Quantcast

We Were Here: Η επιδημία του AIDS στο Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του ’80

Το ντοκιμαντέρ του David Weissman με τις αναμνήσεις της τοπικής γκέι κοινότητας

danaouki-hime

1 Δεκεμβρίου 2013

Έχουν περάσει πλέον περίπου τριάντα χρόνια από την πρώτη διάγνωση ασθενούς με AIDS και περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως πάσχουν σήμερα από τη νόσο. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης David Weissman δημιούργησε ένα συγκινητικό ντοκουμέντο με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το ξέσπασμα της ασθένειας στο Σαν Φρανσίσκο, την πόλη που βρισκόταν στο κέντρο του αγώνα για την γκέι απελευθέρωση τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Μαρτυρίες επιζώντων, συγγενών, νοσηλευτικού προσωπικού και πολλών που απλά βίωσαν την επιδημία που πήρε τη ζωή 15.οοο κατοίκων της πόλης μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια κατάθεση ψυχής του σκηνοθέτη, καθώς όντας ομοφυλόφιλος και ο ίδιος, μεταφέρει πολλές από τις δικές του αναμνήσεις απώλειας και την αντίδραση της LGBT κοινότητας εκ των έσω. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό ταξίδι στις ξεχασμένες λεπτομέρειες μιας σκοτεινής εποχής, είναι η επιστροφή σε στιγμές πόνου, γενναιοδωρίας και θάρρους, αλλά και ντροπής για την απουσία ενίοτε αυτών των αξιών, πάνω απ’ όλα όμως είναι μια κραυγή αγανάκτησης για το γεγονός ότι αυτός ο εφιάλτης όντως συνέβη.

 
 

 
 

Το AIDS αποτελεί το πλέον κυρίαρχο κομμάτι της LGBT ιστορίας, η πολιτική κινητοποίηση που προέκυψε ως αναγκαιότητα από αυτό, η διαδικασία επούλωσης των πληγών που άφησε και η συμπόνοια κι η στήριξη από τον υπόλοιπο κόσμο, διαμόρφωσαν την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζουν οι ομοφυλόφιλοι σήμερα.

Το φιλμ αυτό λοιπόν είναι μια υπενθύμιση και ταυτόχρονα ένα μήνυμα αισιοδοξίας, σύμφωνα με τα λόγια του Weissman:

“Ακόμη και αν το AIDS έχει υποχωρήσει από τις συζητήσεις και τις συνειδήσεις μας από τότε που ανακαλύφθηκαν τα αντίστοιχα φάρμακα, συνεχίζει να στοιχειώνει τη γκέι κοινότητα. Αυτοί που μολύνονται ακόμη, αντιμετωπίζουν ένα μέλλον τοξικής θεραπευτικής αγωγής, την οποία μπορούν να στηρίξουν μόνο με κυβερνητική χρηματοδότηση. Πολλοί ξεχνούν ότι το AIDS συνεχίζει να είναι θανατηφόρο για αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα.”

Έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε online το “We Were Here” στην ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ αλλά και να δείτε εδώ εντυπωσιακά φωτογραφικά ντοκουμέντα από εκείνη την περίοδο.

 
 

 

 

 

 

 

 

Best of internet