Quantcast

“Broadchurch” (2013)

Ποιος σκότωσε τον Danny Latimer?

El Duderino

22 Μαΐου 2013


 
How did you not know?” – DS Ellie Miller

 
 

Ένα 11χρονο αγόρι βρίσκεται δολοφονημένο στη μικρή παραθαλάσσια πόλη Broadchurch, όπου οι πάντες γνωρίζουν τους πάντες. Η φρενίτιδα που προκαλούν τα μέσα ενημέρωσης απειλεί να καταστρέψει την κοινότητα, ενώ η αστυνομία αναζητά αυτόν που βρίσκεται πίσω από το αποτρόπαιο έγκλημα.

 
 

Ο δημιουργός της σειράς, Chris Chibnall -γραφιάς σε σήριαλ όπως το “Doctor Who”, “Torchwood” και “Life On Mars”-, χρόνια ήθελε να φτιάξει ένα δράμα, το οποίο θα διερευνούσε το πώς ένας θάνατος μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της κοινότητας στην περιοχή όπου ζούσε την τελευταία δεκαετία και κάπως έτσι μας παραδίδει το “Broadchurch”, ένα αστυνομικό δράμα σπάνιου συναισθηματικού βάθους από το ITV, το κανάλι του “Downton Abbey”. Θα βρεθείς εκτεθειμένος μπροστά στη θλίψη της μισοδιαλυμένης οικογένειας. Διάλογοι ρεαλιστικοί και γι’ αυτό σκληροί και αδυσώπητοι. Αλήθειες για τη ίδια τη ζωή έτοιμες να ισοπεδώσουν την ψυχή σου. Και ερμηνείες – δοχεία ιδανικά για να σου μεταφέρουν τη φθήνια της ύπαρξης. Με εφαλτήριο ένα έγκλημα εγγενώς τραγικό η σειρά δεν είναι παρά ένα σκοτεινό παζλ βουτηγμένο στον πόνο – τον ίδιο πόνο που σου «χαρίζει» η πραγματική ζωή.

 
 

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μόνο τέσσερις ηθοποιοί γνώρισαν την ταυτότητα του δολοφόνου, κάτι που αύξησε κατακόρυφα το μυστήριο. Παρά το μεγάλο αριθμό υπόπτων και διασταυρωμένων μυστικών στιγμή δε θα βρεθείς μπερδεμένος χάρη στην εξαιρετική σεναριακή δουλειά που απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί ακόμα ένα «ποιος-το-έκανε» σήριαλ. Οι μπλεγμένες σχέσεις μεταξύ των κατοίκων είναι αυτές που προσφέρουν ένα τρομερά γόνιμο έδαφος για τις ανατροπές της ιστορίας. Αποφεύγοντας το κλισέ του να μάθουμε το δολοφόνο λίγα λεπτά πριν το φινάλε, η ταυτότητα του μας αποκαλύπτεται στην αρχή του τελευταίου επεισοδίου δίνοντας χώρο στην εξήγηση του κινήτρου για το έγκλημα και στις επιπτώσεις στις ζωές των εμπλεκομένων – σπάνια σειρές στέκονται με τόση προσοχή στο τι περνάνε τα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά σε κάποιον που διέπραξε ένα αποτρόπαιο έγκλημα.

 
 

Η σκηνοθεσία των James Strong και Euros Lyn είναι πραγματικά αξέχαστη. Κάθε πλάνο ιδωμένο σαν ζωγραφιά με τα μεγαλειώδη, απόκρημνα βράχια και τις παραλίες της ακτής του Dorset. Απροσδόκητη κομψότητα με τη χρήση θολών χρωμάτων, που προσδίδουν μια αιθέρια ομορφιά στο όλο εγχείρημα και καθιστούν το τοπίο σαν ένα ισχυρό αφηγηματικό μέσο – η ήρεμη, σχεδόν στοχαστική, απεραντοσύνη του οποίου έρχεται σε αντιδιαστολή με τα μικρά ή μεγάλα μυστικά του καθενός. Το εκπληκτικό soundtrack του Olafur Arnalds έχει εξέχουσα θέση στη σειρά με τη σοφιστικέ υποβλητικότητα του.

 
 

Ο επιθεωρητής Alec Hardy (David «είσαι ο Doctor Who της καρδιάς μας» Tennant) είναι ένας έμπειρος ντετέκτιβ από την πόλη που πρόσφατα διορίστηκε στο Broadchurch αποζητώντας μια ήσυχη ζωή ύστερα από μια σειρά δολοφονιών που ερευνούσε. Χαρακτήρας κλισέ καθώς είναι ο γκρινιάρης και δυσλειτουργικός ντετέκτιβ που έχουμε ξαναδεί σε δεκάδες ταινίες και σειρές. Ο Tennant όμως με την πλαστικότητα του προσώπου του καταφέρνει να του δώσει καινούργια διάσταση και προσθέτει ακόμα μία εξαιρετική ερμηνεία στο βιογραφικό του.

 
 

Εξαιρετικότερη όμως είναι η Olivia Colman (“Peep Show”, “Tyrannosaur”) με τη γνήσια και ειλικρινή προσέγγιση της σ’ ένα σύνθετο ρόλο, καθώς θα αναγκαστεί να αμφισβητήσει γνωστούς, συγγενείς και φίλους για να καταφέρει να ανακαλύψει το δολοφόνο του καλύτερου φίλου του γιου της. Έχοντας μεγαλώσει στο Broadchurch αδυνατεί να πιστέψει πως ο δράστης είναι ένας από τους κατοίκους και θα έρθει σε σύγκρουση με τον ίδιο της τον εαυτό. Οι τριβές μεταξύ των δύο αστυνομικών αναπόφευκτες και η χημεία των δύο πρωταγωνιστών ασυναγώνιστη, όπως ασυναγώνιστο και το υπόλοιπο επιτελείο των ηθοποιών με μερικές από τις πιο γνωστές βρετανικές φάτσες από σινεμά και τηλεόραση να δίνουν τον καλύτερο, ερμηνευτικό, εαυτό τους.
Χρωστώντας περισσότερα στο “Twin Peaks” παρά στο “The Killing” για τούτο ‘δω τίποτα λιγότερο από…

4/5
Πάρε και το trailer της σειράς:
http://www.youtube.com/watch?v=Qh-K3Za-Fyw
Από τους τίτλους τέλους της σειράς:

Best of internet