Quantcast

10 ταινίες που πρέπει και μπορείτε να δείτε όπου κι αν είστε φέτος το καλοκαίρι

Στην παραλία του κάμπινγκ, στο καράβι για το νησί, στην δυστοπική καλοκαιρινή Αθήνα – όπου υπάρχει ίντερνετ τέλος πάντων (κι όπου υπάρχει ίντερνετ υπάρχει και Ertflix)

THE NERDSTREAM

25 Ιουλίου 2022

Κατά κανόνα, το σινεμά θεωρείται μια κατεξοχήν μητροπολιτική δραστηριότητα. Η κινηματογραφική αίθουσα άλλωστε είναι στενά δεμένη με τη ζωή και τον ρυθμό της πόλης, κι ειδικά με τη νυχτερινή έξοδο. Το ίδιο το σινεμά, ως φυσικός χώρος και ως καλλιτεχνική γλώσσα, αναπτύχθηκε άλλωστε μαζί με την γιγάντια αστικοποίηση που έφερε ο 20ος αιώνας. Σταδιακά βέβαια, όπως ήδη ξέρετε, το σινεμά άρχισε να χωράει σε όλο και μικρότερες οθόνες. Η άνοδος της οικιακής διασκέδασης έφερε τις ταινίες μέσα στα σπίτια με την έλευση του VHS, του DVD και του Blu-Ray. Με τον καιρό, ακόμα κι αυτά έγιναν απαρχαιωμένες τεχνολογίες. Η εποχή του streaming, χοντρικά η τελευταία δεκαετία δηλαδή, έδωσε την δυνατότητα στις ταινίες να ταξιδέψουν κυριολεκτικά παντού: με ένα laptop ή ένα tablet, από τον καναπέ μέχρι το κρεβάτι, κι από το λεωφορείο μέχρι το καράβι.

Εδώ βέβαια είναι Ελλάδα, φίλες και φίλοι, και το ταξίδι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι. Τι να λέμε, όλα είναι συνδεδεμένα με το καλοκαίρι – ακόμα και το ίδιο το σινεμά. Όχι πως δεν υπάρχουν θερινές και open air αίθουσες σε άλλες χώρες, αλλά εδώ ο συνδυασμός γιασεμί-αντικουνουπικό ανάμεσα σε πολυκατοικίες είναι ιερός θεσμός. Παρόλα αυτά, το σινεμά κατά κύριο λόγο παρέμενε συνδεδεμένο με την πόλη. Υπάρχουν και θερινά σινεμά σε νησιά, αλλά δυστυχώς δεν είναι πολλά (παλιά ήταν περισσότερα) και το ρεπερτόριο είναι λίγο-πολύ περιορισμένο. Ο κόσμος βέβαια πλέον βλέπει φουλ ταινίες και σειρές στις διακοπές του. Ακόμα κι αν δεν πάρεις μαζί σου laptop, το μάτι μας έχει συνηθίσει να βλέπει πράγματα ακόμα και στην οθόνη του κινητού. Αυτή είναι η ευκολία του streaming: μπορεί να χάνεις την ατμόσφαιρα (φεύγει το γιασεμί, μένει το αντικουνουπικό), αλλά γίνεσαι ένα κινητό θερινό σινεμά από μόνος σου.

Σε περίπτωση λοιπόν που είσαι στο καράβι και η διαδρομή μέχρι το νησί σου φαίνεται ατελείωτη, ή είσαι στο room to let και έχεις μπετώσει το μεσημέρι μετά το φαΐ, ή είσαι στο κάμπινγκ και θες να βάλετε να δείτε μια ταινία το βράδυ γιατί πόσο Τίτσου (?) να παίξεις πια, ή απλά αν έχεις ξεμείνει στην δυστοπική καλοκαιρινή Αθήνα να λιώνεις μπροστά στον ανεμιστήρα, σε ενημερώνουμε υπεύθυνα πως από τις 10 Ιουλίου η ψηφιακη πλατφόρμα του Ertflix πρόσθεσε στον κατάλογό της (στον οποίο η πρόσβαση είναι ελεύθερη χωρίς συνδρομή) μια εξόχως δροσερή 10άδα διεθνούς σινεμά από σπουδαίους δημιουργούς ώστε να παίξεις με ποιότητα την θερινή κινηματογραφική σου μπάλα. Ακολουθεί ένας μίνι οδηγός για όλες τις ταινίες, μαζί με βαθμό καλοκαιρινότητας και πρόταση για ιδανική παρακολούθηση. Καλό καλοκαιράκι να έχουμε.

Mar Adentro (Η θάλασσα μέσα μου)

Τι είναι: Ήδη κλασικό πια, το φιλμ του Alejandro Amenábar με τον Javier Bardem στον ρόλο του Ramon Sampredo που πάλεψε επί 28 χρόνια να κερδίσει το δικαίωμα του στην ευθανασία. Πραγματική ιστορία και Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2005.

Πόσο καλοκαιρινό είναι: Έχει θάλασσα, αλλά όχι και τόσο ανάλαφρο καλοκαιρινό mood.

Πού να το δείτε: Ό,τι πρέπει για την τελευταία μέρα στο σπίτι πριν φύγετε για διακοπές.

Paris, Texas (Παρίσι, Τέξας)

Τι είναι: Το θρυλικό υπαρξιακό road movie του Wim Wenders που είναι αδύνατον να μη σε συγκινήσει με την ομορφιά και την ευαισθησία του όσες φορές κι αν το δεις. Στο κέντρο της ταινίας βρίσκεται ο σπουδαίος Harry Dean Stanton που περιπλανιέται από το Μεξικό προς το Τέξας για να ξαναβρεί την οικογένειά του.

Πόσο καλοκαιρινό είναι: Έχει καύσωνα, οπότε μας κάνει.

Πού να το δείτε: Είναι road movie, οπότε ιδανικά βλέπεται καθοδόν – ειδικά αν ταξιδεύετε με τραίνο.

In the Aisles (Στους διαδρόμους)

Τι είναι: Ένα από τα καλύτερα δείγματα κοινωνικού ρεαλισμού στο σύγχρονο ευρωπαϊκό σινεμά. Η ταινία του Thomas Stuber αφηγείται μια τρυφερή πλην ρεαλιστική ιστορία φιλίας και αγάπης στους διαδρόμους ενός σούπερ μάρκετ.

Πόσο καλοκαιρινό είναι: Αν έχεις ξεμείνει στην Αθήνα δουλεύοντας, πάρα πολύ.

Πού να το δείτε: Στη δουλειά, λουφάροντας.

La Vie D’ Adele (Η ζωή της Αντέλ)

Τι είναι: Είναι μια από τις ταινίες που έχουν σκανδαλίσει περισσότερο το παγκόσμιο σινεμά την τελευταία δεκαετία. Η ιστορία ενηλικίωσης και ανακάλυψης της σεξουαλικής ταυτότητας δια χειρός Abdellatif Kechiche πήρε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και μετέτρεψε τις Adèle Exarchopoulos και Léa Seydoux σε σταρς μέσα σε μια στιγμή.

Πόσο καλοκαιρινό είναι: Αν λάβουμε υπόψιν το πόσο νιώθεις ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία βλέποντάς το, πολύ.

Πού να το δείτε: Με μεγάλη παρέα το βράδυ στο κάμπινγκ. Κι ό,τι γίνει έγινε.

Coming Home (Η μεγάλη επιστροφή)

Τι είναι: Ο σπουδαίος Κινέζος σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού αφηγείται μια ιστορία για την αγάπη και τη μνήμη που διαδραματίζεται τις τελευταίες μέρες της Πολιτιστικής Επανάστασης. Ένας άνδρας, πρώην πολιτικός κρατούμενος, επιστρέφει σπίτι του και ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του έχει αμνησία.

Πόσο καλοκαιρινό είναι: Έχει έρωτα, ιστορία, πολιτική – ό,τι χρειάζεται ένα καλοκαιρινό φιλμ δηλαδή.

Πού να το δείτε: Στο μπαλκόνι σας ένα δροσερό αθηναϊκό βράδυ (είναι σπάνια, αλλά υπάρχουν).

Le Tout Nouveau Testament (Η ολοκαίνουργια καινή διαθήκη)

Τι είναι: Μια σουρεαλιστική, μαύρη, καλτ κωμωδία στην οποία ο Θεός είναι ένα υπαρκτό καθημερινό πρόσωπο σαν όλα τα άλλα και ζει στο Βέλγιο. Η ταινία του Jaco Van Dormael ήταν μια από τις πιο απρόσμενες ευρωπαϊκές κινηματογραφικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων – και δικαίως, δεδομένου του πόσο αναζωογονητική ήταν.

Πόσο καλοκαιρινό είναι: Πολύ, γιατί πιάνει την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στο σοβαρό και το γελοίο.

Πού να το δείτε: Ιδανικά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μεσημεράκι μετά το φαΐ.

Wings of Desire (Τα Φτερά του Έρωτα)

Τι είναι: Ακόμα ένα αθάνατο φιλμ του Wim Wenders, ενός τεράστιου σκηνοθέτη που έτσι κι αλλιώς λατρεύει το ελληνικό κοινό. Δύο φύλακες-άγγελοι περιπλανιούνται στο Βερολίνο και ακούν τις σκέψεις των θνητών προσπαθώντας να τους παρηγορήσουν, μέχρι που ο ένας θέλει να γίνει σαν αυτούς.

Πόσο καλοκαιρινό είναι: Το ασπρόμαυρο χειμωνιάτικο Βερολίνο είναι αρκούντος δροσιστικό ακόμα και μέσα από την οθόνη.

Πού να το δείτε: Στο καράβι προς το νησί, για να μπείτε σε ερωτιάρικο mood.

Il Capitale Umano (To Ανθρώπινο Κεφάλαιο)

Τι είναι:  Ακόμα μια πρόσφατη ευρωπαϊκή επιτυχία, το Ανθρώπινο Κεφάλαιο είναι ένα κοινωνικο-οικονομικό θρίλερ από την Ιταλία που αρχίζει να ξετυλίγεται όταν ένα πολυτελές τζιπ συγκρούεται με έναν άτυχο ποδηλάτη μια νύχτα πριν την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Πόσο καλοκαιρινό είναι: Δεδομένου ότι είναι κλασική περίπτωση ταινίας ελληνικού θερινού σινεμά, πολύ.

Πού να το δείτε: Νησί, μπαλκόνι, βράδυ – ιδανική ατμόσφαιρα.

Ida

Τι είναι: Παραμένουμε στις βραβευμένες και πετυχημένες ευρωπαϊκές ταινίες των τελευταίων χρόνων με το ασπρόμαυρο φιλμ που απογείωσε την φήμη του Pawel Pawlikowski. Η ιστορία της Πολωνο-Εβραίας καλόγριας από την εποχή του “υπαρκτού σοσιαλισμού” συγκίνησε και συζητήθηκε πολύ, με αποτέλεσμα να μαζέψει μπόλικα εισιτήρια και βραβεία.

Πόσο καλοκαιρινό είναι: Το “ασπρόμαυρο πολωνικό δράμα” δεν φωνάζει ακριβώς “ελληνικές καλοκαιρινές διακοπές” αλλά η αισθητική ομορφιά της ταινίας αποζημιώνει 100%.

Πού να το δείτε: Ακριβώς λόγω των aesthetics, οπουδήποτε βρείτε την μεγαλύτερη δυνατή οθόνη.

La Separation (Ένας χωρισμός)

Τι είναι: Κλασικό πια γαλλικό φιλμ του 1994 με μια σπουδαία ερμηνεία από την σπουδαία Isabelle Huppert. Παρίσι, σινεμά, νύχτα, έρωτας, χωρισμός. Νομίζουμε μπήκατε στο κλίμα.

Πόσο καλοκαιρινό είναι: Ως γνωστόν, το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν περίοδος χωρισμός. Δεν λέμε περισσότερα.

Πού να το δείτε: Στο καράβι της επιστροφής.

Best of internet