Quantcast

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Έρχεται για 44η φορά από τις 12 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2021 σε αίθουσες και streaming

THE NERDSTREAM

1 Σεπτεμβρίου 2021

Το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο, ατενίζει την επόμενη μέρα με νέο πρόσωπο και νέα διάθεση, και ένα υπέροχο τρέιλερ με την υπογραφή του Βασίλη Κεκάτου.

Το 44ο DISFF θα διεξαχθεί στις 12-18 Σεπτεμβρίου 2021 στην Δράμα. Η νέα οπτική του ταυτότητα, την οποία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπάζογλου, έρχεται να συμβαδίσει με την οπτική γλώσσα ενός νέου ψηφιακού κόσμου που συνέχεια αλλάζει, εκφράζοντας πρωτίστως το βασικό μέλημα του φεστιβάλ: να αγκαλιάσει και να αναδείξει ανθρώπους ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού, με κύριο μέσο τον κινηματογράφο.

Η φετινή διοργάνωση, η δεύτερη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιάννη Σακαρίδη, θα διεξαχθεί σε μια συνεχιζόμενα δύσκολη συγκυρία παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας, τη στιγμή που οι επιτυχίες των ελλήνων μικρομηκάδων, που συνεχίζουν με πείσμα να δημιουργούν, διαδέχονται η μία την άλλη στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, το Φεστιβάλ Δράμας θα διεξαχθεί και φέτος, ταυτόχρονα, και σε φυσικούς χώρους και online.

Το Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα και το Διεθνές Σπουδαστικό Πρόγραμμα πλαισιώνουν τα τρία νέα τμήματα του DISFF: το Διεθνές Πρόγραμμα Animation, το Short & Green, διαγωνιστικά και τα δύο, αλλά και το Cinematherapy που μετά την περσινή επιτυχία του, απέκτησε δικαιωματικά μια μόνιμη θέση  στο πρόγραμμα.

Η μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων (https://www.dramafilmfestival.gr) θα πραγματοποιηθεί στις 12-18/9 με πρωταγωνιστές τους κινηματογραφιστές και το κοινό που αγαπά και στηρίζει την ταινία μικρού μήκους. Η Δράμα ετοιμάζεται και φέτος να υποδεχθεί τους έλληνες μικρομηκάδες στην πιο κεφάτη γιορτή του ελληνικού σινεμά, που κάθε Σεπτέμβρη μεταμορφώνει το κέντρο της πόλης και το πανέμορφο υδάτινο πάρκο της, όπου στεγάζεται το Φεστιβάλ,  σε ένα ξέφρενο κινηματογραφικό πλατό.

Το εθνικό φεστιβάλ κινηματογράφου για τη μικρού μήκους ταινία είναι εδώ για να αναδείξει τα νέα κινηματογραφικά ταλέντα εν τη γενέσει τους και να ενθαρρύνει την δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους ως αυτόνομη κατηγορία που αφορά δημιουργούς κάθε ηλικίας.

Το 44ο DISFF θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο Ολύμπια και το Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος), στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στο Drivein Cinema που θα λειτουργήσει αποκλειστικά για την εβδομάδα του Φεστιβάλ, στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου) καθώς και διαδικτυακά.

Συνολικά θα παρουσιαστούν 158 ταινίες από περισσότερες από 50 χώρες  σε όλα τα προγράμματά του Φεστιβάλ.

Η διάσημη ελληνογαλλίδα ηθοποιός Άννα Μουγκλαλίς, επίσημη προσκεκλημένη του φεστιβάλ, θα συμμετάσχει στην Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Σακαρίδης, «το DISFF 44, συντονισμένο με τη παγκόσμια κοινότητα, προχώρησε σε οικολογικές δράσεις και ξεκίνησε φέτος το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Short  and  Green. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, παρουσιάζουμε το πρόγραμμα Cinematherapy με επικεφαλής την Ντενίς Νικολάκου, με τρεις νέες ταινίες από τις φετινές συμμετοχές που ξεχώρισαν για το περιεχόμενό τους και την ευαίσθητη προσέγγισή τους. Θέλοντας να ενισχύσουμε το κλίμα αυτό, στην φετινή μας διοργάνωση έχουμε την χαρά και ευτυχή συγκυρία να φιλοξενούμε τον συγγραφέα του best seller “Το Δώρο” Στέφανο Ξενάκη.

Φέτος δόθηκε μεγάλη έμφαση στο Animation. Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Animasyros, την ΑSIFA και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δημιουργήθηκε ένα νέο Διεθνές Πρόγραμμα Animation με επικεφαλής τον εξαιρετικό σκηνοθέτη και Καθηγητή στο ΠΑΔΑ Σπύρο Σιάκα.

Για άλλη μια φορά έχουμε πιο δυνατό Εθνικό Διαγωνιστικό από τη προηγούμενη χρονιά, με τις γυναίκες σκηνοθέτριες να είναι περισσότερες από τους άνδρες συναδέλφους τους. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό η νεανική ομάδα του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη είδαν ταινίες από 105 χώρες. Και το Διεθνές Σπουδαστικό με επικεφαλής για δεύτερη χρονιά τον σκηνοθέτη/σεναριογράφο Θανάση Νεοφώτιστο δέχθηκε φέτος πάνω από 2000 ταινίες, και οδεύει στο στόχο να γίνει ένα από τα κορυφαία προγράμματα στην Ευρώπη.

Το Φεστιβάλ έχει ως μεγάλο υποστηρικτή το ΕΚΟΜΕ και επεκτείνει φέτος τη συνεργασία του με το ΕΚΚ, και το ONASSIS CULTURE ».

«ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ» ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΚΑΤΟΥ: DISFF 44 TRAILER

Με χαρά ανακοινώνουμε πως το τρέιλερ του 44ου DISFF υπογράφει ο Βασίλης Κεκάτος, ο πρώτος έλληνας σκηνοθέτης  που τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους στις Κάννες (Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς). Τιτλοφορείται Αεροπλάνα και θα το βρείτε εδώ:

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Μοντάζ: Βασίλης Κεκάτος

Εκφώνηση: Γλυκερία Παππά

Σχεδιασμός Ήχου / Μιξάζ: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος

Μετάφραση κειμένου: Αλεξάνδρα Δυράνη-Μαούνη

Ευχαριστίες: Λευτέρης Κοκκόλης, Ρομάννα Λόμπατς, Ελένη Στεργιοπούλου.

Το ραδιοφωνικό σποτ της φετινής διοργάνωσης εκφωνεί ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου.

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το 44ο DISFF οnline, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα του φεστιβάλ  https://disff.cine.gr (θα οδηγούνται εκεί και μέσω της ιστοσελίδας https://www.dramafilmfestival.gr από τον σύνδεσμο online festival)  και να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 12/9.

Το βασικό πακέτο θα κοστίζει 15 ευρώ και με αυτό οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του Φεστιβάλ. Το πακέτο αυτό θα έχει ημερομηνία λήξης στις 26/09  καθώς οι βραβευμένες ταινίες θα παραμείνουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα μέχρι τότε (23:59).

Best of internet