Quantcast

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2018: Αυτές είναι οι 20 ταινίες για τις οποίες θα κάνουμε 504 χιλιόμετρα

Αρχίζει 1 Νοεμβρίου, θα είμαστε εκεί, θα είναι υπέροχα

Είναι πολύ ωραίο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ναι, αυτό είχαμε να δηλώσουμε ξεκινώντας, γιατί είναι πράγματι αλήθεια. Κακά τα ψέματα, όταν έχεις ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ μέσα στο λιμάνι, στις παλιές αποθήκες, με την θάλασσα μπροστά σου και την πόλη πίσω σου, ε, τότε δεν θέλει και πολύ ακόμα. Φυσικά, ΟΚ, βοηθάει και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πανέμορφο φεστιβάλ, απ’ αυτά που στιγματίζουν μια πόλη – ακόμα και σ’ εκείνες τις περιπτώσεις που επιφανειακά μοιάζει να μην γίνεται και τόσο αισθητό.

Για να μην τα πολυλογούμε, φέτος θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη, μιας και το φεστιβάλ (με μεγάλο χορηγό την COSMOTE TV) αρχίζει θριαμβευτικά την 1η Νοεμβρίου και θα συνεχίσει ακάθεκτο έως και την 11η Νοεμβρίου με προβολές 253 ταινιών συνολικά (164 μεγάλου και 89 μικρού μήκους) στις κινηματογραφικές αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αποθήκες του λιμανιού Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» και το Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών.

Ήδη την περασμένη βδομάδα σας μιλήσαμε αναλυτικά για το αφιέρωμα του 59ου ΦΚΘ στην ιστορία του ελληνικού queer σινεμά από τα 60s μέχρι σήμερα, ενώ πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε κι ολόκληρο το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Συνοπτικά, η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει τα εξής τμήματα και αφιερώματα. Πρώτον, έχουμε το ελληνικό τμήμα του φεστιβάλ, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει 20 νέες μεγάλου μήκους ταινίες, 12 εκ των οποίων παρουσιάζοντα σε πρώτη προβολή. Δεύτερον, ακολουθεί το διεθνές πρόγραμμα που, πέρα από το διαγωνιστικό τμήμα των 15 ταινιών, περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από ειδικές προβολές. Τρίτον, τα αφιερώματα του φεστιβάλ, πέρα από αυτό για το ελληνικό queer cinema, καταπιάνονται με τους Χάιμε Ροσάλες, Νάνουκ Λέοπολντ και Κριστομπάλ Λεόν / Χοακίν Κοσίνια, αλλά και με τους πρωτοπόρους δημιουργούς του σύγχρονου ρουμάνικου κινηματογράφου.

Φυσικά, το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι, όπως καταλάβατε, τεράστιο. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να προκληθούν έντονα αισθήματα σύγχυσης και πανικού στους επίδοξους επισκέπτες που θα επιχειρήσουν να πλοηγηθούν στις προβολές του ΦΚΘ. Για καλή τους τύχη, όμως, είμαστε εδώ και σκοπεύουμε να ανακουφίσουμε να μοιραστούμε αυτά τα αισθήματα μαζί σας, έτσι ώστε να μπουρδουκλωθούμε κι εμείς προκειμένου να διαλέξουμε σε ποιες ταινίες θα πάμε και πότε. Μπορείτε να δείτε εδώ το ημερήσιο πρόγραμμα των προβολών, ενώ παρακάτω μπορείτε να ξεφυλλίσετε τον ογκώδη κατάλογο.

Εμείς, λοιπόν, ξεφυλλίσαμε επίσης τον κατάλογο. Χαθήκαμε, μπερδευτήκαμε, ενθουσιαστήκαμε, γκουγκλάραμε – περάσαμε καλά, εν γένει – κι έτσι καταλήξαμε στις εξής 20 ταινίες που περιμένουμε πώς και πώς στo φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τις οποίες και θα σας παρουσιάσουμε ανά τμήμα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μας βρείτε να μπαίνουμε στην τύχη όπου να ‘ναι, γιατί, ας το παραδεχτούμε, έχει κι αυτό την πλάκα του.

Για πάμε.

Ταινίες έναρξης και λήξης

Όπως είναι λογικό, οι ταινίες έναρξης και λήξης έχουν μια ιδιαίτερη γλύκα στα φεστιβάλ. Όχι γιατί δεν θα έχουμε ευκαιρία να δούμε αλλού αυτές τις ταινίες (συγκεκριμένα, οι δύο παρούσες θα πάρουν κανονικά διανομή), αλλά γιατί υπάρχει μια ατμόσφαιρα εορταστική, όσο να πεις. Επίσης, όταν πρόκειται για ταινίες πολυ-αναμενόμενες ή πολυ-βραβευμένες, όπως συμβαίνει εδώ, τότε ακόμα καλύτερα. Και πράγματι, ανυπομονούμε για το Shoplifters του Χιροκάζου Κόρε-Έντα που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις φετινές Κάννες και ανοίγει το 59ο ΦΚΘ, όπως ανυπομονούμε για το κλείσιμο με το Girl του μόλις 27χρονου Λουκάς Ντοντ, το οποίο επίσης βραβεύθηκε στις Κάννες φέτος.

Διεθνές πρόγραμμα

Όσον αφορά το φετινό διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο έχει για θέμα του το μοτίβο της κλασικής τέχνης caritas romana, ξεχωρίσαμε δύο ταινίες που μας τράβηξαν την προσοχή. Η πρώτη είναι το Manta Ray του Phuttiphong Aroonpheng από την Ταϊλάνδη, από το οποίο αναμένουμε ένα ονειρικό, τροπικό, μαγικό ποίημα. Η δεύτερη είναι το We the Animals του Jeremiah Zagar, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 2011, από το οποίο αναμένουμε (αν είμαστε τυχεροί) κάτι σαν το φετινό Florida Project.

Κατά τ’ άλλα, στα εκτός διαγωνισμού, μας έχει ψήσει πολύ το Too Late to Die Young του Χιλιανού Dominga Sotomayor Castillo, το Happy New Year, Colin Burstead του αγαπημένου μας απρόβλεπτου Βρετανού Ben Wheatley και το επιβλητικό An Elephant Sitting Still του Κινέζου Bo Hu. Παράλληλα, στο πρόγραμμα πειραματικού σινεμά Film Forward, θα προσπαθήσουμε πολύ να δούμε το επικό 14ωρο (!) La Flor του Mariano Llinás, ενώ στο μεταμεσονύχτιο πρόγραμμα θα είμαστε πρώτη γραμμή στο horror φιλμ ανθολογίας Field Guide to Evil, όπου μεταξύ άλλων συμμετέχει ο φίλος μας Peter Strickland και ο ντόπιος Γιάννης Βεσλεμές.

Ελληνικό πρόγραμμα

ΟΚ, προφανώς στο πρόγραμμα του αφιερώματος στο ελληνικό queer σινεμά κρύβεται ένας ολόκληρος θησαυρός, οπότε θα προσπαθήσουμε να δούμε όσες περισσότερες ταινίες προλάβουμε, είτε είναι κλασικές, είτε είναι σπάνιες, είτε είναι καινούριες. Ανάμεσα σ’ αυτές, όμως, ξεχωρίζουμε δύο που δεν θέλουμε να χάσουμε. Η πρώτη είναι Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά, το υπέροχο cult ανοσιούργημα του Πάνου Κούτρα (δημιουργού της Στρέλλας) που ήμασταν πολύ πιτσιρικάδες για να δούμε στις αίθουσες το 1999. Η δεύτερη είναι το Obscuro Barroco της Ευαγγελίας Κρανιώτη, η μόνη φετινή ταινία του αφιερώματος, η οποία βραβεύθηκε και στη φετινή Berlinale.

Όσον αφορά τις ελληνικές πρεμιέρες του φεστιβάλ, είμαστε περίεργοι για το Μαγικό Δέρμα του Κωνσταντίνου Σαμαρά, γιατί μας ψήνει ιδιαίτερα μια παραλλαγή πάνω σε μυθιστόρημα του Μπαλζάκ που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τον Χάρη Ρώμα και τον Δημήτρη Φραγκιόγλου.

Ειδικές προβολές

Ναι, εδώ έχουμε σημαντικά πράγματα, φίλοι και φίλες. Αρχικά, θα δούμε στην μεγάλη οθόνη (όπως της αξίζει) την ολοκαίνουρια Roma του Alfonso Cuaron, η οποία έφυγε θριαμβεύτρια από το Φεστιβάλ Βενετίας και κατά τ’ άλλα θα διανεμηθεί στις μικρές οθόνες από το Netflix. Έπειτα, θα έχουμε την μοναδική χαρά να δούμε το Insect, δηλαδή την νέα ταινία του θρυλικού υπερρεαλιστή μάστορα του animation, Jan Svankmajer, στα 84 του χρόνια, όπως και το Sunset του László Nemes που πριν από 3 χρόνια μας ξέκανε με το Son of Saul. Κι επιλογές μας εδώ κλείνουν με το Mapplethorpe της υπέροχης ντοκιμαντερίστριας Ondi Timoner, αλλά και μια ούλτρα-ψυχεδελική προβολή του Yellow Submarine του George Dunning – ναι, αυτό με τους Beatles.

Αφιερώματα

Τέλος, όσον αφορά τα αφιερώματα στους δημιουργούς που φιλοξενούνται στο φετινό φεστιβάλ, η αλήθεια είναι ότι ανυπομονούμε να δούμε τις νέες, φετινές ταινίες τους. Έτσι, θα μας βρείτε πρώτη μούρη στην Petra του Jaime Rosales (η οποία θα κυκλοφορήσει και στις αίθουσες), στο Cobain της Nanouk Leopold και στο The Wolf House των εικαστικών και κινηματογραφιστών Joaquín Cociña και Cristóbal León, από το οποίο περιμένουμε τα απολύτως καλύτερα.

Best of internet