Quantcast

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο αγαπημένος σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης

Ο δημιουργός που τόσο αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό για τις ταινίες του έφυγε από τη ζωή

THE NERDSTREAM

23 Ιουλίου 2019

Ένας από τους πιο αγαπημένους δημιουργούς του ελληνικού κοινού δεν είναι πια μαζί μας: Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σταύρος Τσιώλης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών σήμερα το πρωί. Μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, η οικογένειά του ανέφερε τα εξής:

«σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφός

Σταύρος Τσιώλης
ταξίδεψε στους ουρανούς, πέταξε προς έναν άλλο πολύχρωμο γαλαξία, ένα καλύτερο κόσμο όπου οι ψυχές χαίρονται το λίκνισμα των αστεριών και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται για όλους και όλα τα μικρά σπάνια και ταπεινά πράγματα που αγάπησαν σ΄αυτή τη ζωή…

μόνο λύπη γι όλα αυτά που μας χώρισαν
και άγια τύχη γι όλα αυτά που ένωσαν»

σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφόςΣταύρος Τσιώληςταξίδεψε στους…

Gepostet von Σταύρος Τσιώλης am Montag, 22. Juli 2019

Ο Σταύρος Τσιώλης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1937 και σπούδασε την τέχνη του κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα. Δούλεψε πολλά χρόνια ως βοηθός σκηνοθέτη, παίζοντας ρόλο σε 54 ταινίες, κάμποσες εκ των οποίων ήταν της Φίνος Φιλμ. Η πρώτη δική του ταινία σε δικό του μάλιστα σενάριο ήταν «Ο μικρός δραπέτης» για τη Φίνος Φιλμ το 1968, αν και από το 1970 ως το 1985 έκανε break από το σινεμά.

Ο κατάλογος του έργου περιλαμβάνει κάμποσες επιτυχίες από εμπορικής και καλλιτεχνικής άποψης, όμως οι ταινίες όμως που του χάρισαν την χωρίς προηγούμενο αναγνώριση ήταν η τριλογία που άνοιξε το 1992 με το «Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε», συνεχίστηκε το 1998 με το θρυλικό πια «Ας περιμένουν οι γυναίκες» και έκλεισε μόλις πέρσι το 2018, είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά, με το «Γυναίκες που Περάσατε από Δω».

Το δε «Ας περιμένουν οι γυναίκες» δε χρειάζεται συστάσεις: Είναι η μόνη ταινία που με το υπέροχο σχόλιό της για την 90s πραγματικότητα της χώρας έγινε πραγματικά ολόκληρη ένα meme στην ελληνική ποπ κουλτούρα από τότε που βγήκε, όπως και οι φιγούρες των πρωταγωνιστών της (Σάκης Μπουλάς, Αργύρης Μπακιρτζής, Γιάννης Ζουγανέλης με guest την πολύ νέα Αγγελική Ηλιάδη).

Ενώ οι ατάκες της σχετικά με τον ΠΑΟΚ, τις γυναίκες και τη Νέα Δημοκρατία είναι γνωστές περίπου στους πάντες:

Στο παρελθόν έχουμε ήδη δημιουργήσει με πολλή αγάπη ένα crossover με «Ας περιμένουν οι γυναίκες» και «Lord of the Rings», το οποίο μπορείτε να δείτε (και να μας σκυλοβρίσετε) εδώ. Σε πιο σοβαρά πλαίσια, είχαμε τη χαρά να τα πούμε αναλυτικά πέρσι με τον Σταύρο Τσιώλη σε μια εκτενή συνέντευξη με αφορμή την νέα του ταινία – και η χαρά μας, όπως γράφαμε τότε, ήταν μεγάλη.

Αντίο κύριε Τσιώλη, θα μας λείψεις πολύ.

 

Best of internet