Quantcast
MISC

#athens_takeover: Billa Qause & Kill Emil (Pad Trio, Beatquick)

“Άμα νιώσεις τι παίζουμε, γουστάρεις περισσότερο”


LUBEN CREW · 16 Ιουλίου 2013

IMG_0506-2

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Παππάς

Σύμφωνα με τα δικά τους λόγια, οι Pad Trio πρεσβεύουν το Unity, την ιδέα που λέει ότι όσοι κάνουν Hip-Hop με αυθεντικότητα πρέπει να έχουν μία κοινή κατάσταση στην οποία να συμβάλλει ο καθένας τη δική του δημιουργία. Έτσι λειτουργούν και οι ίδιοι άλλωστε. Κάθε ιδέα του Kill Emil, περνάει στον Billa Qause, μπολιάζεται απ’ τον J. Melik και η συνεχής τράμπα μεταξύ τους είναι η διαδικασία μέσα απ’ την οποία έχει προκύψει όλη η μουσική των ραγδαία ανερχόμενων Pad Trio.
Μιλώντας με τους Billa Qause και Kill Emil βλέπει κανείς εύκολα την αλλαγή που έχει συμβεί στο Hip-Hop στον ελλαδικό χώρο. Κανείς απ’ τους δύο δεν ενδιαφέρεται για καυγάδες, γκάνγκστα φάσεις, λεφτίλα, περιαυτολογία. Ως άτομα ταιριάζουν γάντι με τη μουσική τους, μειλίχιοι αλλά γκρουβάτοι, στρωμένοι αλλά ενδιαφέροντες, με γνήσια επιθυμία να απογυμνώσουν αυτό που κάνουν από κάθε παράγοντα που θα μπορούσε να χαλάσει τη φάση. Δεν βασίζονται σε βεντέτες, αλλά στο να κάνουν τη μουσική τους όσο καλύτερη γίνεται, όντας πρώτα απ’ όλα μουσικοί και μετά οτιδήποτε άλλο. Τους συναντήσαμε και μας είπαν δύο λόγια για το ποιοί είναι και τι κάνουν.

Τα άτομα

IMG_0430
Ο Billa Qause είναι 34 χρονών και ο Kill Emil 29. Ο πρώτος γνώρισε το Hip-Hop το σωτήριο έτος 1992, τότε που στην Ελλάδα υπήρχαν μόνο ο Freestyle Productions κύκλος των Active Member, οι FFC και οι αδισκογράφητοι τότε TXC. Τότε ήταν που το τρίτο μέλος των Pad Trio, J. Melik, του έγραψε μία κασέτα με Masta Ace, Public Enemy, NWA και λοιπά ακούσματα της εποχής που πλέον θεωρούνται με το δίκιο τους κλασσικοί και πρωτοπόροι ενός μουσικού ρεύματος που όπως έμελλε να δείξει η ιστορία, είχε τεράστια περιθώρια εξέλιξης. Αυτή ήταν η αρχή του κακού που οδήγησε τον Billa να αρχίσει την αναζήτηση σ’ αυτόν τον ήχο, αγοράζοντας άλμπουμ από τον Δισκοβόλο, μία πάλαι ποτέ τρύπα στην οδό Ιπποκράτους που έφερνε ό,τι μεσουρανούσε στο MTV Raps.
IMG_0439
Ο Emil απ’ την άλλη, πέντε χρόνια μικρότερος, ξεκίνησε ν’ ακούει μουσική από το Post Rock. Κάπου στην Τρίτη Γυμνασίου αποφασίζει ν’ αναζητήσει έναν άλλον ήχο και πουλάει όλα τα CD του, κρατώντας μόνο τα πολύ αγαπημένα, όπως το f♯a♯∞ των Godspeed You! Black Emperor. Τα λεφτά τα επενδύει στο να ξανοιχτεί σε μία αχαρτογράφητη περιοχή, το Hardcore, μέσω του οποίου σταδιακά οδηγείται στον κόσμο του Hip-Hop. Η στιγμή που αποφάσισε ότι θέλει να φτιάξει αυτή τη μουσική ήταν όταν άκουσε τον πρώτο δίσκο Gang Starr, ένα σχήμα που αποτελεί κοινή αγάπη και των τριών αν κρίνουμε από το “Gang Starr Tribute” που συναντάμε στα Raw Sessions.

Η αρχή έγινε κάνοντας edits με το πρόγραμμα Ableton. Απ’ το αποτέλεσμα της τότε δουλειάς του κυκλοφόρησαν 2 κομμάτια στην Cast-A-Blast μέσω της οποίας γνώρισε τον Billa και τον J. Melik. Τους ρώτησε με γνήσια περιέργεια τι είναι αυτό με το οποίο παίζουν. Του απάντησαν MPC και κάπου εκεί ξεκίνησε η ενασχόληση με τη μουσική που παίζει σήμερα.
Κολάζ 1
Αυτή η κουλτούρα του μοιράσματος της γνώσης είναι εγγενής στους Pad Trio. Δηλώνουν πρόθυμοι να εξηγήσουν στον καθένα που θα τους ρωτήσει να μάθει τι είναι αυτό που κάνουν και πώς το κάνουν – πράγμα που έχει γίνει άλλωστε πολλές φορές. Είναι υπέρμαχοι της ελεύθερης διακίνησης της μουσικής και οι προτεραιότητές τους είναι “πρώτα free download και μετά όλα τ’ άλλα”, καθώς “ο αέρας δεν πληρώνεται”. Μπορεί ν’ ανήκουν σε μία γενιά που αναγκάστηκε να τρέχει απο δισκάδικο σε δισκάδικο για ν’ ανακαλύψει τη μουσική που ήθελε, αλλά είναι ακομπλάριστοι με τις τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν στη μουσική να κυκλοφορεί με τέτοια ευκολία. Υποψιαζόμαστε ότι το γουστάρουν κιόλας, χωρίς ζήλιες και παράπονα, όπως αρμόζει σε κάθε μουσικό που έχει αυτοπεποίθηση σ’ αυτό που κάνει.

Η Μουσική

IMG_0471-7
Όποιος έτυχε να τους δει ζωντανά ή ν’ ακούσει κάποια κυκλοφορία τους μπορεί εύκολα να διακρίνει τη νοοτροπία που περιγράψαμε. Η μουσική τους είναι Hip Hop. Στήνουν μια βάση πάνω στην οποία μπορεί να παντρεύονται “μια blues μελωδία ή ένα ινδικό σιτάρ με μια φωνή από soul, Νεπάλ ή ρεμπέτικο”, αλλά το σώμα πάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν αυτά, προέρχεται πάντα από το Hip Hop και την αφροαμερικάνικη κουλτούρα. Αυτή η συνείδηση της μουσικής δημιουργίας ως παγκόσμιο χυτήριο μπορεί να φανεί εύκολα με λίγη κουβέντα μαζί τους: όταν τους ρωτήσαμε ποιούς καλλιτέχνες θεωρούν συγγενείς ηχητικά μ’ αυτό που κάνουν, αναφέρθηκαν σε δύο σχήματα, ένα απ’ την Ιαπωνία κι ένα απ’ το Βιετνάμ, δύο χώρες που, όπως και στην Ελλάδα, το Hip Hop έφτασε ξένο και χρειάστηκε σεβασμός και ανοιχτό μυαλό για ν’ ακμάσει.
Η νοοτροπία τους, αλλά και η πρωτοτυπία του ήχου τους, διαπλέκονται για να παράγουν τη φρεσκάδα της τέχνης των Pad Trio. Αν οι ραπερς που βλέπουμε να φιγουράρουν ανάμεσα στα σκυλάδικα αντιπροσωπεύουν την εκχώρηση της αυθεντικότητας του Hip Hop και όσοι ασχολούνται μόνο με το να μιλάνε για κόντρες πάνω από άψυχα μπιτ αποτελούν ένδειξη ξεπεσμού και αλλοίωσης της κουλτούρας, οι Pad Trio είναι ένα δείγμα εκπληκτικής ωρίμανσης της Hip-Hop σκηνής, πάνω σ’ αυτά που καλλιέργησαν καλλιτέχνες όπως ο DJ Shadow και με πρότυπα μπάντες σαν τους A Tribe Called Quest που σύμφωνα με τον Billa πρεσβεύουν “το ειρηνικό”.
IMG_0469-2
Ο χρόνος είναι πολύτιμο αγαθό και δεν τον δαπανούν άσκοπα. Αφοσιώνονται στο να δουλεύουν τα τρία επίπεδα της μουσικής τους: αυτό της σύνθεσης, αυτό του ήχου κι αυτό της ζωντανής παρουσίασης. Το τελευταίο το θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς – όπως φαίνεται κι απ’ τη δήλωσή τους που διαλέξαμε για υπότιτλο – απολαμβάνει ακόμα περισσότερο κανείς τη μουσική τους, αν μπορεί να δει ιδίοις όμμασι τη μαεστρία που περικλείεται σ’ αυτήν. Είναι η καλύτερη απάντηση προς όσους θεωρούν ότι η ηλεκτρονική μουσική είναι αυτοματοποιημένη και εύκολη, καθώς ο τρόπος που χειρίζονται τα μηχανήματά τους απαιτεί την ίδια ταχύτητα, ακρίβεια και δεξιοτεχνία μ’ έναν σαξοφωνίστα ή έναν κιθαρίστα.
Και πράγματι, το live είναι η ιδανική μορφή αυτού που κάνουν. Εκεί είναι που ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι αυτό το πράγμα είναι μεν δουλεμένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια, αλλά δεν γίνεται με λογική μαυσωλείου. Βάζουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να κερδίσει ο κάθε παρευρισκόμενος ένα κομμάτι απ’ τη χαρά της φάσης τους, να περάσει όσο καλά περνάνε και οι ίδιοι όταν είναι μαζί και κάνουν μουσική. Το groove είναι η πεμπτουσία των Pad Trio, και το groove υπάρχει μόνο αν επικοινωνείται, αν το νιώθουν όλοι οι παρευρισκόμενοι, μουσικοί και κοινό κι αυτό το ξέρουν καλά. Το έχουν μελετήσει εις βάθος το θέμα. Και απ’ όταν ο Grammatik – σύμφωνα με τους ίδιους – έσπειρε το “Unisex Beat” στο ευρύ κοινό, η δυνατότητα επικοινωνίας μεγάλωσε και πολλά καλά πάρτυ γεννήθηκαν.
Στη μουσική των Pad Trio, το groove γίνεται αξία. Τα πάντα είναι προσεκτικά διαλεγμένα ώστε να χτίζουν μία ατμόσφαιρα, η οποία όταν συναντάει το feedback του κοινού απογειώνεται. Ο τρόπος που έφτασαν στ’ αυτιά μας άλλωστε, ήταν μέσω ανθρώπων που τους είδαν σε κάποια σαρωτική ζωντανή τους εμφάνιση, ίσως ανοίγοντας για Wax Tailor, Chinese Man, Dub Pistols, Herbaliser, Looptroop ή αλλού, και έμειναν να παραμιλούν με τη μουσική τους, έχοντας γνωρίσει από πρώτο χέρι τι είναι αυτό το groove που τόσο αγαπάνε. Ονομάζεται Hip Hop και είναι υπέροχο όταν γίνεται με μεράκι, φρεσκάδα, στυλ και αυθεντικότητα.

Τι να περιμένουμε στο lubenfest | #athens_takeover

IMG_0486-3
Στις 20 Ιουλίου στο Senza, ο Kill Emil και ο Billa Qause θα παρουσιάσουν beats από τις δουλειές του καθενός ξεχωριστά, παιγμένες back-to-back. O Kill Emil έχει στις αποσκευές του τα Corner και Risky Business, αλλά και τις συνθέσεις του για το Broken, το επερχόμενο καινούργιο του EP, ενώ ο Billa Quase θα κάνει αναδρομή στο Jazzova, το e-chop και τις διάφορες δουλειές του που έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογές. Μαζί μ’ αυτά, θα αυτοσχεδιάσουν μεταξύ τους αλλά και με τους κορυφαίους Word of Mouth, πράγμα που αναμένουμε αγωνιωδώς να δούμε. Το σίγουρο είναι ότι αν κρίνουμε απ’ τη δουλειά τους, είναι εγγυημένο ότι μπορούμε να προσβλέπουμε σ’ ένα απολαυστικό live.

Join us στο Lubenfest #athens_takeover

Best of internet