Quantcast

Το Hollywood αποφασίζει να μη βγάλει τις νέες ταινίες του στη Ρωσία, ο Πούτιν ακόμα τρέχει

Θα τολμούσε να πει κανείς ότι το ψυχροπολεμικού τύπου πολιτιστικό μποϊκοτάζ δεν βοηθάει ιδιαίτερα να έρθει ειρήνη

THE NERDSTREAM

1 Μαρτίου 2022

Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία όλο και κλιμακώνεται, γεγονός που καθιστά το δυστοπικό simulation στο οποίο έχουμε βρεθεί κάπως υπερβολικά ρεαλιστικό. Την ώρα λοιπόν που η Ρωσία έχει εισβάλλει στην γειτονική της χώρας δημιουργώντας ένα χαοτικό σκηνικό, το Hollywood αποφασίζει να μπει στον χορό του πολιτιστικού μποϊκοτάζ κατά του Βλαδίμιρου Πούτιν, χτυπώντας την ρωσική πολεμική μηχανή εκεί που πονάει περισσότερο: στο box office.

Πρώτη ξεκίνησε η Disney, ανακοινώνοντας πως δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει το Turning Red, τη νέα ταινία Pixar, στις ρωσικές αίθουσες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεύτερη ακολούθησε η Warner που απέσυρε το επερχόμενο The Batman από τα ρωσικά σινεμά, ενώ σύντομα αντίστοιχη ανακοίνωση έβγαλε κι η Sony για την απόσυρση του Morbius από τον προγραμματισμό της για την Ρωσία.

Στο μεταξύ, έπειτα από αίτημα της Ουκρανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μια σειρά από ρωσικές ταινίες αποσύρονται από αμερικάνικα και ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ και κυκλώματα διανομής, κάτι που αν μη τι άλλο δημιουργεί ένα ψυχροπολεμικό πολιτιστικό περιβάλλον. Γιατί, ενώ η αντίθεση στην ρώσικη εισβολή κι η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, δεν βοηθάει σε τίποτα η καλλιέργεια ενός γενικευμένου αντι-ρωσικού κλίματος στο πεδίο της κουλτούρας.

Κάτι παρόμοιο έκανε χτες και το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού, το οποίο ακύρωσε την μετάδοση παράστασης του μπαλέτου Μπολσόι, πράγμα για το οποίο δικαίως έφαγε μέγα γλέντημα στα social media. Σε κοντινό κλίμα, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δήλωσε σήμερα στην συνέντευξη τύπου του πως δεν θα έχει στο πρόγραμμά του καμία ταινία που σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με τους ρώσικους θεσμούς.

Φυσικά, κάτι τέτοιο όχι μονο δε μας φέρνει πιο κοντά στην ειρήνη, αλλά καταλήγει να λειτουργεί στην πράξη εναντίον και των ίδιων των καλλιτεχνών που προσπαθούν *εντός* της Ρωσίας να δημιουργήσουν με τρόπο που να ξεφεύγει από τον ασφυκτικό και αυταρχικό έλεγχο του καθεστώτος Πούτιν. Στο μεταξύ, αν θυμάστε, ο προηγούμενος Ψυχρός Πόλεμος δεν υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητικός για την τέχνη του σινεμά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών.

Best of internet