Quantcast

5 βιβλία με βαμπίρ για όσους σιχαίνονται το “Twilight”

Εκεί που οι απέθαντοι δεν στραφταλίζουν, άλλα δίνουν υλικό για ατέλειωτο τρόμο

Αναστασία Γεωργάκη

29 Οκτωβρίου 2014

Τα βαμπίρ έχουν κάνει πολλά comeback στην ποπ κουλτούρα τις τελευταίες δεκαετίες, σε τηλεοπτικό, κινηματογραφικό και λογοτεχνικό επίπεδο: από τον Blade μέχρι τη Buffy, και από τον Angel μέχρι την Elena Gilbert και τον Edward Cullen, το γένος των βρικολάκων έχει βιώσει μερικές σπουδαίες και μερικές θλιβερές στιγμές. Η έκρηξη του Twilight στιγμάτισε τα βαμπίρ για πάντα και τους έβγαλε ένα κακό, στραφταλιζέ όνομα.

Η λίστα που ακολουθεί λοιπόν έχει σκοπό να κάνει όσους μίσησαν το Twilight να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη vampire literature.

 
 

Dracula – Bram Stoker

Jennifer-Talesfore-Dracula-Rendering

Ξεκινάμε με το πιο αναμενόμενο, αλλά ταυτόχρονα πιο απαραίτητο βιβλίο της λίστας, αυτό που δημιούργησε την τάση, αλλά κατάφερε ταυτόχρονα να μπει στο ράφι με τα αριστουργήματα της κλασικής λογοτεχνίας και να διδάσκεται σε μαθήματα λογοτεχνίας. Τότε που τα βαμπίρ δεν έκαναν αποχή από το αίμα και ήταν ξεκάθαρα οι κακοί της υπόθεσης, ο Dracula ήταν ένα τέρας που ενέπνεε φόβο και ήταν καλυμμένος απ’ το μυστήριο που οφείλει να καλύπτει κάθε πλάσμα της νύχτας.

 
 

The Historian – Elizabeth Kostova

5232015091_a1422e8cb5_o

Αν τώρα θέλεις κάτι πιο σύγχρονο, μπορείς να δοκιμάσεις το The Historian, που μπλέκει τον Dracula με μια ιστορία που θυμίζει Indiana Jones. Η αφηγήτρια βρίσκει στη βιβλιοθήκη του πατέρα της ένα βιβλίο που σχετίζεται με τον Dracula, κι όταν ρωτάει τον πατέρα της, ξεκινάει ένα μεγάλο flashback, ή μάλλον πολλά μικρά και διαδοχικά flashback.

Ξεκινώντας από την ιστορία του πώς ξεκίνησε να ασχολείται ο πατέρας της με την ιστορία του μυστηριώδους βαμπίρ και το κυνήγι για τον εντοπισμό του, η αφηγήτρια μαθαίνει οικογενειακά μυστικά και μπλέκεται κι η ίδια σε μια μάχη ενάντια στο μυθικό τέρας.

 
 

Carmilla – Sheridan Le Fanu

Carmilla

Μερικά χρόνια όμως πριν τον Dracula και τον Bram Stoker, είχε ήδη εμφανιστεί ένα ακόμα βαμπίρ στην λογοτεχνία. Συγκεκριμένα ένα βαμπίρ γένους θηλυκού με το όνομα Carmilla, από τον συγγραφέα Sheridan Le Fanu. Η Carmilla έρχεται πρώτα στα όνειρα σου, δένεται μαζί σου και ξαφνικά μετά από καιρό εμφανίζεται μπροστά σου, κι εσύ δεν έχεις άλλη επιλογή απ’ το να τη δεχτείς στη ζωή σου δίχως ενστάσεις. Κλασικό vampire horror, με Κόμισσες, βαμπιροκυνηγούς, αριστοκρατία και κρυμμένους τάφους.

 
 

Interview with the Vampire – Anne Rice

Anne-Rice_2_main

Μπορεί σε κάποιους να φάνηκε αργό, δύσκολο και απογοητευτικό, οι περισσότεροι όμως παραδέχονται ότι αυτό είναι ένα βιβλίο σταθμός στην σύγχρονη ιστορία των βαμπίρ στη λογοτεχνία. Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή (σχεδόν όλοι έχουμε δει την ταινία), το βιβλίο είναι η εξιστόρηση της ζωής ενός βρικόλακα. Με μια σύντομη έρευνα σε κριτικές του Interview with the Vampire τα περισσότερα σχόλια έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: “έτσι είναι οι σωστοί βρικόλακες, που δεν στραφταλίζουν”.

 
 

I Am Legend – Richard Matheson

P1030181_2

Ε κι ας δούμε επιτέλους έναν κόσμο που τα βαμπίρ έχουν κυριαρχήσει στη γη. Ένας άνθρωπος έχει απομείνει, κι αυτός δεν πολυβγαίνει βράδυ. Για πόσο μπορεί να επιζήσει όμως ένας άνθρωπος όταν το σχέδιο του περιορίζεται απλά στο κρύβεται από τα βαμπίρ, που πλέον διψάνε για το αίμα του τελευταίου ανθρώπου στη γη; Ο βαμπιρισμός ως αποτέλεσμα επιδημίας, κι όχι υπερφυσικών δυνάμεων. Αγνόησε εντελώς την ταινία, είτε την είδες, είτε όχι, δεν κάνει διαφορά.

Best of internet