Quantcast

Αυτές είναι οι 50 ταινίες που περιμένουμε περισσότερο για να βγάλουμε το 2024

Και ίσως -ίσως- μας βοηθήσουν να το αντέξουμε κιόλας

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

10 Ιανουαρίου 2024

Η παράδοση λέει ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων έρχεται η αφραγκία και η δίαιτα, αλλά εμείς προτιμούμε μια άλλη παράδοση μετα-πρωτοχρονιάτικης διαδοχής, η οποία τυχαίνει να μας συμφέρει και περισσότερο, προσωπικά και επαγγελματικά μιλώντας: μετά την ανασκόπηση της κινηματογραφικής χρονιάς που πέρασε, έρχεται το preview αυτής που έρχεται. Κι αφού λοιπόν αποχαιρετήσαμε το 2023 με τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς, πάμε να δούμε τι περιμένουμε να μας φέρει το 2024 στη μεγάλη οθόνη.

Με άλλα λόγια, αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω είναι μια σούμα με τους 50 κινηματογραφικούς τίτλους που περιμένουμε περισσότερο να δούμε το 2024Προς το παρόν, βέβαια, οι 9 πρώτες ημέρες του νέου κινηματογραφικού έτους έχουν κυριευθεί από την ασταμάτητη παραληρηματική ψηφιακή φλυαρία για το Poor Things, γιατί αν κάτι μπορεί να εξάψει τα πολιτισμικά πάθη σε αυτήν την χώρα, ε, αυτό είναι η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου. Χωρίς πολλά-πολλά, πάμε να δούμε τι άλλο θα δούμε φέτος.

Οι περσινές ταινίες που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους

Ferrari

Τι περιμένουμε: Το είδαμε πέρσι στην Βενετία και η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε περισσότερα από τον Michael Mann. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να είναι μια σημαντική νέα κυκλοφορία με έναν σταθερά ακαταμάχητο Adam Driver στον ρόλο του Enzo Ferrari.

Πότε έρχεται: 25 Ιανουαρίου.

The Holdovers

Τι περιμένουμε: Φεστιβαλικό χιτ πέρσι και αναμενόμενο οσκαρικό φαβορί σύντομα, η νέα ταινία του Alexander Payne είναι ένα heartwarming δράμα που σίγουρα θα αγαπηθεί μαζικά, κι ας άργησε λίγο να έρθει στα σινεμά.

Πότε έρχεται: 25 Ιανουαρίου.

Perfect Days

Τι περιμένουμε: Βραβευμένο στις περσινές Κάννες, το νέο φιλμ του μεγάλου μάστορα Wim Wenders ευελπιστούμε να αποτελέσει την επιστροφή του δημιουργού στην παγκόσμια αναγνώριση μετά από κάμποσα χρόνια των αστοχιών.

Πότε έρχεται: 25 Ιανουαρίου.

The Boy and the Heron

Τι περιμένουμε: Τελικά μάλλον δεν θα είναι η τελευταία ταινία του Hayao Miyazaki (ευτυχώς), αλλά και πάλι πρόκειται για μια άκρως προσωπική και συγκινητική ιστορία που ευτυχώς θα δούμε και στη μεγάλη οθόνη σύντομα.

Πότε έρχεται: 1 Φεβρουαρίου.

Dream Scenario

Τι περιμένουμε:  Σουρεαλιστική ανορθόδοξη κωμωδία με τον Nicolas Cage με παραγωγό τον Ari Aster για λογαριασμό της Α24. Χρειάζεστε κάτι άλλο;

Πότε έρχεται: 11 Ιανουαρίου.

Io Capitano

Τι περιμένουμε:  Νέα ταινία από τον σύγχρονο μετρ του βρώμικου ιταλικού ρεαλισμού Matteo Garrone, αυτήν φορά με το βλέμμα στραμμένον στην ιστορία δύο Σενεγαλέζων μεταναστών καθώς ταξιδεύουν προς την Ευρώπη.

Πότε έρχεται: 22 Φεβρουαρίου.

Passages

Τι περιμένουμε:  Εξαιρετικά αργοπορημένα καταφτάνει αυτή η έξοχη κινηματογραφική σύνθεση ερωτικού τριγώνου από τον Ira Sachs, αλλά δε βαριέσαι, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Καλογραμμένο και καλοπαιγμένο σε βαθμό παρεξηγήσεως.

Πότε έρχεται: 8 Φεβρουαρίου.

Priscilla

Τι περιμένουμε:  Προσωπικά δεν τρελάθηκα, αλλά αν μη τι άλλο το βιογραφικό φιλμ της Sofia Coppola για την Priscilla Presley είναι μια μείζονα κυκλοφορία που αξίζει να τσεκαριστεί.

Πότε έρχεται: 8 Φεβρουρίου.

All of Us Strangers

Τι περιμένουμε:  O Andrew Haigh, δημιουργός των μεγάλων queer επιτυχιόνε (βλ. Weekend), επιστρέφει με romantic fantasy και Paul Mescal, οπότε από εμάς είναι ναι.

Πότε έρχεται: 15 Φεβρουαρίου.

The Beast

Τι περιμένουμε:  Υπερφιλόδοξο και δαιδαλώδες, το sci-fi romantic drama του Bertrand Bonello με την Lea Seydoux είναι κάτι σαν Black Mirror αν το είχε γυρίσει ο David Lynch (όχι τόσο πετυχημένα, αλλά καταλάβατε).

Πότε έρχεται: –

Close Your Eyes

Τι περιμένουμε:  Ο μεγάλος Victor Erice του The Spirit of the Beehive επέστρεψε στο σινεμά μετά από 30 χρόνια απουσίας κι αυτό από μόνο του είναι τεράστια είδηση. Α, ταινιάρα επίσης.

Πότε έρχεται:  –

Hit Man

Τι περιμένουμε:  O Richard Linklater, ένας hit and miss αλλά πάντα ενδιαφέροντας δημιουργός, παρέδωσε ένα από τα πιο feelgood actions comedies των τελευταίων χρόνων. Respect.

Πότε έρχεται: –

La Chimera

Τι περιμένουμε:  Αγαπήσαμε την Alice Rohrwacher με το The Wonders και, κυρίως, με το Happy As Lazzaro, και το αρχαιολογικού ενδιαφέροντος La Chimera είναι μια υπέροχη συνέχεια στην φιλμογραφία της.

Πότε έρχεται: 21 Μαρτίου.

Do Not Expect Too Much from the End of the World

Τι περιμένουμε:  Ανάθεμα κι αν υπάρχει πιο συναρπαστικός σκηνοθέτης αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη από τον Radu Jude, κι ο Ρουμάνος το αποδεικνύει ξανά, δύο χρόνια μετά το Bad Luck Banging or Loony Porn, με μια αληθινά πειραματική, περιπετειώδη και αταξινόμητη ταινία.

Πότε έρχεται: 1 Φεβρουαρίου.

Animal

Τι περιμένουμε:  Το ελληνικό καλοκαίρι ως (τουριστικός) παράδεισος και ως (εργασιακός) εφιάλτης. Το Animal, η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Σοφίας Εξάρχου μετά το Park, βραβεύθηκε στο Λοκάρνο και την Θεσσαλονίκη, και δικαιώς θα συζητηθεί κυκλοφορώντας στις αίθουσες.

Πότε έρχεται: 8 Φεβρουαρίου.

Πολύδροσο

Τι περιμένουμε:  Παραμένοντας στο μέτωπο των ελληνικών κυκλοφοριών, η νέα ταινία του Αλέξανδρου -The Boy- Βούλγαρη διαδραματίζεται στο Πολύδροσο (προφανές, θα πείτε) και περιλαμβάνει μια ερμηνεία-αποκάλυψη από την Βίκυ Καγιά (no joke).

Πότε έρχεται: Μέσα στο Μάρτιο.

Guest Star

Τι περιμένουμε:  Σχεδόν 6 χρόνια μετά το Too Much Info Clouding Over My Head, ο Βασίλης Χριστοφιλάκης συνεχίζει στον δρόμο της ιδιόρρυθμης κωμωδίας με προσωπική σφραγίδα. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει ξανά.

Πότε έρχεται: –

Το Kαλοκαίρι της Κάρμεν

Τι περιμένουμε:  Ξέφρενο, αστείο, έξαλλο, σαρδανάπαλο, ευαίσθητο – όπως θα έπρεπε να είναι ένα καλοκαιρινό queer dramedy δηλαδή. Η τρίτη ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή θα είναι -μάλλον- η ελληνική ταινία της χρονιάς.

Πότε έρχεται: Μέσα στο καλοκαίρι (duh).

Τα επίδοξα blockbusters και οι γκράντε τίτλοι που αναμένονται φέτος

Challengers

Τι περιμένουμε:  Βασικά, περιμέναμε να το δούμε στο Φεστιβάλ Βενετίας, αλλά οι απεργοί του Hollywood είχαν άλλα σχέδια. Τώρα, το ερωτικό δράμα του Luca Guadagnino με την Zendaya, έρχεται επιτέλους στις οθόνες μας.

Πότε έρχεται: 25 Απριλίου.

Dune: Part Two

Τι περιμένουμε:  Ζendaya και αναβολή λόγω απεργίας ηθοποιών είπαμε, ε; Ας πούμε και για το Dune: Part Two λοιπόν, δηλαδή την πιο πολυαναμενόμενη ταινία της χρονιάς, αν μας ρωτάτε. Denis Villeneuve, (ξανα)σώσε μας.

Πότε έρχεται: 29 Φεβρουαρίου.

Furiosa

Τι περιμένουμε: Εμπιστευόμαστε τον George Miller με κλειστά τα μάτια και θα τρέξουμε πρώτη γραμμή με καπνογόνα για το prequel του Mad Max: Fury Road.

Πότε έρχεται: 23 Μαΐου.

Inside Out 2

Τι περιμένουμε: Ένα καλό sequel; Ίσως έχει πέσει χαμηλά το επίπεδο των προσδοκιών, αλλά αν μη τι άλλο όταν έρχεται η συνέχεια μιας τόσο πετυχημένης (από κάθε άποψη) ταινίας της Pixar, ελπίζουμε τουλάχιστον να αξίζει το revisit.

Πότε έρχεται: 13 Ιουνίου.

Joker: Folie à Deux

Τι περιμένουμε: Μιλώντας για sequel, φέτος έρχεται και το δεύτερο Joker με τον καθόλου-pretentious τίτλο Folie à Deux και την Lady Gaga ως Harley Quinn. Θέλουν να γίνουν viral, που λένε οι νεολαίοι.

Πότε έρχεται: 3 Οκτωβρίου.

Deadpool 3

Τι περιμένουμε: Μιλώντας για sequel (vol. 2), οι προσδοκίες μας από το superhero σινεμά βρίσκονται στο ναδίρ τους αυτήν την στιγμή, αλλά αν υπάρχει κάποιος που ίιισως μπορεί να το αναστρέψει αυτό, ε, είναι ο Deadpool.

Πότε έρχεται: 25 Ιουλίου.

Gladiator 2

Τι περιμένουμε: Μιλώντας για sequel (vol. 3), δεν ξέρουμε τι έπαθε ο Ridley Scott και αποφάσισε να γυρίσει την συνέχεια του Gladiator 24 χρόνια μετά, και το μομέντουμ του δεν είναι και το καλύτερο μετά το Napoleon, αλλά προχωράμε.

Πότε έρχεται: 21 Νοεμβρίου.

Mickey 17

Τι περιμένουμε: Όχι μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για το 17ο sequel του Mickey, αλλά το πολυαναμενόμενο follow-up του Bong Joon-ho μετά το Parasite του 2019. Sci-fi δράμα με τον Robert Pattinson, από εμάς είναι ναι.

Πότε έρχεται: –

Megalopolis

Τι περιμένουμε: Αμήν και πότε! Χρόνια τώρα ακούμε για αυτό το φιλόδοξο πρότζεκτ του Francis Ford Coppola και μέχρι να το δούμε με τα μάτια μας δεν πιστεύουμε τίποτα, αλλά όλα δείχνουν ότι το 2024 θα είναι το έτος του Megalopolis.

Πότε έρχεται: –

Mufasa: The Lion King

Τι περιμένουμε: Απ’ όλα τα sequels, prequels, spinoffs κλπ που έρχονται φέτος, αυτό είναι το πιο αλλόκοτο: η ιστορία του Mufasa ειπωμένη από τον Barry Jenkins (Moonlight κλπ) στο φωτορεαλιστικό στυλ του Lion King του 2019.

Πότε έρχεται: 19 Δεκεμβρίου.

Τα νέα φιλμ αγαπημένων δημιουργών στα οποία ποντάρουμε περισσότερο

Civil War

Τι περιμένουμε:  Alex Garland σημαίνει sci-fi οπότε ο δημιουργός του Annihilation και του Ex Machina επιστρέφει με ένα φιλόδοξο δυστοπικό έπος για την Αμερική του κοντινού μέλλοντος.

Πότε έρχεται: 25 Απριλίου.

Nosferatu

Τι περιμένουμε: Συγχωρούμε το στραβοπάτημα του The Northman και ανυπομονούμε για βαμπιρικό Robert Eggers με Bill Skarsgard και Willem Dafoe.

Πότε έρχεται: 24 Δεκεμβρίου.

I Saw The TV Glow

Τι περιμένουμε: Πρόπερσι η Jane Schoenbrun μας εξέπληξε με το αλλόκοτο deep-web horror We’re All Going to the World’s Fair, και φέτος συνεχίζει στο δρόμο του οθονο-τρόμου με το I Saw the TV Glow. Περιμένουμε πολλά από αυτήν.

Πότε έρχεται: –

La Tour de Glace

Τι περιμένουμε:  H Lucile Hadžihalilović, μοναδική και ιδιοσυγκρασιακή δημιουργός των Innocence και Evolution, επιστρέφει με την Marion Cotillard ως Βασίλισσα του Χιονιού. Ανυπομονούμε.

Πότε έρχεται: –

The Bikeriders

Τι περιμένουμε:  Μας έλειψε ο Jeff Nichols (Shotgun Stories, Mud, Take Shelter) στα 7 χρόνια που λείπει από το αμερικάνικο σινεμά, οπότε χαιρετίζουμε την επιστροφή του με αυτό το δράμα για τις μηχανόβιες συμμορίες των 60s.

Πότε έρχεται: Μέσα στον Ιούνιο.

The End

Τι περιμένουμε:  Ο σπουδαίος ντοκιμαντερίστας Joshua Oppenheimer (The Act of Killing, The Look of Silence) το γυρνάει στη μυθοπλασία με ένα μιούζικαλ όπου πρωταγωνιστεί η Tilda Swinton. Από εμάς είναι ναι.

Πότε έρχεται: –

The Shrouds

Τι περιμένουμε: Η νέα ταινία του David Cronenberg σχεδιάστηκε αρχικά ως μίνι σειρά για το Netflix για να καταλήξει τελικά ένα “autobiographical supernatural drama”. Βλέπεις Cronenberg, είναι καλό.

Πότε έρχεται: –

The Brutalist

Τι περιμένουμε:  Από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες φωνές του αμερικάνικου σινεμά, όπως απέδειξε με τα ιδιοσυγκρασιακά The Childhood of a Leader και Vox Lux. Το περιμένουμε χρόνια, τελικά έρχεται φέτος.

Πότε έρχεται: –

Anora

Τι περιμένουμε: Εμπιστευόμαστε τυφλά τον Sean Baker μετά τα Tangerine, The Florida Project και Red Rocket. Αυτό, τίποτα άλλο.

Πότε έρχεται: –

MaXXXine

Τι περιμένουμε: Δεν το περιμέναμε ότι θα έβγαινε τόσο καλή η delulu girlboss τριλογία του Ti West με τη Mia Goth, αλλά το X και το Pearl μας άνοιξαν αρκετά την όρεξη για το φινάλε.

Πότε έρχεται: –

The Way of the Wind

Τι περιμένουμε:  Πάντα αποτελεί σημαντική κινηματογραφική είδηση μια νέα ταινία του Terrence Malick, πόσο μάλλον αν φιλοδοξεί να αφηγηθεί εκ νέου την βιβλική ιστορία του Ιησού Χριστού με τον Mark Rylance ως Σατανά.

Πότε έρχεται: –

Love Lies Bleeding

Τι περιμένουμε:  Μετά το υπέροχο horror πίστεως του Saint Maud, η Rose Glass επιστρέφει με μια ερωτική ιστορία γυναικών στον κόσμο του διαγωνιστικού bodybuilding. Με την Kristen Stewart. <3

Πότε έρχεται: Μέσα στον Μάρτιο.

Kinds of Kindness

Τι περιμένουμε:  Δύο ταινίες Γιώργου Λάνθιμου με Emma Stone μέσα στην ίδια χρονιά; Ναι, έτσι φαίνεται. ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ.

Πότε έρχεται: –

Queer

Τι περιμένουμε:  Και δύο ταινίες Luca Guadagnino απ’ ό,τι φαίνεται, αφού πέρα από το Challengers θα δούμε και μια μεταφορά του θρυλικού μυθιστορήματος του William S. Burroughs.

Πότε έρχεται: –

Bird

Τι περιμένουμε: Από το American Honey του 2016 περιμένουμε νέα ταινία μυθοπλασίας από την Andrea Arnold, και τώρα επιτέλους επιστρέφει με πρωταγωνιστικό δίδυμο φωτιά Franz Rogowski και Barry Keoghan.

Πότε έρχεται: –

Blitz

Τι περιμένουμε: Μετά το τηλεοπτικό διάλειμμα των Small Axe και Uprising, ο Steve McQueen (Shame, Hunger, 12 Years a Slave) επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με ένα ιστορικό δράμα για τον βομβαρδισμό του Λονδίνου στον Β’ ΠΠ.

Πότε έρχεται: –

Maria

Τι περιμένουμε:  O Pablo Larraín συνεχίζει αυτό στο οποίο είναι καλύτερος: τα ανορθόδοξα biopics εμβληματικών προσωπικοτήτων. Μετά τα Jackie και Spencer, λοιπόν, έχουμε Maria (Callas) με την Angelina Jolie.

Πότε έρχεται: –

Polaris

Τι περιμένουμε: 7 χρόνια είναι πολλά για να περιμένεις νέα ταινία από δημιουργό που σου χάρισε το εκπληκτικό You Were Never Really Here το 2017. Και θα έχουμε και reunion με Joaquin Phoenix. <3

Πότε έρχεται: –

It’s Not Me

Τι περιμένουμε:  Όταν ο Leos Carax λέει ότι ετοιμάζει ένα “κινηματογραφικό αυτο-πορτραίτο”, εμείς απλά σιωπούμε και ανυπομονούμε.

Πότε έρχεται: –

A Different Man

Τι περιμένουμε:  Το Chained for Life του 2019 ήταν μια από τις αγαπημένες μου αμερικάνικες ανεξάρτητες ταινίες των 10s και χαίρομαι που ο Aaron Schimberg επανέρχεται με νέο φιλμ φέτος, ένα ψυχολογικό θρίλερ με τον Sebastian Stan.

Πότε έρχεται: –

We Shall Be All

Τι περιμένουμε:  O Jia Zhangke, σκηνοθέτης των Still Life και A Touch of Sin, κι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Κινέζους δημιουργούς του 21ου αιώνα, επιστρέφει με ένα φιλόδοξο δυστοπικό έπος που ετοιμάζει εδώ και δύο δεκαετίες.

Πότε έρχεται: –

Resurrection

Τι περιμένουμε:  Μιλώντας για ενδιαφέροντες Κινέζους δημιουργούς, ο Bi Gan επανέρχεται φέτος μετά το φανταστικό neo-noir Long Day’s Journey into Night με το Resurrection.

Πότε έρχεται: –

Emmanuelle

Τι περιμένουμε:  Μετά τον θρίαμβο του Happening, η Audrey Diwan ετοιμάζεται να ξεθάψει την εμβληματική soft-porn ιστορία της Εμμανουέλλας με την Lea Seydoux.

Πότε έρχεται: –

The Empire

Τι περιμένουμε:  Αν κάτι είναι βέβαιο, αυτό είναι πως οι ταινίες του Bruno Dumont (Hors Satan, Jeannette, France) θέλουν πάντα να είναι προκλητικές, πλην με ουσιαστικό τρόπο. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει και στο sci-fi είδος.

Πότε έρχεται: –

Oh, Canada

Τι περιμένουμε:  Τα τελευταία χρόνια ο Paul Schrader είναι πραγματικά ασταμάτητος (First Reformed, The Card Counter, Master Gardener) και στη νέα του ταινία επανενώνεται με τον Richard Gere 43 χρόνια μετά το American Gigolo.

Πότε έρχεται: –

Rumors

Τι περιμένουμε:  Ο αγαπημένος μας experimental genius Guy Maddin γύρισε μια νέα ταινία με την Cate Blanchett και αυτό είναι το μόνο πράγμα που γνωρίζουμε. Δεν πειράζει, μας αρκεί.

Πότε έρχεται: –

Me

Τι περιμένουμε:  Αν δεν έχετε δει το It’s Such a Beautiful Day και το World of Tomorrow, ετοιμαστείτε για δύο θαύματα του animation. Και μετά ετοιμαστείτε για την νέα ταινία του Don Hertzfeldt.

Πότε έρχεται: –

Grand Tour

Τι περιμένουμε:  Ο τρελός Πορτογάλος Miguel Gomes συνεχίζει σε μετα-αποικιακούς δρόμους μετά τα Tabu και Arabian Nights, αφηγούμενος την ιστορία ενός Βρετανού αξιωματούχου που ταξιδεύει στα βάθη της Ασίας.

Πότε έρχεται: –

Best of internet