Quantcast

Τρίχες, εξαφανίσεις και μανούρες: Όλα όσα κρατάμε από τη φάση των ομίλων του Μουντιάλ

Λίγο πριν τα νοκ άουτ αναπολούμε στιγμές που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στις καρδίες μας

Ορέστης Ιστικόπουλος

3 Δεκεμβρίου 2022

Σήμερα ξεκινάει η φάση των νοκ-άουτ του Μουντιάλ και παρά τις προσπάθειες που έκανε ο ANT1 και ο ΑΝΤ1+ για να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση, η φάση των ομιλών μας χάρισε κάποιες ανεπανάληπτες στιγμές. Πριν λοιπόν το κυρίως πιάτο κάνουμε μια ανασκόπηση με ό,τι μας συγκίνησε περισσότερο στο ορεκτικό.

Παραμένει κλαψιάρης ο υιός του Άγγελου Χαριστέα

Η στιγμή που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη στη φάση των ομίλων ήταν αυτή με το γκολ του Κριστιάνο που τελικά δεν ήταν γκολ του Κριστιάνο. Στο 54ο λεπτό του Πορτογαλία- Ουρουγουάη, ο Μπρούνο Φερνάντες βγάζει τη σέντρα, ο Κριστιάνο κάνει τσαφ, μπερδεύει τον Ροσέτ και η μπάλα καταλήγει στο πλεκτό. Προφανώς ο ίδιος ήξερε ότι δεν τη βρήκε, όμως είναι τόσο μούλος που πανηγύρισε το γκολ σαν να ήταν δικό του. Βλέποντας αργότερα το replay, η FIFA κατοχύρωσε το γκολ στον Φερνάντες και εκεί ξεκινά ακόμη μια Κριστιανιάδα. Το ποδοσφαιρικό παιδί του Άγγελου Χαριστέα πήγε στους διαιτητές και τους έδειχνε το υποτιθέμενο σημάδι που άφησε η μπάλα στο μαλλί του. Μια μέρα μετά μάθαμε ότι η Πορτογαλική ομοσπονδία θα πάει στα δικαστήρια προκειμένου να πιστωθεί το γκολ στον αρχηγό και ηγέτη της. Το ρεπορτάζ από Κατάρ θέλει τον Κριστιάνο να παραμένει άλουστος μέχρι να δικαιωθεί. Για όποιον αμφιβάλλει πιστεύει ακόμη ότι το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό σπορ.

Where is Messi?

Η Αργεντινή ξεκίνησε τη διοργάνωση με όνειρα και πλάνα. Πιστεύοντας ότι με δουλειά, δουλειά, δουλειά σαν τη Ριάνα θα έφτανε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.  Τρέχοντας ένα εντυπωσιακό refuse to lose σερί 36 αγώνων και με όλη τη λατινοαμερικάνικη γραφικότητα του κόσμου, ο Μέσι και η συμμορία του πήγαν στο Κατάρ με υψηλές βλέψεις. Στην πρώτη αγωνιστική θα έβρισκαν μπροστά τους την πετρελαιομάνα Σαουδική Αραβία. Ένα εύκολο Argentina ημίχρονο, Argentina τελικό και over 3.5 δηλαδή. Ο GOAT σκόραρε με πέναλτι στο 10 και η «Αλμπισελέστε» είχε τρία γκολ ακυρωμένα από το VAR στο πρώτο ημίχρονο. Κάπου εκεί ο προπονητής της Σαουδικής Αραβίας μάζεψε τους παίκτες του και με μια πορωτική ομιλία, από εκείνες που όλοι κάνουμε στο Football Manager, τους έστειλε για να τελειώσουν τη δουλειά. Το αποτέλεσμα; Δυο υπερπαστέλια, ανατροπή, νίκη και ένα μεγάλο ερώτημα στα χείλη όλων των Σαουδαράβων.

Βελγιάκι σε όλα του

Ακούγοντας από κάποια στόματα ότι το Βέλγιο μπορεί να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου αναρωτηθήκαμε: Από πότε είναι αυτή η εφημερίδα; Η περίφημη χρυσή γενιά του Βελγίου πράγματι υπήρξε, πράγματι δεν πήρε ποτέ τίποτα και πράγματι δεν θα τη θυμάται ποτέ κανείς. Ωστόσο μια τέτοια συζήτηση μας γυρίζει πίσω στο 2018. Τότε που ο Εντέν Αζάρ ήταν ακόμη ποδοσφαιριστής. Μετά την απόσυρση του πρώην παίκτη της Λιλ, το Βέλγιο έγινε ξανά ο Άρης των εθνικών ομάδων. Παρόλα αυτά τα ξεκατινιάσματα μεταξύ των παικτών είναι εξτραδάκι στο όλο φιάσκο.  Όλα ξεκίνησαν όταν ερωτηθείς για το αν μπορούν να πάρουν το Μουντιάλ, o Ντε Μπρούιν αφού πρώτα γέλασε, απάντησε ότι είμαστε μπαρμπέτα για κάτι τέτοιο. Ο 35χρονος βυσματίας αρχηγός Φερτόνχεν μάλλον θεώρησε ότι η συγκεκριμένη δήλωση τον δείχνει, οπότε μετά την ήττα από το Μαρόκο και την τραγική εμφάνιση του Ντε Μπρούιν δήλωσε: «Μάλλον παίζουμε χάλια στην επίθεση επειδή κι εκεί είμαστε πολύ γερασμένοι ε;». Την επόμενη μέρα μάθαμε ότι Ντε Μπρούιν, Αζάρ και Φερτόνχεν έγιναν ροντέο στα αποδυτήρια και για κερασάκι στην τούρτα ο Κουρτουά απείλησε δημόσια τον υπεύθυνο των διαρροών σε στυλ «ρουφιάνε σε ψάχνουμε να σε τελειώσουμε».  Βελγιάκι.

Καναδά λάρωσε λίγο

Ο Καναδάς έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε Μουντιάλ μετά το 1986. Για τη χώρα που όποιος προτιμάει το ποδόσφαιρο από το χόκεϊ μένει χωρίς παρέες, μόνο η παρουσία στη διοργάνωση συνιστούσε μια τεράστια επιτυχία. Μάλιστα η εμφάνισή τους απέναντι στο Βέλγιο άφησε υποσχέσεις. Οι Καναδοί άξιζαν τη νίκη σε εκείνο το παιχνίδι, όμως τελικά έχασαν γιατί αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Μετά το τέλος του αγώνα, ο προπονητής της ομάδας μάζεψε τους παίκτες του και με σφιγμένη γροθιά τους είπε. «Δεν πειράζει αλάνια. Πάμε να γα….με την Κροατία». Τότε όλοι σκεφτήκαμε ότι το λέει η καρδιά του του μικρού. Η σκέψη αυτή άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν ο Καναδάς σκόραρε στο πρώτο λεπτό του ματς απέναντι στην παρέα του Μάρκο Λιβάγια. Βέβαια κάπου εκεί το σύμπαν ήρθε στα συγκαλά του. Οι Καναδοί μάζεψαν μια όμορφη τεσσάρα, έχασαν και από το Μαρόκο στο επόμενο ματς και μαζί με το Κατάρ έγιναν οι μόνες ομάδες που δεν πήραν βαθμό στη φάση των ομίλων.  Με έξι ήττες σε ισάριθμα ματς στις δύο παρουσίες τους σε Μουντιάλ, τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την ποδοσφαιρική τους κληρονομιά.

Τι της έχω κάνει μωρέ της μαλακισμένης;

Το 2010 Ουρουγουάη και Γκάνα μας χάρισαν μια από τις πιο fuck modern football αναμετρήσεις στην ιστορία των Μουντιάλ. Σε μια ανεπανάληπτη ματσάρα, η Γκάνα έφτασε μια ανάσα από το να γίνει η πρώτη αφρικάνικη ομάδα που πάει στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Στο τελευταίο λεπτό της παράτασης ο Σουάρεζ σαν άλλος Ρομπέρτο Κάρλος βγάζει στη γραμμή την κεφαλιά του Αντιγιά, αποβάλλεται και ο Ασαμόα αστοχεί στο πέναλτι. Το ματς οδηγείται στα πέναλτι όπου εκεί μιλάει η κλάση του Λόκο Αμπρέου που με ένα πανένκα σημαδεύει για πάντα τα παιδικά χρόνια των μικρών Γκανεζόπουλων. Δώδεκα χρόνια αργότερα τα παιδιά έγιναν άντρες και ήθελαν εκδίκηση. Η κλήρωση έφερε ξανά αντιμέτωπη τη Γκάνα με την Ουρουγουάη και ένα ολόκληρο έθνος ζητούσε το σκαλπ του Σουάρεζ.  Πριν την έναρξη του ματς οι Γκανέζοι είχαν ένα thug life attitude, του τύπου μονάχα γα….μενοι θα βγείτε ζωντανοί. Στο 21 πρώτο λεπτό κερδίζουν πέναλτι, το χάνουν και μετά μαζεύουν δίμπαλο. Τελικά λόγω της νίκης της Κορέας αποκλείονται μαζί με τους Ουρουγουανούς και ανανεώνουν το ραντεβού τους για 2026.

Best of internet