Quantcast

Νύχτες Πρεμιέρας 2018: Αυτό είναι το ζουμερό πλήρες πρόγραμμα του 24ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Από 19 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου στους αθηναϊκούς σινεμάδες

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

12 Σεπτεμβρίου 2018

Είναι Σεπτέμβρης, αγαπητοί φίλοι κι αγαπητές φίλες, οπότε γνωρίζετε καλά τι σημαίνει αυτό. Ναι, ΟΚ, ανοίγουν τα σχολεία. Ναι, και καλό χειμώνα επίσης και τα κεφάλια μέσα και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και όλα τα συναφή πρωτότυπα ευφυολογήματα. Ναι, έχει και ΔΕΘ, ουφ. Εντάξει, πέρα απ’ αυτά έχει κάτι πιο ευχάριστο: τις Νύχτες Πρεμιέρας, οι οποίες επιστρέφουν για 24η φορά στην πόλη της Αθήνας.

Από τις 19 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα σκάσει μύτη στην πρωτεύουσα με 114 ταινίες μεγάλου μήκους, 67 μικρού και 3 διαγωνιστικά τμήματα, προσφέροντας σας την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε το υπέροχο άγχος του να χαθείς στον λαβύρινθο του προγράμματος, να δεις περίπου 72 ταινίες και μετά να προσπαθείς να τις ξεμπερδέψεις μεταξύ τους στο κεφάλι σου.

Το φεστιβάλ θα ανοίξει με το Cold War του Πάβελ Παβλικόφσκι, παρουσία του ιδίου, ενώ καθ’ όλη την διάρκειά του θα τρέχει εκτενές αφιέρωμα στην φιλμογραφία του βραβευμένου με Όσκαρ Πολωνού σκηνοθέτη. Συνολικά, οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας θα έχουν ένα εκλεκτικό και περιπετειώδες πρόγραμμα με εξερευνητική διάθεση, όπως ανέφερε στην σημερινή συνέντευξη τύπου ο ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Κατσίκας, άρα ετοιμαστείτε για σοβαρή μελέτη και ξεζούμισμα του προγράμματος.

Κλασικά, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους με 15 συμμετοχές, συνεπικουρούμενο από το νέο διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ με 8 ταινίες και, φυσικά, από το αγαπημένο διαγωνιστικό ελληνικών ταινιών μικρού μήκους με 47 ολάκερες συμμετοχές. Παράλληλα, βέβαια, η φετινή κινηματογραφική σοδειά των festival darlings θα περιλαμβάνει μπόλικες νέες ταινίες που έπαιξαν φέτος στις διοργανώσεις των Καννών, του Βερολίνου, της Βενετίας, του Sundance και του Τορόντο.

Στα αφιερώματα των Νυχτών Πρεμιέρας, πέρα από τον Παβλικόφσκι, θα συναντήσετε κι ένα ούλτρα-χορταστικό αφιέρωμα σε μπόλικα αριστουργήματα του Πολωνικού κινηματογράφου από τα 50s ως τα 80s, ενώ θα παίξουν και επιλεγμένες προβολές με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Στο μεταξύ, το φεστιβάλ εισάγει κι ένα νέο τμήμα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο Icons, στο οποίο θα δούμε μια σειρά από φίλμ για προσωπικότητες της κινηματογραφικής και μη τέχνης που ξεκινάνε από τον Ιαν ΜακΚέλεν και φτάνουν μέχρι την Βίβιαν Γουέστγουντ.

Στα του ελληνικού προγράμματος, το φεστιβάλ θα έχει δύο πολυ-αναμενόμενες πρεμιέρες νέων ταινιών: του Σ’ Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ηξερε να Κλαίει του Γιώργου Πανουσόπουλου (μαζί με μεγάλο αφιέρωμα στην φιλμογραφία του σκηνοθέτη) και του Οίκτου του Μπάμπη Μακρίδη (σε σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου). Παράλληλα, θα δούμε επιτέλους και την ταινία πολεμικών τεχνών Chinatown: Τα Τρία Καταφύγια της Αλίκης Δανέζη Κνούτσεν, όπως και το sci-fi  The Third Kind του Γιώργου Ζώη.

Τέλος, πέρα από τα πάντα αγαπημένα προγράμματα μουσικών ντοκιμαντέρ και μεταμεσονύκτιων προβολών, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα περιλαμβάνουν και το αφιέρωμα Σινεμά και Ισότητα: Το Μέλλον είναι Γυναίκα, ενώ για άλλη μια χρονιά θα καταφέρει να αποτελέσει μια από τις αθηναϊκές διοργανώσεις με το μεγαλύτερο βαθμό προσβασιμότητας, φροντίζοντας για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ατόμων με αναπηρία.

Όοολα αυτά, λοιπόν, θα συμβούν στις δύο αίθουσες του Δαναού, τις επίσης δύο αίθουσες της Όπερας, στο Ιντεάλ, στο Άστορ και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος (με προβολές και δράσεις στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Μέγαρο Μουσικής και το Παλλάς), και ολόοοκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το τσεκάρετε εδώ:

Και φυσικά, για περισσότερες πληροφορίες, εισιτήρια, κάρτες διαρκείας και οτιδήποτε άλλο σας παραπέμπουμε στην επίσημη ιστοσελίδα των Νυχτών Πρεμιέρας.

Best of internet