Quantcast

Ace in the Hole

Η κλασσική ταινία του Μπίλυ Ουάιλντερ αναρωτιέται για τον κοινωνικό ρόλο της δημοσιογραφίας

ΦΙΛΤΡΟ

6 Απριλίου 2013

aceinthehole

 
 

Ο Chuck Tatum είναι ένας δημοσιογράφος εφημερίδας. Η καριέρα του βρίσκεται μάλλον σε καμπή, και έτσι τον βρίσκουμε να καταφθάνει στην Albuquerque, στο New Mexico. Αν και στο παρελθόν δούλεψε σε περισσότερο κοσμικά μέρη, ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας του δεν του επέτρεψε να στεριώσει πουθενά. Κάπως έτσι, η μοίρα οδήγησε τα βήματά του στην ήσυχη και ξεχασμένη επαρχία του New Mexico.

 
 

1

 
 

Ο εργοδότης του, εκδότης της τοπικής εφημερίδας Sun-Bulletin, είναι ένας συντηρητικός και έντιμος λειτουργός της δημοσιογραφίας. Αν και το κάπνισμα επιτρέπεται στο γραφείο, δεν θα μπορούσε να ισχύει και το ίδιο για το αλκοόλ, στο οποίο ξεκαθαρίζει ότι θα επιδείξει μηδενική ανοχή. Η πλεκτή επιγραφή “Tell the Truth”, κοσμεί (εις διπλούν) τα γραφεία της εφημερίδας και συνοψίζει την στάση του. Στάση την οποία δεν διατίθεται να αναθεωρήσει για οποιοδήποτε λόγο, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση της κυκλοφορίας της εφημερίδας.

Στον αντίθετο πόλο βρίσκεται ο Tatum. Οι δημοσιοκαφρίλες του θα βρουν την ευκαιρία να ξεδιπλωθούν, όταν συμπτωματικά ανακαλύπτει ένα πολύ πρόσφατο ατύχημα. Ο δυστυχής Leo Minosa εγκλωβίστηκε στις στοές Ινδιάνικου μνημείου, κατά την προσπάθεια του να λαθρανασκάψει τελετουργικά σκεύη.

 
 

 
 

Στο συγκεκριμένο γεγονός, ο Tatum θα βρει την ευκαιρία που έψαχνε να ξαναφτιάξει την καριέρα του και να ξεφύγει από την αφάνεια. Προκειμένου να το πετύχει, δεν θα διστάσει να επέμβει στην επιχείρηση διάσωσης, αξιοποιώντας όλα τα μέσα και υπολογίζοντας μόνο το προσωπικό του συμφέρον. Η ( άσπλαχνη ) γυναίκα του Leo, διεφθαρμένοι τοπικοί αξιωματούχοι και πληθώρα δημοσιογράφων θα επιδιώξουν με την σειρά τους, να βγάλουν το κομμάτι τους από την υπόθεση.

Σύντομα θα στηθεί γύρω από τον Leo ένα σωστό πανηγύρι, ένα τουριστικό προϊόν για μαζική κατανάλωση και μεγάλα κέρδη.

 
 

 
 

Η δημοσιογραφική δεοντολογία, η διαχείριση και ανάδειξη των ειδήσεων, είναι θέματα που αναπτύσσονται εκτενώς στην ταινία. Στον πυρήνα της όμως, βρίσκεται η ανθρώπινη ηθική, ο “κανιβαλισμός” των ανθρώπινων κοινωνιών, οι πλαστές κοινωνικές σχέσεις, τέλος η αποξένωση. Θέματα δυνατά, δύσκολα να διαχειριστούν, διαχρονικά, που όμως παρουσιάζονται με συνοχή και κρίνονται, μέσω των χαρακτήρων της ταινίας, με επιτυχία.

 
 

Best of internet