Quantcast

NASA: Μην ψάχνετε για πλανήτες των Star Wars σε μακρινούς γαλαξίες, ρίξτε μια ματιά και στον δικό μας

Κόσμοι σαν τον παγωμένο Hoth ή την έρημο του Jakku μπορούν να βρεθούν με μια βόλτα στη γειτονιά μας

Bobol Gordello

17 Δεκεμβρίου 2016

Η τρέλα γύρω από τον κόσμο του Star Wars έχει ανάψει ξανά για τα καλά, με την έλευση της spin-off ταινίας “Rogue One: A Star Wars Story” στις κινηματογραφικές αίθουσες κι αυτό φαίνεται να μην άφησε αδιάφορη ούτε την ίδια τη NASA. Η οποία NASA, μέσα από το λογαριασμό της στο Tumblr, μας πληροφορεί πως οι πλανήτες και οι δορυφόροι που εμφανίζονται σε γαλαξίες πολύ πολύ μακριά στα επεισόδια του Πολέμου των Άστρων μοιάζουν αρκετά με πλανήτες και δορυφόρους του πολύ πολύ δικού μας γαλαξία.

starwars_hoth-e1325107482276

Πλανήτης Hoth

Ας δούμε, λοιπόν, τι βρίσκεται στη γειτονιά μας και θυμίζει κάτι από Star Wars:

Πλανήτες με δυο ήλιους

star-wars-3

Πάμε για ανεφοδιασμό στο σταθμό Tosche για αρχή, στον πλανήτη Tatooine με τους δυο ήλιους. Κάτι σαν τον πλανήτη Kepler-16b, ας πούμε, έναν πλανήτη που ανακαλύφθηκε το 2011. Που μπορεί να μην έχει την εικόνα της ερήμου που προσομοιάζει στην πατρίδα του Luke Skywalker, καθότι πρόκειται περί ενός εξαιρετικά παγωμένου Κρόνου, έχει, όμως, δυο ήλιους. Και δεν είναι ο μόνος, καθότι στη γειτονιά μας πολλοί πλανήτες το παίζουν σε διπλό ταμπλό, κάτι που σημαίνει πως ίσως ένας Tatooine να βρίσκεται όντως εκεί έξω.

tumblr_inline_oi4ppeysve1tzhl5u_540

Πλανήτες-έρημοι

graveyard_of_giants_chase

Αν πιστεύει κανείς πως το νεκροταφείο διαστημοπλοίων μες στην απέραντη έρημο του πλανήτη Jakku είναι κάτι πολύ μακρινό κάνει λάθος. Ο γαλαξίας μας θεωρητικά βρίθει από πλανήτες-ερήμους, θερμούς ή ψυχρούς. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων το γείτονά μας, Άρη.

tumblr_inline_oi4pr8r8wd1tzhl5u_540

Παγωμένοι πλανήτες

ep5_ilm_2

Hoth υπάρχει στους Πολέμους των Άστρων, Hoth υπάρχει και στο γαλαξία μας. Βασικά τον Hoth του Star Wars θυμήθηκαν οι επιστήμονες και αποκάλεσαν έτσι τον παγωμένο πλανήτη OGLE-2005-BLG-390. Η ανακάλυψη του ήρθε το 2005 και η πικρή αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν τόσο παγωμένο πλανήτη, που τα Tauntauns δύσκολα θα την πάλευαν στην επιφάνειά του. Δεν ξέρει, όμως, κανείς τι μπορεί να κρύβεται κάτω από τον πάγο. Γι’ αυτό και η NASA θα στείλει αποστολή στον παγωμένο δορυφόρο του Δία, Ευρώπη. Δεν ξέρεις ποτέ.

tumblr_inline_oi4pufwiec1tzhl5u_500

Δασώδεις κόσμοι

takodana_surface_2

Τον πλανήτη Takodana με το αγαπημένο bar του Han Solo σίγουρα το θυμάστε. Πρόκειται περί ενός αρκετά δασώδους πλανήτη, πολύ παρόμοιου με το δικό μας. Αστροβιολόγοι ισχυρίζονται πως, πέραν της δυνατότητας ύπαρξης φυτικής ζωής σε άλλους πλανήτες, αυτή θα μπορούσε να έχει πολύ διαφορετικό χρώμα από αυτή που ξέρουμε. Και ένας τέτοιος κατοικήσιμος πλανήτης ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ο Proxima Centauri b, ένας πλανήτης που περιφέρεται γύρω από έναν πολύ μικρό ήλιο, ο οποίος διαφοροποιεί το οπτικό φάσμα όπως το ξέρουμε στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Θα μάθουμε ποτέ; Ίσως. Δε μας χωρίζουν παρά 4 έτη φωτός.

tumblr_inline_oi6ldccsoo1tzhl5u_540

Μην ψάχνετε, το λοιπόν, μακριά. Η ατάκα, άλλωστε, “In a galaxy far far away” υιοθετήθηκε πολύ καιρό πριν ανακαλύψουμε όσα έχουμε ανακαλύψει ως τώρα.

Best of internet