Quantcast

O Λαρς φον Τρίερ προκαλεί πανικό και αηδία με τη νέα του ταινία γιατί αυτή είναι η δουλειά του

Το The House That Jack Built έκανε πρεμιέρα στις Κάννες και δίχασε τα μάλα, προφανώς

THE NERDSTREAM

15 Μαΐου 2018

Trier gonna Trier, ως γνωστόν αγαπητοί φίλοι και φίλες. Ο Δανός σκηνοθέτης (σπουδαίος auteur για κάποιους, σπουδαίος απατεώνας για κάποιους άλλους) σταμάτησε να αποτελεί persona non grata για το Φεστιβάλ των Καννών, κάτι που ξεκίνησε το 2011 με τις καγκουροτρολιές του περί ναζισμού και Χίτλερ, και φέτος επέστρεψε στην διοργάνωση με τη νέα του ταινία, The House That Jack Built.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι η παρουσία του δεν θα προκαλούσε τις αναμενόμενες αντιδράσεις, αφού είναι γνωστόν ότι ο Λαρς φον Τρίερ τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με μανούρες. Αυτή τη φορά όμως οι αντιδράσεις δεν κινήθηκαν γύρω από δηλώσεις του αλλά γύρω από την ίδια του την ταινία. Και, ΟΚ, πάντα οι ταινίες του Τρίερ αποτελούσαν λίγο-πολύ μνημεία κυνισμού, μισανθρωπιάς και άλλων ευγενών πραγμάτων αλλά απ’ ό,τι φαίνεται αυτήν την φορά τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο.

Στην χτεσινή παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στις Κάννες, λοιπόν, πάνω από 100 άτομα έφυγαν αηδιασμένα από την αίθουσα, κράζοντας τον Τρίερ για την βαρβαρότητα και τον μισογυνισμό του The House That Jack Built, με τα θύματα της μηδενιστικής βίας να είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά. Πέρα από τα κραξίματα και τις αποχωρήσεις όμως, όσοι έμειναν στην αίθουσα έκλεισαν την προβολή χειροκροτώντας όρθιοι για 5-6 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστό πως η Γαλλία εν γένει αγαπάει τον Τρίερ και το ύφος του.

Όσον αφορά την πλοκή της ταινίας, το The House That Jack Built ακολουθεί την ιστορία ενός serial killer μέσα σε ένα διάστημα 12 ετών. Πρωταγωνιστής είναι ο Μάτ Ντίλον (ο οποίος έχει να παίξει σε καλή ταινία πολύ καιρό εδώ που τα λέμε), ενώ δίπλα του εμφανίζονται οι κλασικά αγαπημένοι Μπρούνο Γκαντζ και Ούμα Θέρμαν. Η ταινία αναμένεται στις κινηματογραφικές αίθουσες το Νοέμβριο και ήδη χτες είχαμε και το πρώτο trailer:

Best of internet