Quantcast

The Boys Are Back: 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τους Dropkick Murphys

Η εκρηκτική celtic punk μπάντα από τη Βοστόνη ξαναχτυπά φέτος το καλοκαίρι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κώστας Αρβανίτης

1 Φεβρουαρίου 2019

Είναι η μπάντα – συνώνυμο με ό,τι λέγεται σήμερα irish punk, celtic punk, folk punk ή ό,τι άλλο νομίζετε – τη μουσική δηλαδή που συνδύασε το punk rock και το oi! με το βιολί, το ακορντεόν, τις πίπιζες, το μπάντζο και την ιρλανδική (και όχι μόνο) κληρονομιά. Μπορεί η πατέντα να έγινε πρώτα από τους Pogues του Shane McGowan με την πρώην τρομερή οδοντοστοιχία, όμως εδώ και χρόνια οι Dropkick Murphys από τη Βοστόνη είναι οι αδιαμφισβήτητοι αρχηγοί του είδους διεθνώς.

Και το έχουν κερδίσει με το σπαθί τους – ή με το μπάντζο τους, θα έλεγε κανείς. Από το 1996 που η μπάντα ιδρύθηκε στο εργατικό προάστιο Quincy της Βοστόνης, έχει καταφέρει να ανέβει πολύ ψηλά και να γίνει διάσημη εξίσου για το χαμό που κάνει στα live της, τις προοδευτικές και γεμάτες αναφορές στην εργατική τάξη απόψεις της, αλλά και την αγάπη τους για τις ιρλανδέζικες ρίζες τους, η οποία φυσικά βγαίνει και στη μουσική της μπάντας.

Οι Dropkick Murphys ήρθαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016 και αν αμφιβάλλετε για τον πανικό που έσπειραν, αρκεί να δείτε τα πειστήρια που άφησαν. Επειδή όμως ένα συναυλιακό καλοκαίρι ποτέ δεν μπορεί να είναι υπερβολικά δυνατό, η μπάντα ξανάρχεται το ερχόμενο καλοκαίρι από την υπερδραστήρια High Priority Productions: Στην Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019 και στην Αθήνα την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 στο Gazi Music Hall.

The boys are back, λοιπόν. Σε περίπτωση που στο άκουσμα αυτής της είδησης ετοιμάζεστε να φορέσετε κάποιο κασκόλ με τριφύλλια (ακόμα κι αν είστε Ολυμπιακός από τα Μανιάτικα) αξίζει να τσεκάρετε τις γνώσεις σας.

The boys are back… και στην Αθήνα!

Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019, στο GAZI MUSIC HALL, οι Dropkick Murphys επιστρέφουν στην Αθήνα, για να ισοπεδώσουν ό,τι άφησαν… όρθιο την τελευταία φορά!Ετοιμαστείτε!

Gepostet von High Priority Promotions am Donnerstag, 10. Januar 2019

Πόσα από αυτά τα πράγματα γνωρίζατε για την αγαπημένη σας μπάντα;

To πρώτο live τους έγινε επειδή κάποιος τους είπε ότι κωλώνουν να το κάνουν

Όπως κάθε ωραία ιστορία, έτσι κι αυτή ξεκίνησε σχεδόν τυχαία. Μια μέρα, κάποιος που δούλευε με τον τραγουδιστή της μπάντας Ken Casey, του είπε «όλο λες ότι θα φτιάξεις μια μπάντα. Η δικιά μου έχει live σε τρεις βδομάδες, σε προκαλώ να ανοίξεις για μας.» Ο Casey δεν έχασε την ευκαιρία να κερδίσει 20 εύκολα δολάρια και του απάντησε πρακτικά «Εντάξει, στοίχημα». Μάζεψε τους φίλους του, έγραψαν δύο τραγούδια και έμαθαν περίπου 6 διασκευές για το live. Όπως είπε ο ίδιος «Παίξαμε ένα μισάωρο set και τα υπόλοιπα είναι ιστορία».

Ο τραγουδιστής και μπασίστας τους ήταν τελείως άμπαλος μουσικά όταν τους ξεκίνησε

Ο Ken Casey όχι απλά δεν είχε συμμετάσχει ποτέ σε γκρουπ, αλλά δεν ήξερε να παίζει απολύτως τίποτε όταν ξεκίνησε τη μπάντα. Για την ακρίβεια, δούλευε μπαρ και σε οικοδομές.

Το αποτέλεσμα ήταν να τον αρχίσουν στο δούλεμα οι θεατές σε ένα μεγάλο live-άδικο όταν οι Murphys άνοιγαν για τους The Mighty Mighty Bosstones, γιατί είχε σκονάκια κολλημένα πάνω στο μπάσο.

 

Οι Dropkick πήραν το όνομά τους από έναν τοπικό παλαιστή

Το όνομα Dropkick λοιπόν προέρχεται από το παρατσούκλι ενός επαγγελματία παλαιστή και γέννημα – θρέμμα της Μασαχουσέτης, του John E. “Dropkick” Murphy, ο οποίος ήταν μάλιστα ιδιοκτήτης του σανατορίου Bellows Farms, στο οποίο υπήρχε μια τελείως πρωτόγονη βοήθεια για να κόψει κανείς το αλκοόλ: Πιο συγκεκριμένα ο Murphy έδινε στους μεθυσμένους παραλδεΰδη και αναισθητικά για άλογα για να συνέλθουν.

Όπως δηλώνει o Casey, «πάντα άκουγα γέρους στην ηλικία του παππού μου να λένε “με πήγαν στου Dropkick Murphy“. Κι εμείς ήμασταν σε φάση “ωραίο όνομα για μπάντα αυτό“.»

Ένας δήμαρχος της Βοστόνης τους είχε απαγορέψει να παίζουν στην St. Patrick’s Day

Το κατόρθωμα αυτό οι Dropkick Murphys το είχαν πετύχει κάποια στιγμή στα τέλη των 90s, όταν κάμποσοι ανήλικοι οπαδοί τους είχαν μπει στο live-άδικο Rat για το πρώτο στην ιστορία live της μπάντας ανήμερα της St. Patrick’s Day. Το αποτέλεσμα ήταν ο δήμαρχος Thomas Menino να τους απαγορέψει να παίζουν ανήμερα της πασίγνωστης γιορτής. Δεν του κράτησαν μούτρα πάντως, όπως είπε ο Casey, καθώς «εκείνη την εποχή, το θεωρήσαμε περισσότερο παράσημο παρά οτιδήποτε άλλο».

Χρειάστηκε μόλις ένας χρόνος για να μπει ένα τραγούδι τους σε ταινία του Martin Scorsese

Μπορεί αυτή τη στιγμή το «I’m Shipping Up To Boston» (που οι Murphys κυκλοφόρησαν το 2005) να έχει συνδεθεί πλήρως με την ταινιάρα που ήταν το The Departed του πασίγνωστου σκηνοθέτη (που έκανε πρεμιέρα το 2006), πρόκειται όμως για διαβολικό timing.

Για το πρώτο και μοναδικό τους πλατινένιο single οι Dropkick Murphys μπορούν να ευγνωμονούν τον συνήθη ύποπτο Robbie Robertson, κιθαρίστα και συνθέτη των The Band, ο οποίος έχει κάνει επιλογή μουσικής και σε άλλες ταινίες του Scorsese.

Το «I’m Shipping Up To Boston» βασίζεται σε μισοτελειωμένους στίχους του Woody Guthrie

Ο θρυλικός Αμερικανός folk τραγουδοποιός Woody Guthrie είναι γνωστός τόσο για τα εκατοντάδες τραγούδια που έχει γράψει, όσο και για το πασίγνωστο «αυτή η μηχανή σκοτώνει φασίστες» που είχε γραμμένο στην κιθάρα του. Αυτός ήταν που έδωσε στίχους και στο προαναφερθέν υπερχίτ (για τα δεδομένα της μπάντας τουλάχιστον).

Πως έγινε αυτό: Ο εγγονός του Guthrie είναι μεγάλος φαν των Murphys, το οποίο έδωσε πάσα στη μητέρα του να επικοινωνήσει με τον Casey. Έτσι, ο Βοστονέζος τραγουδιστής είχε το προνόμιο να ρίξει μια ματιά στα αρχεία του Guthrie, όπου και έπεσε πάνω στους στίχους, οι οποίοι αναφέρονταν στη Βοστόνη. «Είναι κάπως ειρωνικό», όπως είπε ο ίδιος.

Η προσπάθεια ενός Νεοναζί να κάνει τα δικά του σε live τους δεν πήγε καθόλου καλά

Αυτά που έγραφε ο Guthrie στην κιθάρα του, οι Dropkick Murphys τα πήραν στα σοβαρά. Αυτό διαπίστωσε με πόνο ένας Νεοναζί σκινάς στις 13 Μαρτίου 2013 στο live-άδικο Terminal 5 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όταν ανεβασμένος στη σκηνή μαζί με δεκάδες άλλους ξεκίνησε τις φασιστικές χαιρετούρες.

Για διάλογο πήγε ο ίδιος ο Ken Casey, ο οποίος άφησε το μπάσο και τον άρχισε στα μπουκέτα. Όταν το συγκεκριμένο κομμάτι του show τελείωσε, ο τραγουδιστής της μπάντας πήρε το μικρόφωνο για να πει ότι «Οι γ******** Ναζί δεν είναι ευπρόσδεκτοι στα live των Dropkick Murphys». Το κοινό τον αποθέωσε, φυσικά.

Έχουν βριστεί και με κυβερνήτη πολιτείας

Το υψηλόβαθμο diss ξεκίνησε όταν ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν και θανάσιμος εχθρός του συνδικαλισμού και των εργατικών σωματείων, Scott Walker, χρησιμοποίησε το «I’m Shipping Up to Boston» το 2015. Η μπάντα χρησιμοποίησε το λογαριασμό της στο Twitter για να του πει να σταματήσει να το κάνει., προσθέτοντας επίσης ότι «κυριολεκτικά τον μισούν»:

Έχουν διασκευάσει Bruce Springsteen, για το ίδιο το «The Boss»

Οι Murphys είχαν παίξει πολλές φορές μαζί με τον Bruce Springsteen, όμως η τιμή που είναι να παίζεις για το Αφεντικό της αμερικάνικης ροκ μουσικής κατέληξε πολύ ψυχοφθόρα. Πιο συγκεκριμένα, ένα φιλανθρωπικό γεγονός στο Λος Άντζελες που θα τιμούσε τον Springsteen περιλάμβανε και εμφανίσεις από κάμποσους καλλιτέχνες και ο Boss κάλεσε ο ίδιος τους Murphys να τον διασκευάσουν.

Αυτό όμως «ήταν αγχωτικό, καθώς δεν είναι στη σκηνή μαζί σου. Σε παρακολουθεί να παίζεις», όπως είπε ο Casey. Η τιμή πάντως είναι τιμή.

Έχουν παίξει το τελευταίο live ever σε δύο διαφορετικά μαγαζιά της Βοστόνης

Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε οι Murphys να είναι η τελευταία μπάντα που έπαιξε στο Avalon (στο οποίο είχαν κάνει κάπου 40 ή 50 εμφανίσεις από την αρχή της καριέρας τους) και στο Beachcomber. Στο δεύτερο μάλιστα, το οποίο βρίσκεται στη γειτονιά τους, κράτησαν και ενός λεπτού σιγή.

 

 

 

Best of internet