Quantcast

Αυτοί είναι οι πρώτοι τίτλοι που περιμένουμε να δούμε στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Έχουμε ταινία έναρξης, έχουμε ταινία λήξης κι έχουμε και 4 ταινίες που σας παρουσιάζουμε αποκλειστικά

THE NERDSTREAM

21 Οκτωβρίου 2022

Έφτασε αυτή η εποχή του χρόνου, φίλες και φίλοι. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πλησιάζει. Για την ακρίβεια έρχεται από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου στο λιμάνι της Σαλούγκας και την πλατεία Αριστοτέλους (όπως πάντα), κι εμείς θα είμαστε εκεί για να δούμε ταινίες και να σας χαρίσουμε μια αψέχαστη ανταπόκριση (σχεδόν όπως πάντα).

Το 63ο ΦΚΘ λοιπόν έχει ανακοινώσει πως ξεκινά με το ημι-αυτοβιογραφικό The Fabelmans του daddy Steven Spielberg που απέσπασε πρόσφατα το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο και βάζει πλώρη για τα Όσκαρ. Ταινία λήξης από την άλλη θα είναι το Corsage της Marie Kreutzer για την αυτοκράτειρα Σίσσυ που μόλις κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Εκτός αυτών, το φεστιβάλ θα κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από τον θάνατό του κι επίσης αξίζει να τσεκάρετε την ΑΦΙΣΑΡΑ που έφτιαξε ο εικαστικός και visual artist Δημήτρης Τριμίτζιος (Taxis) για τη φετινή διοργάνωση:

Και τέλος, έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε παρακάτω 4 τίτλους από το φετινό πρόγραμμα που έχουμε αποκλειστικά στην διάθεσή μας. Για ολόκληρο το πρόγραμμα του 63ου ΦΚΘ αναμείνατε μέχρι την Τρίτη που ανακοινώνεται στην συνέντευξη τύπου που θα γίνει ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι Ποτεμκινιστές / The Potemkinists (Balkan Shorts)
Ράντου Ζούντε 
Ρουμανία, 2022, 18΄

Το 1905, η Ρουμανία παραχωρεί πολιτικό άσυλο στους ναύτες του θωρηκτού Ποτέμκιν: μια πράξη ανυπακοής κατά της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Το 2021, ένας γλύπτης θέλει να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης εμπνευσμένο από το γεγονός. Μια κωμωδία για την τέχνη, την ιστορία, τη μνήμη και τον κινηματογράφο, την οποία ο κριτικός κινηματογράφου Αντρεί Γκόρτσο περιέγραψε ως «μια διασταύρωση ανάμεσα σε σκετς του Καρατζιάλε και βιντεο-δοκίμιο του Μαρκ Ράπαπορτ».

Ρίμινι / Rimini (Ειδικές προβολές)
Ούλριχ Ζάιντλ 
Austria, France, Germany, 2022, 114′

Το Ρίμινι το χειμώνα. Μια ομάδα ηλικιωμένων πελατών του ξενοδοχείου απολαμβάνει ευτυχισμένη τον Richie Bravo να τραγουδά για δάκρυα που πονάνε. Αλλά όταν η κόρη του κρατάει έναν καθρέφτη στο πάθος του, το παρελθόν προλαβαίνει αυτόν τον σταρ του σμάλτζ που κατακτά καρδιές και σώματα.

Κυλιόμενη βάρδια / Rounding (Ανοιχτοί Ορίζοντες)
Άλεξ Τόμσον 
ΗΠΑ, 2022, 90΄

Ένας νεαρός γιατρός που βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης όταν μια ηλικιωμένη ασθενής του έχασε τη μάχη με τη ζωή, μεταφέρεται σε ένα αγροτικό νοσοκομείο του αμερικανικού νότου για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Καθώς δυσκολεύεται να συνδεθεί με τους ασθενείς, ο προϊστάμενός του τον προτρέπει να είναι πιο ζεστός μαζί τους και να παρακολουθήσει ένα μάθημα μεθοδολογίας «δίπλα στο κρεβάτι». Όταν όμως αυτός ο ειδικευόμενος απορροφάται ολοκληρωτικά από την περίπτωση μιας νεαρής ασθενούς με άσθμα,οι δαίμονες από το παρελθόν του αρχίζουν να τον στοιχειώνουν: το τραύμα στον αστράγαλό του φουντώνει, έρχεται αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία του νοσοκομείου, οι εφιάλτες του εντείνουν το άγχος του, ώσπου αρχίζει να ξετυλίγεται μια νέα, δική του πραγματικότητα.

Η μυστήρια περίπτωση του Ζακί Καγιού / The Strange Case of Jacky Caillou
Ανοιχτοί Ορίζοντες – Another Take 
Λουκά Ντελάνζ
Γαλλία, 2022,92′

Μικρό χωριό, ψηλά στις γαλλικές Άλπεις, σήμερα. Ο Ζακί Καϊλού ζει με την αγαπημένη του γιαγιά Ζιζέλ, μια μαγνητική θεραπεύτρια που όλοι σέβονται. Η Έλσα, μια νεαρή γυναίκα έρχεται από την πόλη για να την συμβουλευτεί: ένας παράξενος τριχωτός σκούρος λεκές φυτρώνει στην πλάτη της… Όταν το χωριό αρχίζει να υποφέρει από δολοφονίες αγελών και η γιαγιά του πεθαίνει, ο Ζακί πρέπει επειγόντως να καταλάβει αν κληρονόμησε το προγονικό χάρισμα. Θα καταφέρει να σώσει τόσο την Έλσα όσο και το χωριό του;

Best of internet