Quantcast

7 χρόνια χωρίς τον Θανάση Βέγγο: Ψηφίστε την καλύτερη στιγμή του παντοτινού καλού μας ανθρώπου

Η απουσία του είναι τόσο μεγάλη όσο και το έργο του

3 Μαΐου 2018

Θα ήταν περιττό να εξηγήσουμε με πολλά λόγια το πόσο σημαντικός ήταν ο Θανάσης Βέγγος για την λαϊκή κουλτούρα αυτού εδώ του τόπου. Η αγαπημένος κωμικός έφυγε από τη ζωή μια μέρα σαν σήμερα το 2011 σε ηλικία 84 ετών, έχοντας παίξει σε 126 ταινίες, στις μισές απ’ τις οποίες σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Κατά πάσα πιθανότητα, είναι ο σημαντικότερος κωμικός ηθοποιός του ελληνικού σινεμά – και παράλληλα ένας ευαίσθητος κι ειλικρινής δραματικός ηθοποιός τόσο στις κωμωδίες όσο και στα δράματα όπου έπαιξε σ’ αυτές τις 5-6 δεκαετίες της σταδιοδρομίας του.

Από τις πρώτες του ταινίες με τον Νίκο Κούνδουρο (όπως η Μαγική Πόλη και Ο Δράκος), με τον οποίο γνωρίστηκε στην Μακρόνησο όπου είχε εξοριστεί ως «ανεπιθύμητος στρατιώτης», και τον μικρό ρόλο του στο Ποτέ την Κυριακή του Ζιλ Ντασέν, την δεκαετία του ’60 καταξιώνεται με κλασικές κωμωδίες σαν τα Ζήτω η Τρέλα και Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης, ή τις ταινίες του ως φαλακρός πράκτωρ φυσικά, ενώ παράλληλα οι καταπληκτικές ταινίες του με τον Ντίνο Κατσουρίδη στα 70s (Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; και Θανάση πάρε τ’ όπλο σου) του χαρίζουν και βραβεία ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μετά από ένα κινηματογραφικό διάλειμμα στην δεκαετία του ’80, ο Βέγγος επιστρέφει πανηγυρικά στο σινεμά με το Βλέμμα του Οδυσσέα του Αγγελόπουλου και τα Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου κι Όλα είναι Δρόμος του Βούλγαρη, όπου είναι πιο γλυκός και συγκινητικός από ποτέ.

Λοιπόν, αυτά ακριβώς είναι τα στοιχεία που έκαναν τόσο σημαντικό και μοναδικό το Θανάση Βέγγο. Το σουρεαλιστικό χιούμορ, η αεικίνητη κωμωδία, οι καταστάσεις κομφούζιου, η πολιτική και κοινωνική ευαισθησία, η ανθρώπινη γλυκύτητα. Επειδή αμέτρητες φορές έχουμε καεί βλέποντας τις ταινίες του, είτε ως παιδιά είτε ως ενήλικες, μαζέψαμε τις 20 αγαπημένες μας στιγμές από την πορεία του Θανάση Βέγγου και καλούμε εσάς να ψηφίσετε την καλύτερη.

259

Όταν δεν παίζει τίποτα πιο εκλεκτό

214

Όταν η κεραία έχει δική της βούληση

205

Μια ασπιρίνη περιποιημένη

204

Όλο αυτό το κομφούζιο

200

Γιατί όλοι μας φαντασιωνόμαστε έναν καλό τουρτοπόλεμο

175

Η τελευταία νανόχηνα, αυτό, τίποτ' άλλο

150

Ήξερε

129

Η ανάκριση στην χώρα της σφαλιάρας

109

Η καλύτερη διαφήμιση έβερ

103

Το μπισκότο απ' το Βλέμμα του Οδυσσέα

99

Για πράκτορες, εννοείται

95

Ένα απ' τα καλύτερα φινάλε έβερ

84

Όλοι στην αντίσταση

80

Τα αφεντικά και οι μπαμπούλες είναι πρώτα ξαδέρφια

78

Ο πρώτος έλληνας mixologist

72

Το μαγιό που κρυφά θέλουμε όλοι μας

67

Γιατί έτσι χρησιμοποιούνται οι μεζούρες

58

Hear him ROAR

55

Όταν δίδαξε μπάλα στο λαό

50

Για πολλαπλές χρήσεις

Best of internet