Quantcast

Το The Stand είναι η μετα-αποκαλυπτική σειρά Stephen King που είχε ανάγκη το 2020 για να κλείσει όπως πρέπει

Κι είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους συντελεστές της σειράς λίγο πριν την παγκόσμια πρεμιέρα της

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

17 Δεκεμβρίου 2020

Το έχουμε πει ξανά και ξανά σε αυτό εδώ το site. Ο Stephen King δεν είναι ένας απλός συγγραφέας. Ίσα ίσα, αν τον αντιμετωπίσουμε απλώς σαν έναν συγγραφέα, τότε πιθανώς να μην μας φανεί καν τρομερά αξιοσημείωτος σε σύγκριση με τη γιγάντια λογοτεχνική παράδοση του νεότερου κόσμου. Δεν είναι, λοιπόν, ένας συγγραφέας του Κανόνα. Πολύ σημαντικότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι ο King αποτελεί μια αληθινή πολιτιστική δύναμη, μια ανεξάντλητη πηγή σύγχρονης κοινωνικής μυθοπλασίας κι επίσης σχεδόν μια ολόκληρη κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία από μόνος σου. Ο Stephen King, περισσότερο από ένας λογοτέχνης, είναι ένας αφηγητής ιστοριών που έχουν καταφέρει να συλλάβουν την μαζική κοινωνική φαντασία όσο ελάχιστοι άλλοι κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Είναι, με αυτήν την έννοια, ένας αυθεντικός λαϊκός καλλιτέχνης.

Λέγοντας μόλις τώρα ότι σχεδόν αποτελεί μια κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία από μόνος του, δεν κάναμε πλάκα. Και δεν μιλάμε φυσικά μόνο για τις κλασικές μεταφορές που μας μεγάλωσαν όπως το The Shining, το Stand By Me και το The Shawshank Redemption, μεταξύ πολλών άλλων. Το 2017, αυτή η βιομηχανία King γνώρισε μια νέα τεράστια άνθιση έπειτα από μια δεκαετία αρκετά χαμηλότερου προφίλ. Μέσα στο 2017, λοιπόν, είχαμε το νέο κινηματογραφικό It, είχαμε τα Gerald’s Game και 1922 στο Netflix, κι είχαμε και το απαράδεκτο The Dark Tower. Μετά, είχαμε ένα υπερ-τίμιο τηλεοπτικό Castle Rock και έπειτα είδαμε ένα remake του Pet Sematary και το It Chapter Two. Κι αργότερα μέσα στο 2019 είχαμε Doctor Sleep και In the Tall Grass, ενώ στην τηλεόραση είδαμε The Outsider και Creepshow. Χαμός, όπως καταλαβαίνετε.

Τον τελευταίο καιρό, πάντως, το πιο πολυαναμενόμενο πρότζεκτ μεταφοράς του King ήταν το νέο τηλεοπτικό The Stand του CBS, το οποίο τελικά κάνει την πρεμιέρα του σήμερα στις ΗΠΑ και από αύριο αρχίζει να προβάλλεται σε α’ προβολή στην Cosmote TV. Ο λόγος που το νέο The Stand ήταν τόσο πολυαναμενόμενο, λοιπόν, δεν αφορούσε το μόνο το γεγονός ότι το έχουμε ήδη δει σε μια εμβληματική τηλεοπτική εκδοχή από το 1994 (κι εξάλλου έχουμε μπει ήδη στην φάση της 90s νοσταλγίας). Εκτός αυτού, το magnum opus του King από το 1978 απέκτησε έναν νέο χαρακτήρα απρόσμενης επικαιρότητας αφού αφορά μια φονική πανδημία που αποδεκατίζει την πλειοψηφία του πληθυσμού και μας οδηγεί σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο που φιλοξενεί μια νέα παγκόσμια σύγκρουση ανάμεσα στο καλό και το κακό. Ξέρετε, το 2020 δηλαδή.

Βέβαια, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό το έντονο στοιχείο της επικαιρότητας να λειτουργήσει αρνητικά για το ίδιο το έργο, στερώντας του την δυνατότητα να επικοινωνήσει βαθύτερα με το κοινό και παραμένοντας δυνητικά σε μια μόνιμη κατάσταση παραπομπής σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας αυτή τη στιγμή. Κατά μία έννοια, αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του νέου The Stand. Έχοντας την ευκαιρία να δούμε τα πρώτα επεισόδια της σειράς πριν κυκλοφορήσουν, θα πούμε ότι σε γενικές γραμμές ανταπεξέρχεται και στέκεται ικανοποιητικά, διασώζοντας το λαϊκό αφηγηματικό πνεύμα του King και αποπνέοντας μια αναζωογονητική κι εντελώς fun τηλεορασίλα. Εν όψει, λοιπόν, της πρεμιέρας της σειράς, είχαμε την ευκαιρία και τη χαρά να συμμετέχουμε σε ένα Zoom πάνελ μαζί με κάποιους από τους δημιουργούς και τους πρωταγωνιστές του The Stand. Παρακάτω ακολουθούν αυτά που μας είπαν.

Στην αρχή της ομαδικής ψηφιακής συζήτησης, τον λόγο πήρε σε πρώτο χρόνο ο Benjamin Cavell, παραγωγός και συνδημιουργός της σειράς με παρελθόν στο Homeland και το Justified, σημειώνοντας πως κι αυτός όπως και όλο το υπόλοιπο πάνελ από την αρχή ένιωθαν το βάρος της ευθύνης να ανταποκριθούν στην ποιότητα του κειμένου του Stephen King, γνωρίζοντας φυσικά πόσο πολύ το αγαπάει ο κόσμος. Παρόλα αυτά, αναγνώρισε πως είχαν μπροστά τους μια σημαντική δουλειά επικαιροποίησης, έτσι ώστε ένα βιβλίο 42 ετών να μοιάζει ξανά φρέσκο. Βέβαια, όπως είπε κι ο ίδιος: “Δε μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο επίκαιρο θα ήταν όταν ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε”. Η προτεραιότητα, πάντως, ήταν στο διατηρηθεί ακέραια η “η ψυχή του αριστουργήματος του King”. 

Συνεχίζοντας, ο Cavell λέει πως ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στο The Stand πριν από 3 χρόνια, το 2017. Και προφανώς σημειώνει πως δεν είχαν καμία απολύτως ιδέα πως το πρότζεκτ θα κατέληγε τόσο δραματικά επίκαιρο σε συνθήκες πανδημίας του covid. Παρόλα αυτά, ο ίδιος σημειώνει πως ποτέ δεν θεωρούσε το The Stand ένα μυθιστόρημα πάνω σε μια πανδημία. Στο βιβλίο, όπως λέει, “η πανδημία λειτουργεί ως ένα αφηγηματικός μηχανισμός για την ερήμωση του πλανήτη, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια θεμελιώδης μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό”. Σημειώνει έπειτα βέβαια ότι αυτοί οι όροι δεν είναι ακριβείς, προτιμώντας να μιλήσει για τις δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από την Mother Abigail και τις δυνάμεις που συσπειρώνοντας γύρω από τον Dark Man. Εξάλλου μας λέει πως “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το βιβλίο ήταν η απόπειρα του King να φτιάξει ένα Lord of the Rings στην Αμερική”.

Περιγράφοντας έπειτα την διαδικασία της μεταφοράς, ο Cavell μας είπε ότι η σειρά βασίστηκε στην extended εκδοχή του The Stand, παίρνοντας ταυτόχρονα τις αναπόφευκτες αποφάσεις σχετικά με το τι μπορεί να μείνει και τι να φύγει. Συμπληρώνει όμως ότι η σειρά περιλαμβάνει και πρωτότυπο έργο του King, ο οποίος έγραψε έναν νέο επίλογο ειδικά για το τηλεοπτικό The Stand (κι ο οποίος αντιστοιχεί στο 9ο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς). Φυσικά, δε μπορούσε να μας πει περισσότερα επ’ αυτού, αλλά συμπλήρωσε ότι ο King ένιωθε πως αυτή η προσθήκη ήταν απαραίτητη. Όπως μας είπε: “Ήταν μια προσθήκη την οποία ο King ήθελε να πραγματοποιήσει εδώ και 30 χρόνια όσον αφορά τη μοίρα ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα του βιβλίου”.

Προχωρώντας στο καστ των ηθοποιών, η πρώτη ερώτηση αφορούσε την αλληλεπίδρασή τους με τον ίδιο τον Stephen King κατά την παραγωγή της σειράς. Πρώτος απάντησε ο James Marsden, γνωστός ως Cyclops των κινηματογραφικών X-Men, ο οποίος δήλωσε ότι ανέκαθεν ήταν τεράστιος fan του King. Παρόλο που ο ίδιος δεν συναναστράφηκε με τον συγγραφέα, μας είπε πως “η παρουσία του ήταν πάντα αισθητή στο σετ, αφού οι δημιουργοί βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία μαζί του”, συμπληρώνοντας πως έμοιαζε πραγματικά ικανοποιημένος με την πορεία της μεταφοράς, μιας και υπήρχε περισσότερος χρόνος για ανάπτυξη της αφήγησης σε σύγκριση με την προηγούμενη εκδοχή των 90s που ήταν συντομότερη σε διάρκεια. Μ’ αυτήν την έννοια, το νέο The Stand είχε τις ευλογίες του συγγραφέα, κι αυτή του η εμπιστοσύνη έδωσε μεγαλύτερη ώθηση σε όλους τους συντελεστές.

Πάνω στο ίδιο θέμα, ο Cavell συμπλήρωσε πως ο King είδε και ενέκρινε όλα τα drafts των σεναρίων για τα επεισόδια της σειράς (με τον ίδιο να υπογράφει το φινάλε όπως είπαμε πριν), ενώ ο γιος του, Owen King, έγραψε επίσης 2 από 9 επεισόδια. Επιστρέφοντας στο καστ, η Odessa Young, την οποία είδαμε επίσης φέτος στο εξαιρετικό κινηματογραφικό Shirley, μας είπε ότι στην πραγματικότητα το βιβλίο είναι τόσο ολοκληρωμένο και φροντισμένο σε κάθε του λεπτομέρεια που δεν υπήρχαν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να ρωτήσουν τον King. Σύμφωνα με την ίδια, “όλα τα ερωτήματα απαντώνται ικανοποιητικά μέσα στο βιβλίο”. Έπειτα η Amber Heard, που τον τελευταίο πρωταγωνιστεί στο DC Extended Universe ως Mera δίπλα στον Aquaman, σημείωσε πως το γράψιμο κι η αφήγηση του King έχει την ικανότητα να προσφέρει τρομερή καθοδήγηση σε έναν ηθοποιό καθώς δουλεύει τον ρόλο του. 

Τέλος, παρενέβη ξανά Cavell για να συμπληρώσει πως η εμπιστοσύνη που έδειξε ο King στην σειρά ήταν κρίσιμη για να προχωρήσουν πιστεύοντας ότι βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση. Ακόμα περισσότερο, τον εντυπωσίασε το “πώς μας εμπιστεύτηκε στο να μεταφέρουμε στην τηλεόραση τον νέο του επίλογο για το βιβλίο, όντας τρομερά γενναιόδωρος και υποστηρικτικός απέναντί μας”. Επισημαίνοντας πως η παρουσία του ήταν σημαντική για όλους τους συντελεστές της σειράς, κατέληξε να μας λέει πως “πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους αφηγητές ιστοριών στην ιστορία της ανθρωπότητας”. Αυτό που μένει να αποδειχτεί, από εδώ και πέρα, είναι το αν η σειρά θα καταφέρει να σταθεί σε όλη της τη διάρκεια στο ύψος του δημιουργού και του έργου του. Τα πρώτα δείγματα που είδαμε είναι αξιοπρεπή, μακάρι να συνεχίσει έτσι και καλύτερα.

Best of internet