Quantcast

Τι να διαβάσεις αν σου άρεσε το Gone Girl

Μυστηριώδεις εξαφανίσεις και εγκλήματα που ζητούν ενόχους

Αναστασία Γεωργάκη

13 Οκτωβρίου 2014

v504060_1443_20_HD

Το “Κορίτσι που Εξαφανίστηκε” είχε χαρακτηριστεί το λογοτεχνικό φαινόμενο του 2012, για άλλους δίκαια και για άλλους άδικα. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που κατάλαβα για την Τζίλιαν Φλιν και τα βιβλία της: όσους fans έχει, υπολόγισε άλλους τόσους haters. Το βιβλίο παρ’ όλα αυτά εκτόξευσε την Φλιν στη λίστα με τα best seller. Τώρα, μετά την πολυαναμενόμενη μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη από τον Ντέιβιντ Φίντσερ, ο οποίος για πολλούς διόρθωσε τα σημεία εκείνα του βιβλίου που έκαναν μερικούς να το μισήσουν, το Gone Girl επιστρέφει στο προσκήνιο.

Όμως, μετά το Gone Girl, τι; Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που πρέπει να πιάσεις, αν ξαγρύπνησες με την εξαφάνιση της Έιμι Νταν;

“Aιχμηρά Αντικείμενα” / “Σκοτεινός Τόπος” (Τζίλιαν Φλιν)

flynn_covers

Προφανώς και μέσα στο στερητικό του Gone Girl η πιο εύκολη επιλογή είναι να συνεχίσεις με τα προηγούμενα βιβλία της Φλιν, που κατά γενική ομολογία είναι καλύτερα από αυτό. Στα bonus, θα είσαι έτοιμος για το επόμενο μεγάλο κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό big thing, μιας και το “Αιχμηρά Αντικείμενα” προορίζεται για TV movie ενώ το “Σκοτεινός Τόπος” θα το δούμε σύντομα στη μεγάλη οθόνη με την Σαρλίζ Θέρον. Ακόμα μια αδικία, μιας και στο πρώτο άξιζε περισσότερο το μεγαλείο του σινεμά.

Στο “Αιχμηρά Αντικείμενα” ακολουθούμε την ιστορία δύο δολοφονιών έφηβων κοριτσιών, μέσα από τα μάτια της Καμίλ Πρίκερ, δημοσιογράφου μιας μικρομεσαίας εφημερίδας του Σικάγο, που αναγκάζεται να επιστρέψει στην πόλη που μεγάλωσε για να τις καλύψει. Η Φλιν, μέσω της πρωταγωνίστριας, υπογραμμίζει το ρεζουμέ του βιβλίου σε μια πολύ απλή πρόταση: “Ορισμένες γυναίκες δεν είναι φτιαγμένες για γίνουν μητέρες, και ορισμένες γυναίκες δεν είναι φτιαγμένες για να γίνουν κόρες”, οπότε καταλαβαίνεις πολύ εύκολα ότι πρόκειται για ακόμα ένα οικογενειακό δράμα, και γιατί όχι, αφού η Φλιν το κάνει καλά.

Το “Σκοτεινός Τόπος απ’ την άλλη επικεντρώνεται στη Λίμπι Ντέι, που είναι η μόνη που επέζησε όταν η οικογένεια της σφαγιάστηκε από τον αδερφό της, όπως κατέθεσε η ίδια. Όταν μια μυστική λέσχη με εμμονή στα διάσημα εγκλήματα την προσεγγίζει, ελπίζοντας να εκμαιεύσουν πληροφορίες που μπορεί να αθωώσουν τον αδερφό της, εκείνη αποφασίζει να το εκμεταλλευτεί οικονομικά. Ίσως, τελικά, η κατάθεση της να μην ήταν και τόσο αληθινή. “Το πραγματικά τρομακτικό ελάττωμα της ανθρωπότητας είναι η ικανότητα μας για βαναυσότητα- την έχουμε όλοι”, κι αυτό ίσως συνοψίζει όλα τα βιβλία της Τζίλιαν Φλιν.

“Δέκα Μικροί Νέγροι” (Αγκάθα Κρίστι)

Agatha-Christie-And-Then-There-Were-None-1

Τώρα, δεν χρειάζεται επεξήγηση αυτό, αλλά ας έχει. Όταν κάποιος θέλει ένα δυνατό whodunnit, ένα crime που να μην μπορεί να αφήσει, τότε σαφώς και τον παραπέμπω πάντα στην βασίλισσα των αστυνομικών, Αγκάθα Κρίστι και το καλύτερο ίσως βιβλίο της.

Ένα ζευγάρι οικιακών βοηθών υποδέχεται οχτώ φιλοξενούμενους σε ένα μικρό απομακρυσμένο νησί στο Ντέβον της νότιας Αγγλίας. Στα δωμάτια τους βρίσκεται κορνιζαρισμένο το ποίημα από όπου και πήρε τον τίτλο του το βιβλίο, ενώ στην τραπεζαρία υπάρχουν 10 διακοσμητικές φιγούρες. Το πρώτο βράδυ ο μπάτλερ ακολουθώντας τις εντολές του αφεντικού που δεν έχει δει ποτέ, παίζει στο γραμμόφωνο έναν δίσκο που κατηγορεί κάθε παρευρισκόμενο για έναν φόνο που δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Λίγο αργότερα βρίσκεται ο πρώτος από τους 10 νεκρός και η μια φιγούρα σπασμένη και τότε ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση.

Η ατμόσφαιρα αποπνικτική, το νησί μέσα στη μέση του πουθενά και η αίσθηση απομόνωσης ένα εξαιρετικό background για τις γρήγορες εξελίξεις, ενώ τα σκοτεινά μυστικά και των δέκα σε κάνουν κι εσένα, όπως και τους ίδιους τους χαρακτήρες, να μην εμπιστεύεσαι ούτε τη σκιά σου. Φρόντισε να μην έχεις άλλες υποχρεώσεις όταν το ξεκινήσεις, γιατί δύσκολα το αφήνεις μέχρι να τελειώσει.

“In the woods” (Tana French)

sdb1101195

Τον τελευταίο καιρό διαβάζω συνεχώς για το καινούριο αστέρι της αστυνομικής λογοτεχνίας, Τάνα Φρεντς, και με το In the woods φαίνεται να δικαιολογεί το hype. Σε ένα μικρό προάστιο του Δουβλίνου το 1984 τρία παιδιά δεν επιστρέφουν σπίτι τους από το σκοτεινό δάσος. Όταν η αστυνομία ξεκινάει την έρευνα, βρίσκει το ένα από τα παιδιά να αγκαλιάζει τον κορμό ενός δέντρου τρομοκρατημένο, με αιματοβαμμένα παπούτσια και ανίκανο να θυμηθεί οτιδήποτε απ’ ότι διαδραματίστηκε τις προηγούμενες ώρες.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το αγόρι αυτό είναι τώρα αστυνομικός και κρύβει καλά το παρελθόν του, μέχρι που ένα δωδεκάχρονο κορίτσι βρίσκεται δολοφονημένο στο ίδιο δάσος και μαζί με τη συνεργάτη του ξεκινάνε να ερευνούν μια υπόθεση που είναι ανατριχιαστικά κοντά στη δική του ιστορία. Τα αποσπάσματα αναμνήσεων που έχει θάψει καλά τόσα χρόνια είναι ο μόνος του οδηγός πλέον και έχει την ευκαιρία να λύσει το μυστήριο του παρελθόντος του, εξιχνιάζοντας την υπόθεση αυτή.

“Save yourself” (Κέλι Μπράφετ)

save-yourself-680x440

Η συγγραφέας του βιβλίου, Κέλι Μπράφετ, είναι και νύφη του Στίβεν Κινγκ, οπότε σίγουρα κάτι σκοτεινό και θριλεριάρικο έχει πάρει από την αύρα του μεγάλου μάστορα. Η ζωή του Πάτρικ είναι ιδιαίτερα ζοφερή. Ο πατέρας του είναι στην φυλακή, ο ίδιος δουλεύει τη νυχτερινή βάρδια σε ένα ψιλικατζίδικο, κι η κοπέλα του αδερφού του έχει πάει την φιλία τους σε ένα καινούριο, άβολο επίπεδο. Κι εκτός απ’ όλα αυτά, έχει και την goth, περίεργη Λέιλα να έχει επικεντρώσει την προσοχή της πάνω του και να προσπαθεί να ξεκινήσει μια περίεργη σχέση μαζί του, τα κίνητρα της οποίας δεν καταλαβαίνει και δεν εμπιστεύεται. Ταυτόχρονα, η μικρή αδερφή τής Λέιλα περνάει δύσκολα στο σχολείο, μιας και γίνεται στόχος της εφηβικής βαναυσότητας. Η σκιά της αδερφής της είναι μεγάλη κι η εύκολη λύση είναι να χωθεί στον κόσμο των “απόκληρων”, ο οποίος είναι πολύ πιο σκοτεινός απ’ όσο φαντάζεται.

Με επίκεντρο τους χαρακτήρες η Μπράφετ συνθέτει ένα βιβλίο το οποίο έχει χαρακτηριστεί εξίσου εθιστικό με το Breaking Bad, αυτό θα πρέπει να λέει πολλά.

“You Should Have Known” (Τζιν Χανφ Κόρελιτζ)

la-la-ca-0307-jean-hanff-korelitz-jpg-20140311

Η Γκρέις είναι συγγραφέας του βιβλίου You should have known, στο οποίο “μαλώνει” τις γυναίκες και τις συμβουλεύει να εμπιστεύονται τα ένστικτά τους και να αναζητούν στις πρώτες εντυπώσεις των ανδρών στη ζωή τους σημάδια για μελλοντικές προβληματικές συμπεριφορές. Σου φαίνεται εκνευριστικό το αλαζονικό υφάκι της; Μην αγχώνεσαι, τώρα προσθέτουμε λίγη τραγική ειρωνεία και προχωράμε. Λίγο πριν την έκδοση του βιβλίου της, ο άντρας και πατέρας του παιδιού της εξαφανίζεται μετά από μια βίαιη δολοφονία, και τότε ξεκινάει μια σειρά τρομακτικών αποκαλύψεων για τον σύζυγο που με το τρομερό της ένστικτο εμπιστεύτηκε.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ SLAG.GR:

Μια φορά κι έναν καιρό…
Η μεγάλη λίστα των Booker
Εμβληματικά εξώφυλλα βιβλίων
John Dies At The End

Best of internet