Χρόνια πολλά Joe Pesci

O little Tommy γίνεται 70 χρονών.

Dr. Pepper

9 Φεβρουαρίου 2013

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν εξαιτίας της ερμηνείας του ως Tommy DeVito στο θρυλικό Goodfellas του Scorsese, άλλοι μπορεί να τον θυμούνται ως αποτυχημένο, καραγκιόζη μικροκακοποιό στο Home alone, λίγοι είναι όμως αυτοί που θυμούνται το μικροαπατεώνα με το πλατινέ μαλλί στο Lethal Weapon 3. Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

O Joseph Frank Pesci γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1943, στο Newark της πολιτείας του New Jersey. Στη δεκαετία του ’50, συμμετείχε σε κάποιες αδιάφορες τηλεοπτικές σειρές χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στα 60’s αποφάσισε να ασχοληθεί με την μουσική παίζοντας με διάφορα συγκροτήματα όπως τους μάστορες του twist Starliters και βγάζοντας προσωπικό δίσκο με το ψευδώνυμο Joe Ritchie. Κάποια στιγμή αργότερα, το 1976, κατάφερε να πάρει ένα ρόλο στην ταινία Death Collector. Εκεί τον είδε ο De Niro κι έψησε τον Scorsese να του δώσει τον ρόλο του Joey LaMotta στο Raging Bull. Από εκεί και έπειτα πήρε τα πάνω του, φτάνοντας το 1990 να κερδίζει το όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ψυχωτικού gangster  Tommy DeVito. Παράλληλα έκανε και επίδειξη των κωμικών ικανοτήτων του συμμετέχοντας στα franchise των Home Alone και Lethal Weapon.

Κι ενώ στις αρχές του ’90 φαινόταν πως θα “έκανε κουμάντο” στο Hollywood  η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Με ρόλους σε εμπορικές αποτυχίες σαν τα “8 Heads in a Duffel Bag” και “Gone Fishin” η καριέρα του πήρε την κατιούσα. Η τελευταία αξιόλογη ερμηνεία του ήταν στο “Casino” όπου είχε από τους πιο άσχημους κινηματογραφικούς θανάτους. Στα 00’s έκανε ελάχιστες εμφανίσεις στην μεγάλη οθόνη, ενώ το 2014 θα μπορέσουμε να τον απολαύσουμε ξανά μαζί με όλο το παρεάκι – De Niro, Scorsese,  Pacino – στην ταινία The Irishman.

Όπου και να είναι τώρα, του ευχόμαστε ευτυχισμένα 70α γενέθλια και περισσότερες εμφανίσεις σαν και αυτήν

Best of internet