Quantcast

Be humble πληβείοι, ο Kέντρικ Λαμάρ μόλις κέρδισε ένα Πούλιτζερ

Μάλλον είναι η πρώτη φορά που λέμε «δώστε του ένα βραβείο Πούλιτζερ» και το εννοούμε

THE NERDSTREAM

17 Απριλίου 2018

Ο Καλιφορνέζος ράπερ Κέντρικ Λαμάρ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι σαρώνει βραβεία, διθυραμβικές κριτικές, ποπ κουλτούρα και όλα όσα θα μπορούσε να ονειρευτεί ένας ράπερ. Συγκεκριμένα χτες απονεμήθηκαν τα βραβεία Πούλιτζερ της Αμερικάνικης Δημοσιογραφίας και στο Πούλιτζερ Μουσικής, νικητής αναδείχθηκε ο Κέντρικ Λαμάρ για τον δίσκο του DAMN.

Έχουμε αναφέρει ξανά ότι ο Λαμάρ έχει καταφέρει πράγματα που η συντριπτική πλειοψηφία των rappers αδυνατεί έστω και να ονειρευτεί. Οι δίσκοι του πουλάνε σαν ζεστά ψωμάκια, ο κόσμος τον λατρεύει, οι στίχοι του τραγουδιούνται από τα κατάμεστα clubs μέχρι τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter, ο μουσικός τύπος τον θεωρεί σύγχρονο σωτήρα του hip hop και τα μουσικά βραβεία τον κυνηγάνε για να τα παραλάβει.

Κάπως έτσι ο Κέντρικ Λαμάρ δεν γίνεται απλώς ο πρώτος ράπερ που κερδίζει το Πούλιτζερ Μουσικής, αλλά αυτή είναι και η πρώτη φορά που το βραβείο το κερδίζει κάποιος ο οποίος δεν ασχολείται με την κλασσική, ή την τζαζ μουσική.

Τα βραβεία Πούλιτζερ θεσπίστηκαν το 1917 και η κατηγορία για το άλμπουμ της χρονιάς το 1943. Για πολλά χρόνια επιβραβεύονταν μόνο έργα κλασικής μουσικής και μόλις  το 1997 δόθηκε βραβείο σε καλλιτέχνη από άλλο ρεύμα και συγκεκριμένα την τζαζ, στον Γουίντον Μαρσάλις.

Η διοίκηση των βραβείων Πούλιτζερ- δια στόματος της Dana Canedy – δήλωσε για το άλμπουμ DAMN ότι πρόκειται για μια «αριστοτεχνική συλλογή τραγουδιών ενοποιημένη από την ιδιωματική της αυθεντικότητα και το ρυθμικό της δυναμισμό, που με γοητευτικό τρόπο παρουσιάζει την πολυπλοκότητα του σύγχρονου αφροαμερικάνικου βίου». Όπως διαβάζουμε στο Variety, η Canedy δήλωσε για τη βράβευση:

«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή την επιλογή. Αυτό δείχνει ότι η κριτική επιτροπή και το σύστημα κριτών λειτούργησε όπως θα έπρεπε – το βραβείο Πούλιτζερ απονεμήθηκε στο καλύτερο έργο. Αυτό ρίχνει ένα φως στο hip-hop με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για τη μουσική hip-hop και μια μεγάλη στιγμή για τα Πούλιτζερ.»

Το άλμπουμ DAMN είναι το τρίτο άλμπουμ του Λαμάρ. Κυκλοφόρησε πέρυσι και αμέσως βρέθηκε στην κορυφή του Billboard για τρεις εβδομάδες. Πριν λίγους μήνες ο Λαμάρ τσίμπησε 11 βραβεία Grammy. Μετά και την κατάκτηση και του Πούλιτζερ, αναλυτές εκτιμούν ότι η hip hop μπαίνει σε μια περίοπτη λόγια θέση στην αμερικανική μουσική κουλτούρα.

Μην ξεχνάτε τα 10 ζουμερά φακτς που δε γνωρίζατε για τον τεράστιο Κέντρικ Λαμάρ.

Best of internet