Quantcast

Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και διαβάστε online την «Τσιγγάνικη Ορχήστρα» του Γιάννη Καλαϊτζή

Ο σπουδαίος κομίστας έφυγε σαν χθες το 2016

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου

13 Φεβρουαρίου 2018

Πέρασαν κιόλας 2 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Καλαϊτζή, του σπουδαίου κομίστα που έχασε την μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 71 ετών στις 12 Φεβρουαρίου 2016.

Ο Καλαϊτζής, γεννημένος στις 11 Νοεμβρίου του 1945, υπήρξε κορυφαίος κομίστας και σκιτσογράφος, συμμετέχοντας για πολλές δεκαετίες σε έντυπα όπως τα Πανσπουδαστική, Δρόμοι της Ειρήνης, Αυγή, Αντί, Ελευθεροτυπία, Ντέφι, Βαβέλ, Σχολιαστής και Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ είχε εκδώσει επίσης τα άλμπουμ Τσιγγάνικη Ορχήστρα, Το Μαύρο Είδωλο της Αφροδίτης, Τυφών, Γιαταλεφτά Νοέμβρη και 2000 στα 4. Παράλληλα, από το 2005 μέχρι το 2010 υπήρξε διευθυντής του περιοδικού Γαλέρα.

Πέρα από το πολιτικό σκίτσο που τον καθιέρωσε όλα αυτά τα χρόνια, όντας κι ο ίδιος οργανωμένος στην αριστερά ήδη από την εποχή της νεολαίας Λαμπράκη, αγαπήσαμε παράφορα τον Γιάννη Καλαϊτζή μέσα από τις σελίδες της Τσιγγάνικης Ορχήστρας – του πρώτου κόμικ του που είχε δημοσιευθεί αρχικά στην θρυλική Βαβέλ. Εκεί είναι που αντικρύζουμε την χαοτική Αθήνα των 80s ως τσιμεντένια Βαβυλώνα των Βαλκανίων, σ’ ένα από τα πιο αξέχαστα κόμικ που τυπώθηκαν ποτέ στην ελληνική γλώσσα.

Μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ:

Best of internet