Quantcast

Παραμένουν σινεμά τα Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ, δεν αλλάζει κάτι προς το παρόν στα τρία κτίρια

Αυτό μας λέει η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ όπου ανήκουν τα ακίνητα, αλλά υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ερωτήματα

THE NERDSTREAM

23 Νοεμβρίου 2022

Τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν σε θετική κατεύθυνση για τα ιστορικά σινεμά Αελλώ, Άστορ και Ιντεάλ στο κέντρο της Αθήνας. Θυμίζουμε πως την προηγούμενη βδομάδα είχε σημάνει συναγερμός όταν το Υπουργείο Εργασίας μέσω του ΕΦΚΑ δημοσιοποίησε μια πρόσκληση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα τρία κτίρια χωρίς καμία δέσμευση για την διατήρησή τους ως σινεμά.

Προφανώς το γεγονός ότι 3 σινεμά της Αθήνας απειλούνταν με λουκέτο με κρατική ευθύνη κινητοποίησε άμεσα διαμαρτυρίες από επαγγελματίες του κλάδου και επίσημες ενώσεις, όπως η Ελληνική Ακδημία Κινηματογράφου και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, ενώ μπόλικο κράξιμο έπεσε και στα social media από σινεφίλ και όχι μόνο που δεν θέλουν να δουν το κέντρο να ξεπουλιέται κοψοχρονιά και μετατρέπεται σε θεματικό πάρκο για γιάπηδες και τουρίστες.

Μετά από αυτόν τον πρώτο κύκλο αντιδράσεων λοιπόν ο ΕΦΚΑ εξέδωσε μια κάπως καθησυχαστική ανακοίνωση, στην οποία μας λένε πως στόχος είναι να παραμείνουν σινεμά τα τρία κτίρια. Παρόλα αυτά, όπως θα δείτε και παρακάτω στο κείμενο, πουθενά δεν υπάρχει κάποια ρητή διαβεβαίωση παρά μόνο μια δήλωση πρόθεσης. Σίγουρα οι διαμαρτυρίες άσκησαν μια άλφα πίεση, και η ανακοίνωση το αντανακλά αυτό, αλλά απαιτούνται πιο σαφείς τοποθετήσεις από το κράτος σχετικά με την προστασία των κινηματογράφων ως χώρων πολιτισμού και κοινωνικοποίησης.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση, η υπογράμμιση δική μας:

e-ΕΦΚΑ: δεν δρομολογείται αλλαγή χρήσης των κινηματογράφων Αελλώ, Αστορ και Ιντεάλ

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στο μέλλον των κινηματογράφων Αελλώ, Αστορ και Ιντεάλ που ανήκουν στον e-ΕΦΚΑ τονίζονται τα εξής:

Σχετικά με τον κινηματογράφο Αελλώ, δεν υφίσταται κανένα θέμα αλλαγής χρήσης του. Στόχος είναι η σύμβαση μίσθωσης να ανανεωθεί και η χρήση του ακινήτου να μην αλλάξει.

Αναφορικά με τον κινηματογράφο Αστορ, ήδη υλοποιείται ο σχεδιασμός του Φορέα προκειμένου η αίθουσα κινηματογράφου να μην αλλάξει χρήση, το υπόλοιπο κτήριο να αξιοποιηθεί από επενδυτή και να λειτουργήσει και ένα κατάστημα στο ισόγειο. Οι πρώτες μελέτες που ήδη έχουν υλοποιήσει οι αρμόδιες διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Τέλος, αναφορικά με τον κινηματογράφο Ιντεάλ, εντοπίστηκαν στατικά προβλήματα σε ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα επί της Οδού Πανεπιστημίου 46. Την κατάσταση του κτηρίου επιδείνωσε η πρόσφατη πτώση τοίχου στην πίσω πλευρά του κινηματογράφου όπου γειτνιάζει με το κτήριο του Ελληνικού Ωδείου επί της Οδού Φειδίου η οποία ανέδειξε και μια σειρά από κτηριακές επεμβάσεις που έχουν γίνει και οι οποίες χρήζουν αντιμετώπισης. Τόσο για την συνολική αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος όσο και για την εκμετάλλευσή του, βρίσκεται ανοικτή διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή. Οσοι υποψήφιοι επενδυτές ήρθαν σε επαφή με τον e-ΕΦΚΑ βλέπουν θετικά την διατήρηση της χρήσης της αίθουσας ως Κινηματογράφου με ταυτόχρονη αναβάθμιση αυτής μέσα από την αξιοποίησή της και για θεατρικές παραστάσεις ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο καθώς απαιτούνται επιπλέον οικονομοτεχνικές μελέτες για να υπολογιστεί το ακριβές κόστος αποκατάστασης αλλά και απόσβεσης της επένδυσης.

Βασικό κριτήριο για τη λήψη της όποιας απόφασης από την Διοίκηση του ΕΦΚΑ παραμένει η άμεση αξιοποίηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται ο Φορέας και παράλληλα ο σεβασμός στην ιστορικότητα των κτηρίων και των χρήσεων αυτών. Καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί χωρίς να λαμβάνει και τα δυο αυτά στοιχεία υπόψη. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για όσα κτήρια έχουν αρχιτεκτονικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον συμπεριλαμβανομένων και των κινηματογράφων που βρίσκονται στη ιδιοκτησία του Φορέα, όπως εξάλλου συνέβη στην περίπτωση των κτηρίων του Ελληνικού Ωδείου και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, και τα δύο ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, όπου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρά με την αποκατάσταση και συντήρησή τους.

Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ”

Best of internet