Quantcast

10 πράγματα που αξίζει να ξέρεις για τον Μαρτίν Σκορσέζε

Ο μεγάλος σκηνοθέτης κλείνει 74 χρόνια πολυτάραχης ζωής

Χρήστος Πρόεδρος

18 Νοεμβρίου 2017

Η δεκαεφτά Νοέμβρη έχει γεννήσει πολλά σπουδαία πράγματα, αλλά μάλλον δεν θυμόσασταν ότι ένα από αυτά ήταν και ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο μεγάλος σκηνοθέτης ο οποίος γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1942 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και που σήμερα κλείνει αισίως τα 74 του χρόνια. Ορίστε 10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για την όχι και τόσο ήρεμη, αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα ζωή του Μάρτιν.

 

1.

Κάπως σαν τον Ντι Κάπριο, έτσι και ο Σκορσέζε, παρ’ οτι έχει λάβει 8 φορές υποψηφιότητα για τα Όσκαρ, ο ίδιος έχει πάρει τελικά το βραβείο μόνο μια φορά, για την ταινία Departed το 2007.

 

2.

To άσθμα και η ασθενής φύση του Μάρτιν ως παιδί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κλίση του και την αγάπη του για το σινεμά, αφού οι γονείς του αντί να τον αφήνουν να παίζει έξω, τον έπαιρναν στο σινεμά για να βλέπουν ταινίες τα Σάββατα. Την πρώτη του ταινία την είδε σε σινεμά στην ηλικία των τεσσάρων. Tα πρώτα του εμφανή κινηματογραφικά σκιρτήματα τα παρουσιάσε σε ηλικία 11 χρονών. Ο 11χρονος Μάρτιν οραματίστηκε ένα ρωμαϊκό έπος ονόματι «Αιώνια Πόλη» για το οποίο μάλιστα είχε σχεδιάσει και ένα αναλυτικό storyboard.

 

3.

Το αγαπημένο σκυλί του Σκορσέζε, η Ζόι καθόταν στα πόδια του όσο εκείνος σκηνοθετούσε. Μάλιστα η Ζόι είχε εμφανιστεί και στην ταινία Age of Innocence (1993). Η Ζόι πέθανε το 1997, και φαίνεται ότι ο σκηνοθέτης της είχε ιδιαίτερη αδυναμία, αφού σε συνέντευξή του στο Vanity Fair, απαντώντας στην ερώτηση για το ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχει κάνει στη ζωή του, απάντησε«Να βάζω σταγόνες στα μάτια της Ζόι».

 

4.

Ο Σκορσέζε, όπως και οι περισσότεροι σκηνοθέτες είναι αρκετά ψυχαναγκαστικός τελειομανής. Στην ταινία του, “Goodfellas” έδενε κάθε ημέρα των γυρισμάτων ο ίδιος τη γραβάτα του Ρέη Λιόττα, για να σιγουρευτεί ότι είναι δεμένη ακριβώς όπως τη φανταζόταν.

 

5.

Για μία περίοδο όταν ήταν μικρός, σκεφτόταν σοβαρά να γίνει ιερέας. Ζωγράφισε ένα ζευγάρι μάτια στον τοίχο του δωματίου του, τα οποία αποκαλούσε «Μάτια του Θεού». Πίστευε ότι τον παρακολουθούσαν συνέχεια και τον έκριναν για τις αμαρτίες του. Μετά το δημοτικό πήγε σε θεολογικό γυμνάσιο, όμως στο τέλος του πρώτου έτους τα παράτησε.

 

6.

 

Ο διάσημος σκηνοθέτης φημολογείται ότι έχει μια αρκετά παράξενη και κουλή φοβία με τον αριθμό 11, αφού φέρεται ότι δεν ταξιδεύει ποτέ πχ στις 11 Νοεμβρίου, δεν μένει ποτέ στον 11 όροφο ξενοδοχείων και γενικά το αποφεύγει επειδή έτσι. Ακόμα δεν ξέρουμε πώς τον έπεισε ο Guardian να φτιάξει μια λίστα με τις 11 πιο τρομακτικές ταινίες.

 

7.

Όταν ένας από τους ηθοποιούς του είχε αρρωστήσει, ο Σκορσέζε αποφάσισε να παίξει ο ίδιος τον ρόλο του ενοχλημένου πελάτη στο ταξί του Ντε Νίρο στην ταινία(ρα) Taxi Driver του 1976. Kαι γενικά του αρέσει πολύ να κάνει cameo στις ταινίες του.

 

8.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 70 είχε αναπτύξει πολύ σοβαρό εθισμό στην κοκαΐνη. Μάλιστα στο Φεστιβάλ των Κανών είχε δηλώσει ότι χωρίς κοκαΐνη, δεν θα έδινε καμία συνέντευξη. Το γεγονός ότι κατάφερε να κόψει τα ναρκωτικά, το χρωστάει στον φίλο του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος και τον έπεισε να σταματήσει τις καταχρήσεις και να γυρίσουν την ταινία Οργισμένο Είδωλο.

 

9.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε είχε υπογράψει για την απελευθέρωση του Ρομάν Πολάνσκι, όταν ο τελευταίος είχε συλληφθεί στη Ζυρίχη για την υπόθεση του βιασμού μιας 13χρονης. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2009, ο φυγάς Πολάνσκι που είχε ήδη ομολογήσει την ενοχή του για τον βιασμό, συνελήφθη από Ελβετούς αστυνομικούς στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, ενώ πήγαινε σ’ ένα φεστιβάλ όπου επρόκειτο να του απονείμουν κάποιο τιμητικό βραβείο. Ο επακόλουθος περιορισμός του Πολάνσκι προκάλεσε μεγάλη διένεξη σχετικά με την παλιά υπόθεση και πολλοί άνθρωποι του κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων ο Γούντι Άλεν και ο Μάρτιν Σκορσέζε, υπέγραψαν έκκληση για την άμεση απελευθέρωσή του.


10.

Από το 1974, οι ταινίες του Σκορσέζε έχουν πάρει συνολικά 20 Όσκαρ. Μάλιστα το Aviator και το Hugo πήραν από 5 όσκαρ το καθένα.

Best of internet