Quantcast

“Batman & Robin” / «Μπάτμαν Και Ρόμπιν» (1997)

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη στολή με ρώγες από καουτσούκ

El Duderino

27 Ιανουαρίου 2013

Let’s kick some ice!” – Mr. Freeze

Γίνεται η κηδεία της Νταϊάνα. Πεθαίνει η Μητέρα Τερέζα. Πότε όλα αυτά; Μα το Σεπτέμβρη του 1997 φυσικά, όπου η Ελλάδα ζει στην τούρλα του Σαββάτου, καθώς έχει μόλις αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με τον Δημήτρη Ρέππα, από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, να ξεκαθαρίζει ότι το δάνειο των 320 δις δραχμών, που πρέπει να πάρει η Ελλάδα για να καλύψει τα ολυμπιακά της έξοδα είναι καθαρά ταμειακό μέχρι η διοργάνωση να αρχίσει να αποδίδει έσοδα (όλοι ξέρουμε που κατέληξε αυτό). Σύμφωνα με τις μελέτες της «Αττική Μετρό» μέχρι το 2017 το Ι.Χ. θα ΄ναι σχεδόν περιττό, αφού οι πολίτες θα κινούνται με περισσότερες γραμμές, σε ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο (τις απεργίες, προφανώς, δεν τις είχαν υπολογίσει). Η Νατάσα Θεοδωρίδου, προτού κυκλοφορήσει η πρώτη της δισκογραφική δουλειά, συμμετέχει στο δίσκο του Άρη Σαμολαδά, ερμηνεύοντας το ντουέτο «Απ’ τους Δυο Μας Κανείς» και το “Wire” φιλοξενεί στο εξώφυλλο του τον τεράστιο Robert Wyatt, o οποίος το Νοέμβρη θα κυκλοφορούσε το “Shleep”, έναν από τους καλύτερους progressive rock δίσκους του ’90.

 

 

Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 1997, ημέρα πρεμιέρας του “Batman & Robin” στην Ελλάδα, «φεύγει» ο Γιώργος Μητσιμπόνας, διεθνής αμυντικός της βυσσνί θύελλας σούζα τ’ αλογάκ’. Η τέταρτη ταινία του Σκοτεινού Ιππότη μιλάει για την προσπάθεια του Batman (George Clooney) και του Robin (Chris O’Donnell) να σώσουν το Gotham από την παγίδα (πάγος+χλωρίδα, και πίστεψε με αυτό είναι καλύτερο αστείο από όλα όσα θα ακούσεις μέσα στο “B&R”) των Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger) και Poison Ivy (Uma Thurman), ενώ παράλληλα παλεύουν να σώσουν τη μεταξύ τους συνεργασία (χμ).

Ξέχνα τον εσωστρεφή και πολύπλοκο χαρακτήρα του Batman. Η εικαστική προσέγγιση του Tim Burton στις δύο πρώτες ταινίες μπορεί να μην ήταν ενδεικτική της σημασιολογίας του ήρωα, αλλά σίγουρα ενέκλειε μέσα της την γοτθική εσωτερικότητα του. Κοινώς ήταν γαμάτες, χωρίς να καταφεύγουν στην χαοτικά ατελείωτη faux δράση, που δε συμβαίνει ούτε σε κινούμενα σχέδια, και τα πολύχρωμα, στο όριο του kitch, εφέ που χρησιμοποιεί κατά κόρον ο Joel Schumacher (σκηνοθέτης δύο αρχετυπικών για τα 80’s ταινιών, των “St.Elmo’s Fire” και “The Lost Boys”) εδώ, λειτουργώντας περισσότερο σαν σκηνογράφος, παρά σαν σκηνοθέτης, καταφέρνοντας να φτιάξει τη χειρότερη ταινία του franchise, με την αμέσως προηγούμενη, το “Batman Forever” (δικό του και αυτό), να είναι μακράν η πιο αδιάφορη.

Λιγότερο καταθλιπτική και ανόητα ξέφρενη σε σύλληψη με τα σεξουαλικά στοιχεία που πετάει διάσπαρτα ο σκηνοθέτης σε όλη τη διάρκεια του “B&R”, όπως οι ρώγες από καουτσούκ (ναι, καλά διάβασες, ρώγες από καουτσούκ) στις στολές του Dynamic Duo και τα κοντινά πλάνα στους πισινούς και στους καβάλους του.

Εξωφρενικά απαίσιο σενάριο του Akiva Goldsman, υπεύθυνου και για του ανεκδιήγητου “Lost In Space” την επόμενη χρονιά. Οι ατάκες κοντράρουν στα ίσια το ψύχος που δημιουργεί ο Mr. Freeze, οι χαρακτήρες είναι χάρτινοι και η πλοκή ασυνάρτητη. Το μπλαζέ ύφος του Clooney όπως και η όλη του παρουσία είναι για τα μπάζα. Επιεικώς. Η ερμηνευτική του εξιλέωση ήρθε ένα χρόνο μετά με τη συμμετοχή του στο “Out Of Sight”. H Αlicia Solverstone σαν Batgirl είναι απλά τραγική, ενώ η εκθαμβωτικά όμορφη Thurman και η μπούζι ερμηνεία του Arnie είναι τα highlights της ταινίας.

Μετά την παταγώδη αποτυχία τούτου εδώ, καθώς το μόνο που κατάφερε ήταν στο να κάνει πολλούς θεατές να κλίνουν προς τον αθεϊσμό (γιατί αν υπήρχε Θεός δε θα άφηνε ποτέ να κυκλοφορήσει αυτή η ταινία), τα σχέδια για την άμεση συνέχεια του, το “Batman Triumphant” με Schumacher, Clooney, O’Donnell, Silverstone να επιστρέφουν και τον Howard Stern στο ρόλο του Scarecrow, φυσικά ακυρώθηκαν. Όπως και το σενάριο, δια χειρός Darren Aronofsky και Frank Miller για το “Batman: Year One” και κάπως έτσι φθάσαμε το 2005 και στο μαγικά ρεαλιστικό reboot της σειράς από τον Christopher Nolan. Για αυτό το διασκεδαστικά ανούσιο, εκκωφαντικά αβάσταχτο και ατέλειωτα ανέμπνευστο φιλμ τίποτα περισσότερο από…

1,5/5

 

Πάρε το trailer της ταινίας:

Πάρε και το βραβευμένο με Grammy τραγούδι των τίτλων τέλους από τους Smashing Pumpkins:

http://www.youtube.com/watch?v=Hfns9PHKdd4

 

 

 

Best of internet