Quantcast

Απόκριες και Κούλουμα στα 90s [part 1]

…όπως τα ζήσαμε μέσα από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές σειρές της εποχής!

LUBEN CREW

28 Φεβρουαρίου 2014

του Ιωσήφ Βικτωράτου

3

Nτυμένοι μασκαράδες, με τα μούτρα πάνω στα πατατάκια, γαριδάκια, αναψυκτικά, πορτοκαλάδες, κουβαλώντας πακέτα με σερπατίνες, απαγορευμένο χαρτοπόλεμο, σπρέυ και πιστόλια με κυκλικό 8άρι καψούλι στη ζούλα, τραβώντας αναμνηστικές φωτογραφίες, με γαϊτανάκια και κυρίως ακομπλεξάριστα πέρασε η δεκαετία του ’90.

Το Ρετιρέ

Η σειρά που κάθε χρόνο μας θύμιζε πως μύρισε καλοκαιράκι. Η σειρά που παραμένει “ρετιρέ” στην προτίμηση των τηλεθεατών. Σ’ ένα ρετιρέ μιας μικροαστικής γειτονιάς της Αθήνας, ζουν η Κατερίνα Σοφιανού, η μητέρα της και η ανιψιά της. Η Κατερίνα είναι μια γυναίκα υπερκινητική, δραστήρια ή απλώς νευρασθενική. Εργάζεται στην εταιρία «COSMOS ΕΠΕ – Διαφημίσεις-Τηλεοπτικές Εκπομπές-Δημόσιες Σχέσεις». Η Κατερίνα αντιμετωπίζει προβλήματα γενικά στις σχέσεις της με τους ανθρώπους, που τα δημιουργεί, κυρίως, ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας της.

Οι κυριότερες αιτίες που ταράζουν τα νεύρα της Κατερίνας είναι οι αντιδράσεις της μητέρας της και της ανεπρόκοπης ανιψιάς της στη σχέση της με τον φαρμακοτρίφτη Χρήστο και η αρνητική στάση της αδερφής του της Ξινής στο ίδιο θέμα ή απλώς της βγάζουν πάντα το φαγητό από τη μύτη. Στην COSMOS (λέγετε παρακαλώ) εργάζεται και η Ελένη, μια γεροντοκόρη που γνωρίζει τον Ιάσονα ερωτεύονται και μετά του μαγειρεύει τσιπούρες. Οι χαρακτήρες που πλαισιώνουν την ιστορία είναι η “κλασσική ελληνίδα” μάνα του Ιάσονα, η κυρά-Θάλεια, η φίλη της Ελένης, η υστερική γκρινιάρα Χαρούλα Πεπονάκη, ο μέσα σ’ όλα ή αλλιώς ηλίθιος, ο καφετζής Φοίβος αλλά και πολλοί άλλοι απλοί καθημερινοί ήρωες, ΝΟΤ… Τέσσερα αποκριάτικα επεισόδια, το επεισόδιο 21 (1990) και το επεισόδιο 22 (1990) την πρώτη σεζόν, το επεισόδιο 65 (1990) και το επεισόδιο 66 (1991) τη δεύτερη και τελευταία σεζόν. Σε όλα απλώς θυμούνται ότι υπάρχουν οι απόκριες προς στο τέλος των επεισοδίων. Τα ξέφρενα ρεβεγιόν στο ρετιρέ της κύριας Σοφιανού και στα γραφεία της Κόσμος είναι σταθερή αξία.

 
 

Οι Τρεις Χάριτες

Τρεις αδερφές χαριτωμένες κι αστείες, πρωταγωνιστούν στη σειρά που άφησε εποχή στην ελληνική τηλεόραση και που καθήλωσε κόσμο και κοσμάκη μπροστά στην τηλεόραση.

Όλγα: όμορφη χήρα, που επιθυμεί να ξαναπαντρευτεί και ψάχνει, απεγνωσμένα, να βρει τον άνδρα που θα σταθεί στο πλευρό της.
Μαρία: όμορφη ζωντο-χήρα, που μόλις εγκατέλειψε τον άπιστο σύζυγό της, τον οποίο και επιθυμεί να ξεχάσει – λέει… – ενώ στην πραγματικότητα επιθυμεί να τα ξαναφτιάξει μαζί του.
Ειρήνη: όμορφη, ανεξάρτητη και νοικοκυρά! Ανύπαντρη κατ’ επιλογήν, αφού έχει συνειδητά επιλέξει τη ζωή της ελεύθερης και μοναχικής γυναίκας, μανιακή με την τάξη και την καθαριότητα.

Όλα ξεκινούν όταν η Όλγα και η Μαρία, μετά τη χηρεία της πρώτης και το διαζύγιο της δεύτερης, αναγκάζονται να εγκατασταθούν και πάλι στο πατρικό τους σπίτι, όπου μένει μόνη της η μικρότερη αδελφή τους, η Ειρήνη. Η ξαφνική αυτή συγκατοίκηση προξενεί απρόοπτα και άφθονο γέλιο. Πόσο μάλλον όταν τα “κορίτσια” συμβουλεύει και βοηθά η απίθανη και πληθωρική θεία Μπεμπέκα…

Το σπέσιαλ επεισόδιο “Οι τρεις χάριτες τραγουδούν” (συρραφή από τα τραγούδια που ερμήνευαν οι 3 Χάριτες στο Πρωτοχρονιάτικο εορταστικό επεισόδιο “Show business”) προβλήθηκε στο 2ο κύκλο, τις Απόκριες του 1991, δεν μπορούμε να πούμε όμως πως πρόκειται για αποκριάτικο επεισόδιο. Αυτό μπορούμε να το πούμε για το 3ο επεισόδιο (η σειρά ξεκίνησε στο 2ο μισό της σεζόν 1989-90) “Μπαλ Μασκέ”, στο οποίο οι Τρεις Χάριτες ξεκίνησαν να πάνε σε έναν διαγωνισμό μασκέ όμως όπως πάντα κάτι συνέβη και έμπλεξαν στο δρόμο, αλλά και για το 44ό επεισόδιο “Η Νύχτα με τις Μάσκες” της ίδιας χρονιάς. Η Ειρήνη ντυμένη ισπανικό απολιφάδι, σαν τον παραγιό του Ταυρομάχου, η Όλγα Μέγας Αλέξανδρος σαν στρατηλάτης τραβεστί, η Μαρία μπέρδεψε τις απόκριες με την 25η Μαρτίου και η Μπεμπέκα ως η χειρότερη βροντόκοτα στρουμπουλή που έχουν αντικρύσει ποτέ τα μάτια μου.

https://www.youtube.com/watch?v=tNXF3K4-UK8

 
 

Χάι Ροκ

Οταν το διαζύγιο είναι πρόσφατο και τα παιδιά μικρά, το «ροκ» είναι τρελό! Και το γέλιο επίσης… Μια σειρά με μπαμπάδες πολύ «χάι» και με τον Πέτρο Φιλιππίδη στον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο. Δύο πρώτοι ξάδερφοι, ο 38χρονος Τάσος και ο 32χρονος Πέτρος, κληρονομούν εξ αδιαιρέτου μια μονοκατοικία και αποφασίζουν να συγκατοικήσουν. ‘Εχουν και οι δυο πρόσφατα χωρίσει από τις γυναίκες τους, κρατώντας ο μεν Τάσος την 5χρονη κόρη του, ο δε Πέτρος ένα μωρό μηνών. Ο Τάσος είναι καθηγητής, φιλόλογος σε γυμνάσιο, με πνευματικές ανησυχίες, προσγειωμένος, συντηρητικός, λογικός. Ο Πέτρος έχει μια μουσική εκπομπή στο ραδιόφωνο (το “Χάι Ροκ για δύσκολες ώρες”), είναι επιπόλαιος, φιλοδοξεί να γίνει διάσημος μέσω της τηλεόρασης και να βγάλει εύκολο χρήμα. Μία γειτόνισσα, η ευτραφής κυρία Μπέτυ, γύρω στα 60, ανακατεύεται μονίμως στη ζωή τους. Με το πρόσχημα ότι γνωρίζει τα δύο ξαδέρφια από μικρά παιδιά, εισβάλει αδιακρίτως (και καθημερινά) στο σπίτι τους, ελαφρύνοντας τις οικιακές τους ανάγκες και προκαλώντας αναστάτωση και άφθονο γέλιο…

Αρκετά κουλουμιάτικα και αποκριάτικα επεισόδια, με πολύ φαϊ!

Επεισόδιο 24: Άλλος Άνθρωπος (1993)

Οι απόκριες αναστατώνουν και βάζουν σε μπελάδες τους ανθρώπους του ”Χάι Ροκ”. Ο Τάσος, γυρίζοντας από το σούπερ μάρκετ, βρίσκει τον Πέτρο μασκαρεμένο και τον …γνωρίζει, ο δε Πέτρος λυπάται πολύ που ο Τάσος τον αναγνώρισε. Η κυρία Δέσποινα, εκτός του ότι ντύνει τα παιδιά μασκαράδες όταν τα πάει στο πάρκο, ντύνεται και η ίδια. Και το κυριότερο είναι ότι ο Πέτρος προσπαθεί να πείσει τον Τάσο ότι πρέπει και ο ίδιος να μασκαρευτεί για να πάνε μαζί σε ένα πάρτυ που είναι καλεσμένοι. Ο Τάσος αρνείται, αλλά κάποια στιγμή, έρχεται στο σπίτι τελείως αλλαγμένος. Είναι πράγματι ο Τάσος, που ντύθηκε διαφορετικά, ή μήπως είναι ένας άλλος άνθρωπος;

Επεισόδιο 25 και 26: Λαγάνες (1993)

Καθαρή Δευτέρα, μεσημέρι. Ο Πέτρος βρίσκεται στο σταθμό, κάνοντας μια έκτακτη ωριαία εκπομπή. Στο σπίτι, τον περιμένουν για να κάνουν κούλουμα και να πετάξουν αετό, αλλά στο σταθμό, λόγω της ημέρας, έχουν πάρει άδεια οι πάντες και, την τελευταία στιγμή, ο Πέτρος μαθαίνει ότι πρέπει να καλύψει τρεις ακόμα ώρες προγράμματος. Η δισκοθήκη του σταθμού είναι κλειστή και ο Πέτρος δεν έχει φέρει αρκετούς δίσκους μαζί του. ‘Ετσι, το πρόγραμμα για οικογενειακά κούλουμα ανατρέπεται, αφού ο Τάσος πρέπει να πάει στον Πέτρο τους δίσκους που χρειάζεται για να κάνει ο Πέτρος την τρίωρη εκπομπή. ‘Ομως, στο σταθμό φτάνουν και ο ‘Αγγελος Διονυσίου με την Καίτη Γαρμπή και, μετά από κωμικοτραγικά επεισόδια, καταλήγουν όλοι μαζί στο σπίτι, για ένα καθαροδευτεριάτικο γλέντι… Δύο επεισόδια σερί με κούλουμα. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί!

Επεισόδιο 69: Κούλουμα (1994). Συνεχίζουν να τρώνε και τη δεύτερη σεζόν!

Ο Τάσος με τον Πέτρο είναι καλεσμένοι να κάνουν κούλουμα με κάποιους μαθητές του Τάσου στην Πάρνηθα, και έχουν ήδη καθυστερήσει να ξεκινήσουν, όταν εμφανίζεται ο Θανάσης και ζητά, να έρθει κι εκείνος μαζί με τη Σταυρούλα και τον Πρόδρομο να κάνουν κούλουμα στην αυλή του Τάσου και του Πέτρου. Παράλληλα, χτυπά το τηλέφωνο και ο Πέτρος διαπιστώνει ότι το ραντεβού που είχε με την Κωνσταντίνα για να δει αν της κάνει η αυλή τους για πλάνα στο νέο της βίντεο κλιπ, ήταν για σήμερα. Λέει στον Τάσο πως δεν μπορεί να πάει μαζί του στην εκδρομή, και προσπαθεί να διώξει από την αυλή τους γείτονες που έχουν έρθει για κούλουμα. Ο Τάσος δέχεται ένα τηλεφώνημα από κάτι γνωστούς του και τους καλεί να έρθουν στην αυλή του.

https://www.youtube.com/watch?v=bGDcfCgwB0E

 
 

Της Ελλάδος τα Παιδιά

Στο επιτελείο της Αεροπορίας και συγκεκριμένα στο Γραφείο Ενημέρωσης, υπηρετoύv τρεις σμηνίτες. Ο ένας είναι δημοσιογράφος, o άλλος οπερατέρ και o τρίτος ηχολήπτης. Μαζί τους εργάζονται η Μπουμπού και o vέoς Σμήvαρχoς του γραφείου, Κάκαλoς. Οι ιστορίες της σειράς εκτυλίσσονται εντός και εκτός του γραφείου και αναφέρονται στις κωμικές περιπέτειες των σμηνιτών μέσα στην Αεροπορία αλλά και στην προσωπική τους ζωή. Δηλαδή καταστάσεις που συναντά κανείς στο στρατό και που όλοι σχεδόν, υπηρετώντας την θητεία τους, έχουν γνωρίσει.

Έχουμε ένα επεισόδιο αποκριάτικο με πολύ τραγούδι. Το 25ο επεισόδιο της πρώτης σεζόν με τίτλο “Αερομασκαράτα 94” (1994) καταρχάς έχει ένα πλούσιο μπουφέ-καμπριολέ, το οποίο έχει απο παστίτσιο μέχει ντολαμαδάκι γιαλαντζί. Επίσης έχει σερπαντίνες, κονφετί, καρνάβαλο και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα ρεμάλια τους σμηνίτες με τις γαϊδουροφωνάρες τους, οι οποίοι αφήνουν τις αγγαρείες, τις σκοπιές και τη σκουπιδιάρα και πιάνουν το μικρόφωνο.

Best of internet