Quantcast

O πίνακας που σκότωσε το μοντέλο του

Όταν η Elizabeth Siddal πόζαρε για την Οφηλία και τον John Everett Millais

σουπερ σαγιαν

9 Ιουλίου 2013

Η Οφηλία είναι η τραγική ηρωίδα του Shakespeare στο έργο του Άμλετ και δημοφιλέστατο θέμα για τους πίνακες του 19ου αιώνα. Tρελαίνεται όταν μαθαίνει ότι ο Άμλετ, από λάθος, σκότωσε τον πατέρα της Πολώνιο, και καταλήγει στο ποτάμι. Στο έργο του Shakespeare η ηρωίδα πέφτει στο ποτάμι και πνίγεται. Ο πίνακας του Millais, την απεικονίζει να βυθίζεται αργά, φορώντας ένα μακρύ λευκό φόρεμα.

 
 

Ophelia_john_everett_millais

 
 

Ο John Everett Millais, το 1848 δημιούργησε μαζί με τους William Holman Hunt και Dante Gabriel Rossetti, την ομάδα των Προραφαηλιτών. Η ομάδα αυτή πλαισιώθηκε αργότερα με 4 ακόμα μέλη. Απαρτιζόταν από Άγγλους ζωγράφους και ποιητές οι οποίοι έδιναν σημασία στην ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής και της φύσης.

Η Siddal ήταν ανακάλυψη του Deverell. Τον είχε κεντρίσει σ’ αυτήν το χλωμό δέρμα και τα κόκκινα μαλλιά της, χαρακτηριστικά που αργότερα την καθιστούν ένα από τα δημοφιλέστερα Βικτωριανά μοντέλα. Θα ποζάρει αρκετές φορές για τους Προραφαηλίτες και θα αποτελέσει τη μούσα του Dante Gabriel Rossetti στα χρόνια της νεότητάς του. Με τα πολλά και τις συγκυρίες, θα την παντρευτεί. Ο γαμπρός της μάλιστα θα την περιγράψει με τα εξής μοναδικά λόγια: Ένα απ’ τα πιο όμορφα πλάσματα με έναν αέρα μεταξύ αξιοπρέπειας και γλυκύτητας. Ψηλή, καλοσχηματισμένη, με μακρύ λαιμό, πρασινογάλαζα μάτια, τεράστιες βλεφαρίδες και χάλκινα, ή μάλλον χρυσά, μαλλιά.

 
 

Siddal_photo

 
 

Μια τέτοια εικόνα δεν ήταν δύσκολο να τραβήξει και το ενδιαφέρον του Millais. Το 1851 ξεκινά το έργο του Οφηλία, με τη Siddal να είναι μόλις 19 χρονών. Ο Millais ζωγράφισε τον πίνακα σε 2 μέρη. Στην αρχή ασχολήθηκε με το τοπίο και στη συνέχεια τοποθέτησε και το μοντέλο. Η Siddal πόζαρε για 5 μήνες σε καθημερινή βάση. Η ίδια είχε τοποθετηθεί με τα ρούχα της σε μια μπανιέρα, έτσι ώστε να μπορέσει να αποτυπωθεί στον πίνακα η αίσθηση του υγρού στοιχείου, όσο το δυνατόν καλύτερα. Η κίνηση των μαλλιών και του φορέματος.

Οι μήνες περνούσαν και είχαμε φτάσει στον χειμώνα. Ο Millais είχε τοποθετήσει λάμπες κάτω απ τη μπανιέρα, έτσι ώστε να κρατά το νερό ζεστό. Απορροφημένος καθώς ήταν, μια από εκείνες τις μέρες, δεν πρόσεξε ότι είχαν σβήσει. Τώρα το μοντέλο βρισκόταν ώρες ακίνητο, στο κρύο νερό, με την ίδια να μην κάνει την παραμικρή νύξη. Δεν ήθελε να τον διακόψει και να χαλάσει την πόζα της. Αποτέλεσμα ήταν να σηκωθεί με πνευμονία.

 
 

Millais_Ophelia_detail_

 
 

Την εποχή εκείνη, όπως είναι γνωστό, αν δεν σε σκότωνε η ασθένεια, θα το έκανε η ίδια η θεραπεία. Η Siddal έπαιρνε μεγάλες ποσότητες από λάβδανο, ένα μίγμα οπίου και αλκοόλ, με αποτέλεσμα να εθιστεί. Το παράδοξο είναι ότι ο πατέρας της, είχε στείλει ένα γράμμα στον Millais, ζητώντας του χρήματα για τα ιατρικά έξοδα, αλλά και καθιστώντας τον παράλληλα, υπεύθυνο. Ο Millais πλήρωσε τον γιατρό.

Παρόλα αυτά το μοντέλο συνέχισε να ποζάρει για τους Προραφαηλίτες, εωσότου αναγκάστηκε να πάει σε εύκρατο κλίμα για την υγεία της. Το 1860, παρά τους χωρισμούς, τις ερωμένες και τα καμώματα του Rossetti, επέστρεψε στην Αγγλία για να παντρευτούν. Μερικοί λένε μάλιστα ότι χρησιμοποιούσε την κατάθλιψη και την ασθένειά της για να τον εκβιάζει συναισθηματικά. Έχοντας πρόσβαση στο λάβδανο λόγω της υγείας της και έχοντας αναπτύξει σχέση εξάρτησης, η Siddal δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος. Το 1861 κατάφερε να μείνει έγκυος φέρνοντας στο κόσμο όμως ένα νεκρό μωρό. Ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση και όντας έγκυος για δεύτερη φορά.

 
 

187375_v1

 
 

Ο σύζυγός της αποφάσισε να τοποθετήσει μαζί της, ένα βιβλίο με τα μοναδικά χειρόγραφα ποιημάτων του. Μερικά χρόνια αργότερα εθίστηκε στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, και σταμάτησε να ζωγραφίζει. Είχε πείσει τον εαυτό του πως άρχιζε να τυφλώνεται και ότι δεν μπορούσε να ζωγραφίσει πλέον. Έτσι ξεκίνησε να γράφει. Προέβη σε εκταφή έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει πίσω τα γραπτά του. Έγινε νύχτα και εκείνος δεν ήταν παρών. Ο Rossetti εξέδωσε τα ποιήματα σε ποιητική συλλογή μαζί με νεότερα. Οι κριτικές δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές και εκείνος συνέχισε να στοιχειώνεται από την εκταφή, για το υπόλοιπο της ζωής του…

 
 

Bonus: Στο αριστουργηματικό κομμάτι του Nick Cave, Where the Wild Roses Grow, η πόζα της Kylie Minogue στο νερό είναι εμπνευσμένη από τον πίνακα Οφηλία.

 
 

http://www.youtube.com/watch?v=__obh4w6tD8

 
 

Best of internet