίες του Σίγκμουντ Φρόιντ περί οικουμενικότητας του οιδιπόδειου συμπλέγματος, δημοσιεύοντας στοιχεία που καταδεικνύουν την υπεροχή της πολιτισμικής εμπειρίας στη διαμόρφωση της σεξουαλικότητας και της κοινωνικής συμπεριφοράς. Ο Μαλινόφσκι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κοινωνικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις των γηγενών στηρίζονται κατά κανόνα σε δύο πράγματα, στην οικονομία και στη μαγεία.

Αφού επιστρέφει στη Βρετανία και στο LSE, όπου κατέχει την πρώτη έδρα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, τη δεκαετία του 1930, ο Μαλινόφσκι στρέφει το ενδιαφέρον του στις εθνότητες της Ανατολικής και Νότιας Αφρικής, πάνω στις οποίες στηρίζει τις πρωτοπόρες θεωρίες του περί λειτουργισμού (φονξιοναλισμός), θεωρώντας πως όλα τα επιμέρους πολιτισμικά στοιχεία μιας κοινωνίας συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα ισορροπημένο σύστημα.

To ντουέτο από το Manchester ξεκινά την καριέρα του στον Σατανισμό και τη Μαγεία με το EP Akkord001 σαν ένα ανώνυμο μυστηριώδες σχήμα/κολλεκτίβα που αρέσκεται στην ιερή γεωμετρία και στην μετά-Burial future garage εποχή της βρετανικής ηλεκτρονικής σκηνής. Ευτυχώς ή δυστυχώς όλα αυτά τα αχρείαστα χιπστεριλίκια κόπηκαν, η πραγματική ταυτότητα των παραγωγών Synkro και Indigo αποκαλύφθηκε ό,τι κρύβεται πίσω από τις κουκούλες και τις κάπες των Akkord. Ο ήχος τους μεταλλάχθηκε μέσα σε αυτό το διάστημα σε ένα ακόμα πιο αβυσσαλέο μίγμα 90s jungle, deep house, μισάνθρωπης techno που προσομοιάζει σε μια πιο συγκροτημένη και εύρυθμη εκδοχή του ύφους στο οποίο έχει ηγεμονεύσει η Modern Love των Andy Stott, Demdike Stare.

Στα θετικά του να δείχνουν τις φατσούλες τους, το να τους απολαύσουμε τον προηγούμενο Απρίλη σε ένα ψυχρότατο, πολεμικό set στο Boiler Room του Λονδίνου:

Ο πρώτος ομότιτλος δίσκος των Akkord κυκλοφορεί στις 25 Νοέμβρη από την δισκογραφική του Fabric, Houndstooth.

Best of internet