Quantcast

Πέθανε σε ηλικία 91 χρονών ο σπουδαίος Harry Dean Stanton των Paris, Texas και Alien

Ο βετεράνος ηθοποιός αφήνει πίσω του μια καριέρα με δεκάδες ταινίες και συνεργάστηκε με πολλούς μεγάλους σκηνοθέτες

Κώστας Αρβανίτης

16 Σεπτεμβρίου 2017

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 χρονών ο βετεράνος αμερικανός ηθοποιός Χάρι Ντιν Στάντον. Ο ηθοποιός έχει κερδίσει την αγάπη του κοινού εδώ και δεκαετίες για τους λιγομίλητους δεύτερους ρόλους του, αλλά και την προτίμηση σκηνοθετών όπως ο Ντέιβιντ Λιντς, ο Σαμ Πέκινπα, ο Ρίντλεϊ Σκοτ και ο Βιμ Βέντερς. Ο Στάντον μπορεί επίσης να μην κέρδισε ποτέ Όσκαρ ή κάποιο άλλο μεγάλο βραβείο, αλλά ο επίσης βετεράνος κριτικός σινεμά Ρότζερ Έμπερτ έχει γράψει γι’αυτό τον Κανόνα Στάντον Γουόλς: “Καμία ταινία που έχει είτε τον Χάρι Ντιν Στάντον είτε τον Έμετ Γουόλς σε δεύτερο ρόλο δε μπορεί να είναι κακή“.

Ο Στάντον γεννήθηκε στο επαρχιακό Κεντάκι το 1926 και υπηρέτησε σα μάγειρας του Ναυτικού στον Ειρηνικό κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησε να σπουδάζει δημοσιογραφία αλλά τα παράτησε για να σπουδάσει ηθοποιία στο θέατρο της Πασαντένα το 1949, ενώ είχε σκοπό να γίνει και συγγραφέας και μουσικός επίσης. Τα παράτησε όλα όμως για το θέατρο, όπως είπε.

Για δυο δεκαετίες ο Στάντον έπαιζε κυρίως μικρούς ρόλους στην τηλεόραση και σε φτηνές παραγωγές. Η ταλαιπωρημένη όψη και το αντιηρωικό στυλ του όμως τράβηξαν την προσοχή του ανανεωτικού Χόλιγουντ στα 70sκαι άρχισε να παίρνει καλύτερους ρόλους, όπως στο αντιπολεμικό Kelly’s Heroes του 1970, στο Dillinger του 1973 και στο Missouri Breaks μαζί με τους Τζακ Νίκολσον και Μάρλον Μπράντο.

Εκτός από ένα μικροσκοπικό ρόλο στο The Godfather Part II, οι ταινίες με τον Στάντον δεν πήγαιναν καλά στα ταμεία. Αυτό θα άλλαζε όταν ο Ρίντλεϊ Σκοτ τον διάλεξε για το ρόλο ενός μέλους του πληρώματος του διαστημόπλοιου Nostromo. Η ταινία ήταν φυσικά το θρυλικό Alien, παρότι ο ίδιος ο ηθοποιός δίσταζε να παίξει σε μια ταινία με τέρατα. Κάπως έτσι βρέθηκε να παίζει όμως με καινούριους σκηνοθέτες για στα 80s, όπως στο κλασικό Escape From New York του Τζον Kάρπεντερ.

Mια σπουδαία στιγμή για την καριέρα του ηθοποιού ήταν και ο πιο αξιομνημόνευτος ρόλος του, αυτός του Τράβις Χέντερσον στο Paris, Texas του Βιμ Βέντερς, ο οποίος αρνείται να μιλήσει. H ταινία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και ταυτόχρονα έδωσε στον Στάντον τον πρώτο (στα 58 του χρόνια) πρωταγωνιστικό ρόλο, ο οποίος προσφέρθηκε στον ηθοποιό μετά από ένα μεθύσι με τον σεναριογράφο Σαμ Σέπαρντ. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως ακόμη “κι αν δεν έκανε καμιά ταινία μετά από αυτό, θα ήταν ευτυχισμένος“.

O Στάντον συνέχισε τους δεύτερους ρόλους πάντως, όπως πχ αυτό στα Green Mile και Fear and Loathing in Las Vegas. Μια από τις πιο πετυχημένες συνεργασίες του ήταν με τον Ντέιβιντ Λιντς, με τον οποίο δούλεψαν μαζί στα Wild at Heart, Twin Peaks: Fire Walk With Me, The Straight StoryInland Empire αλλά και στην νέα σεζόν του Twin Peaks.

O εξαιρετικά αγαπητός αυτός ηθοποιός δεν παντρεύτηκε ποτέ παρότι είχε διάφορες ερωτικές σχέσεις και δεν είναι γνωστό να έχει κάνει παιδιά.

 

 

Best of internet