Quantcast

Better Out Than In: Ο Οκτώβρης του Banksy

Ένα έργο τη μέρα στους δρόμους του “Μεγάλου Μήλου” και το Animal New York να κρατάει το ημερολόγιο

LUBEN CREW

28 Οκτωβρίου 2013

Για τον μήνα που διανύουμε, ο διασημότερος άγνωστος-γνωστός του κόσμου έχει διαλέξει μία ολόκληρη πόλη (και τι πόλη) για εκθεσιακό κέντρο. Στα πλαίσια του “Better Out Than In”, ο γνωστός γκραφιτάς μαζί με το επιτελείο του θα πραγματοποιούν καταδρομές, παραδίδοντας ένα έργο τη μέρα στους τοίχους των δρόμων του “Μεγάλου Μήλου”. Το Animal New York, σε μια προσπάθεια να διασωθεί το έργο του πριν πουληθεί για κάποιο υπέρογκο ποσό ή βανδαλιστεί από άλλους γκραφιτάδες, άνοιξε ένα ψηφιακό ημερολόγιο όπου κάθε μέρα ανεβαίνουν οι δουλειές του Banksy, ενώ παράλληλα δημοσιεύει πλούσιο υλικό από ρεπορτάζ σχετικά με το “Better Out Than In”.

Αν ανατρέξει κανείς στα ρεπορτάζ του ANY, θα παρατηρήσει ότι γύρω απ’ το φαινόμενο Banksy, αρχίζει ν’ αναπτύσσεται μία περίεργη σειρά αντιδράσεων. Άλλοι ιδιοκτήτες κτιρίων καλούν μπογιατζήδες να “επιδιορθώσουν” τα “βανδαλισμένα” κτίρια, ενώ άλλοι – φανερά πιο ευφυείς – πουλάνε ολόκληρους τοίχους για εκατοντάδες χιλιάδες δολλάρια. Κάποιοι πιο πονηροί αλλά τυχεροί, Η επιλογή του δημάρχου Μπλούμπεργκ να χαρακτηρίσει τη δουλειά του Banksy “γκραφίτι” και όχι “τέχνη”, έχει ανοίξει μία νομική συζήτηση για τον παράνομο χαρακτήρα του “Better Out Than In”, συζήτηση που προχωρώντας, θα μπορούσε σ’ ένα παράλληλο σύμπαν να οδηγήσει στην άρση των ποινικών κυρώσεων στη βάση του βανδαλισμού για το γκραφίτι. Γύρω απ’ την “έκθεση πόλης” έχει στηθεί δε μία ολόκληρη βιομηχανία· χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δύο κύριοι που εμφανίστηκαν λίγο μετά την αποκάλυψη του έργου στο Hell’s Kitchen για να πουλήσουν μαγνητάκια Banksy.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και χαιρόμαστε που αυτός ο κύριος ο οποίος συμπαραστάθηκε δημόσια στους Voina και τις Pussy Riot, μπορεί και συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στον κόσμο, δημιουργώντας ακόμα με αμείωτη ποιότητα.

 
 

banksy7

banksy6

banksy5

banksy4

banksy3

banksy2

banksy1

Best of internet