Quantcast

10 Πράγματα που μπορεί να μη γνωρίζατε για τον <br/>Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Έξι μήνες χωρίς τον αγαπημένο Λατινοαμερικάνο συγγραφέα

danaouki-hime

18 Απριλίου 2014

M7jBaEI

Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς έχετε διαβάσει κάποιο από τα μυθιστορήματα του και έχετε συναντήσει κάποια από τις διασκεδαστικές συνεντεύξεις του. Εδώ θα βρείτε όμως δέκα πράγματα που μπορεί να μην ξέρατε για τον αγαπημένο αυτό συγγραφέα.

1. Αρχικά σκόπευε να γίνει δικηγόρος

Gabriel Garcia Marquez, the Colombian writer and political activist, in Mexico City in 1976.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Μπογκοτά αλλά τις παράτησε πριν τελειώσει για να ακολουθήσει το πραγματικό του πάθος, το γράψιμο.

 
 

2. Όπως πολλοί Λατινοαμερικάνοι συγγραφείς ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος

Gabriel Garcia Marquez

Δούλεψε αρχικά σαν αρθρογράφος στην El Universal στην Καρταχένα και στη συνέχεια είχε τη δική του στήλη όπου έγραφε φανταστικές ιστορίες με το ψευδώνυμο Septimus στην El Heraldo. Όπως έχει δηλώσει δε συμπάθησε ποτέ τα κασετόφωνα και κράταγε πάντα σημειώσεις στο χέρι όταν έπαιρνε συνεντεύξεις.

 
 

3. Επηρεάστηκε ιδιαιτέρως από τη γιαγιά του

Mexico Garcia Marquez

Η γιαγιά του τον μύησε στον κόσμο των πνευμάτων και της μυσταγωγίας και ο Μάρκες αποφάσισε κάποια στιγμή, όπως έχει δηλώσει, πως έπρεπε να γράφει όπως η γιαγιά του διηγούνταν τις ιστορίες της.

 
 

4. Ήταν ένας από τους 8 Λατινοαμερικάνους συγγραφείς που κέρδισαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας

slide_346116_3633259_free

Τον φρίκαρε τελείως όμως. Όταν έλαβε το τηλεφώνημα στις 20 Οκτωβρίου 1982 ήταν μόνος στο σπίτι και τον έπιασε πανικός, άρχισε να τρέμει ακατάσχετα.

 
 

5. Είχε τρομερή διαμάχη με το συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα

29shiner450

O Περουβιανός συγγραφέας έριξε μια επική μπουνιά στον Μάρκες σε μια συνάντηση τους σε κάποιο θέατρο στο Μεξικό. Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι άλλοτε καλοί φίλοι τσακώθηκαν για πολιτικά, ενώ άλλοι πως η διαμάχη ήταν για τη γυναίκα του Λιόσα.

 
 

6. Ήταν κολλητός του Φιντέλ Κάστρο

slide_346116_3633248_free

Παρά τις διαφωνίες τους κατά καιρούς, ο Μάρκες ήταν βαθιά αριστερός και θαύμαζε τον Κάστρο. Δούλεψε και ως ανταποκριτής για την Κουβανέζικη κυβερνητική ειδησεογραφική υπηρεσία Prensa Latina τη δεκαετία του ’60.

 
 

7. Του είχε απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ για πολλές δεκαετίες

slide_346116_3633284_free

H Αμερικάνικη κυβέρνηση αρνούνταν να δώσει βίζα στο συγγραφέα για τριάντα περίπου χρόνια, λόγω της συμπαράστασης που είχε δείξει σε αριστερές κυβερνήσεις που αντιτίθονταν στις ΗΠΑ και της φιλίας του με τον Κάστρο. Tην απαγόρευση ανέτρεψε ο Μπιλ Κλίντον στα μέσα των 90’s.

 
 

8. Ερωτεύτηκε τη γυναίκα της ζωής του όταν αυτή ήταν 9 χρονών

Garcia-Marquez-and-his-wife-Mercedes-Boat-in-1968

Ο Μάρκες συνάντησε τη Μερσέντες όταν αυτή ήταν μικρό κορίτσι και αυτός έφηβος, την ερωτεύτηκε και της έκανε πρώτη φορά πρόταση στα 14 της, την οποία αυτή αρνήθηκε γιατί ήθελε να τελειώσει το σχολείο και τις σπουδές της. Τελικά δέχτηκε να τον παντρευτεί στα 26 της, μετά από χρόνια υπομονής και έμειναν παντρεμένοι μέχρι το τέλος της ζωής του. H Μερσέντες και ο έρωτας του αποτέλεσε μόνιμη έμπνευση για τα έργα του.

 
 

9. Ξεπέρασε σε πωλήσεις όλα τα βιβλία στα ισπανικά εκτός από τη Βίβλο

Gabriel-Garcia-Marquez-wi-007

Στην ισπανική γλώσσα δεν υπάρχει κανένα βιβλίο εκτός από τη Βίβλο που να έχει πουλήσει περισσότερα αντίτυπα από τα έργα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

 
 

10. Δεν επέτρεψε ποτέ τη μεταφορά του “100 Χρόνια Μοναξιά” σε ταινία

Παρόλο που τα περισσότερα έργα του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο, αρνούνταν να δώσει τα δικαιώματα για τα “100 Χρόνια Μοναξιά” γιατί το θεωρούσε το πιο προσωπικό και όπως έλεγε “θα έδιναν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποιον σαν τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε κάποιον στην οικογένεια μας που να μοιάζει με τον Ρέντφορντ”.

 
 

sauce

Best of internet