Ο Johnny English επιστρέφει δριμύτερος για να μας διδάξει ξανά πώς (δεν) γίνεται σωστά

Υπάρχουν οι κινηματογραφικοί κατάσκοποι, υπάρχουν οι παρωδίες τους, κι υπάρχει κι ο Johnny English

THE NERDSTREAM

17 Σεπτεμβρίου 2018

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο Johnny English είναι όλα όσα χαρακτηρίζουν έναν αληθινό, κουλ, σοφιστικέ, πολυμήχανο, γυπαετικό και γοητευτικό κινηματογραφικό κατάσκοπο, με έναν μικρό αστερίσκο: ότι δεν είναι τίποτα από αυτά. Να, ας πούμε, δεν είναι κουλ, δεν είναι σοφιστικέ, δεν τον λες πολυμήχανο, μάλλον είναι καληνυχτάκιας κι η γοητεία του εξαντλείται στις γκριμάτσες του Ρόουαν Άτκινσον. Το στυλ του είναι αμίμητο, κυρίως γιατί κανένας δεν θέλησε να το μιμηθεί. Οι ικανότητές του είναι μοναδικές, κυρίως γιατί κανένας άλλος δεν τα σκατώνει όπως αυτός. Ναι, με λίγα λόγια, ο Johnny English είναι ένας μυστικός πράκτορας τόσο μυστικός που μετά βίας το έχει πάρει χαμπάρι ο ίδιος.

Όλα αυτά τα λέμε, φυσικά, γιατί το Johnny English Strikes Again, την τρίτη περιπέτεια του Βρετανού κατασκόπου που ετοιμάζεται να σκάσει μύτη στις κινηματογραφικές αίθουσες σε λίγες μέρες, στις 20 Σεπτεμβρίου. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας έχουμε αγαπήσει τον Ρόουαν Άτκινσον. Αν είστε γύρω στα 30, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο Mr. Bean να ήταν η πρώτη (ή μία από τις πρώτες) επαφές με την βρετανική κωμωδία – κι έπειτα να σας οδήγησε στην μαγική ανακάλυψη του Blackadder. Ε, κι αφού κυριάρχησε στα 80s και τα 90s σαν τηλεοπτικός και κινηματογραφικός κωμικός, είπε να κάνει το μεγάλο βήμα και να μπει στη νέα χιλιετία ως κατάσκοπος με αξιώσεις κωμικών μεγατόνων.

Δεν ήταν βέβαια και κανένας τυχαίος όταν ανέλαβε τον ρόλο του πράκτορα Johnny English. Για την ακρίβεια, ο Άτκινσον ήδη από την αρχή της καριέρας του στο σινεμά είχε συμμετάσχει στο Never Say Never Again δίπλα στον 007, συνοδεύοντας τον Σον Κόνερι στην τελευταία φορά που υποδύθηκε τον James Bond. Γι’ αυτό είναι απολύτως λογικό το ότι δεν είχε καμιά δυσκολία στο να σαγηνεύει με τις λεπτεπίλεπτες πλην στιβαρές χορευτικές του κινήσεις στο πρώτο Johnny English:

Ή να παίρνει μέρος σε ιλιγγιώδεις καταδιώξεις που κόβουν την ανάσα στο Johnny English Reborn:

Ε, αυτήν την φορά, 7 χρόνια μετά, ο παραδόξως αποτελεσματικός φουκαριάρης πράκτορας επιστρέφει ακριβώς την στιγμή που μοιάζει πιο ξεγραμμένος από ποτέ. Είναι πια ένας αργός, αναλογικός, παλιομοδίτικος κατάσκοπος που έχει αποσυρθεί από την περίπου-ενεργό-δράση και περιστασιακά αποφασίζει να κάτσει εδώ, με τη νεολαία. Όταν όμως εμφανίζεται ένας σκληρός ψηφιακός καριόλης που χακεριάζει τα πάντα, αποκαλύπτει τις ταυτότητες των Βρετανών κατασκόπων και κρατάει όμηρο τη Γηραιά Αλβιόνα, τότε ο Johnny English ξυπνάει από τον λήθαργο και – καλά το μαντέψατε – ξαναχτυπά, με τη βοήθεια της Έμα Τόμσον ως Πρωθυπουργού και της πρώην Bond girl Όλγα Κιριλένκο ως απαραίτησης φαμ φατάλ προσθήκης.

Λοιπόν, ξέρουμε τι να περιμένουμε από τον Άτκινσον και τον Johnny English του, και ξέρετε κι εσείς τι να περιμένετε. Και ναι, ο πάλαι πότε Mr. Bean έχει ακόμα τη δυνατότητα να σε κάνει να χαχανίζεις σαν μικρό παιδί με τις physical comedy καραγκιοζιές του.

Τα πάντα (κι ακόμα περισσότερα) για την ταινία μπορείτε να τα τσεκάρετε στο επίσημο site της.

Best of internet