Quantcast
originals heroes

Η Κατερίνα Βρανά νίκησε το θάνατο και ήρθε για να πει την ιστορία

Το Πιο Αστείο Κορίτσι Του Κόσμου κάνει stand up comedy, με όλη τη σημασία που έχουν οι λέξεις


Κώστας Αρβανίτης · 24 Ιανουαρίου 2019

«Το θέμα δεν είναι αν θα πέσεις, το θέμα είναι αν θα ξανασηκωθείς»: Δεν ξέρουμε αν το έγραψε ο Πάουλο Κοέλιο ή κάποιο alter ego του που είναι ιδιοκτήτης καφενείου στη Φοινικούντα, όμως σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει μια τέτοια γραφικότητα. Το κακό με αυτές τις ατάκες είναι ότι είναι και παραμένουν γραφικές, με την φύση τους αυτή να αλλάζει μόνο αν κάποιος βιώσει κάτι τέτοιο, και η  κωμικός Κατερίνα Βρανά είναι από τους ανθρώπους που το βίωσαν στο έπακρο.

Τα βάσανα της Κατερίνας ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκανε στη Μαλαισία για επαγγελματικούς λόγους, έπαθε σκωληκοειδίτιδα. Μια σχετικά τυπική πάθηση έγινε επικίνδυνη όταν δεν της έγινε έγκαιρη διάγνωση στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η σκωληκοειδίτιδα να εξελιχθεί σε περιτονίτιδα.

Τελικά η Κατερίνα Βρανά χρειάστηκε να δώσει μάχη μέχρι και με τη σηψαιμία για τη ζωή της. Έκανε τέσσερις εγχειρήσεις, όλοι οι μύες της ατρόφησαν από την πολύμηνη παραμονή στο νοσοκομείο.

Τα κατάφερε και νίκησε όμως, με την υγεία της να επιστρέφει σιγά σιγά, καθώς βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης, αντιμετωπίζοντας όμως ακόμη και τώρα προβλήματα: Ούτε η όρασή της, ούτε ομιλία της ούτε η κινητικότητά της έχουν επανέλθει 100%.

Αλέξανδρος Κορομηλάς

Τα είχε πει μόνη της με τον τρόπο γνωρίζει, λίγους μήνες νωρίτερα:

Για να επανέλθει πλήρως κάνει εντατικές φυσιοθεραπείες, ενώ είναι αναγκασμένη να μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Άλλοι άνθρωποι θα είχαν παραιτηθεί, όμως η Κατερίνα Βρανά είναι μια κωμικός που κέρδισε την καριέρα της με το σπαθί της. Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό:

Εδώ και χρόνια:

Ακόμα κι όταν δε μπορούσε να μιλήσει, ένα καλό αστείο ήταν ένα καλό αστείο:

– Έχετε καταφέρει και να γελάσετε με αυτή την ιστορία;

– Πάρα πολύ! Το καλύτερο ήταν όταν ξύπνησα από το τεχνητό κώμα και δεν μπορούσα να μιλήσω επειδή είχα σωλήνα που έβγαζε τα υγρά από τους πνεύμονες. Και άρχισαν όλοι: «Α, τι έγινε; Δεν μπορούμε να μιλήσουμε, Κατερινούλα;». Και όλοι έλεγαν: «να της πούμε τώρα ότι θέλουμε που δεν μπορεί να απαντήσει».

Ή όπως είχε πει στην Άννα Μπουσδούκου, σε ένα διάλογο με τον γλαφυρό τίτλο «Πεθαίνοντας στα γέλια»:

«Εγώ το μεγαλύτερο κομμάτι το έχασα. Ήμουν αναίσθητη, κοιμόμουν. Το μεγαλύτερο λούκι το τράβηξαν οι γονείς μου. Κι όσο ήμουν σε τεχνητό κώμα -με έβαλαν για να με σώσουν- εγώ έβλεπα ότι είχα πάει σε yoga retreat στην Κορνουάλη. Και να τονίσω πως εγώ δεν κάνω γιόγκα!»

Παίρνοντας ίσως έμπνευση από τις δραματικές στιγμές που έδωσε, αποφάσισε να δώσει και συνέχεια σε αυτό το μαύρο χιούμορ. Αν δεν έχετε πειστεί γι’αυτό, θα σας πείσει ο ίδιος ο τίτλος της τελευταίας της παράστασης, που είναι το ακόμη πιο γλαφυρό «Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)» και κάνει πρεμιέρα 4/2 στο Μικρό Παλλάς.

Υπάρχει λόγος μάλιστα για την βιασύνη της να επανέλθει στο stand-up comedy, παρά το λούκι που τρώει λόγω των όσων πέρασε. Η Κατερίνα Βρανά θέλει να θυμίσει στον κοινό πως ο κόσμος δεν είναι μόνο για τους υγιείς και αρτιμελείς. Ο κόσμος είναι για όλους και έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει το ταλέντο της σαν κωμικός για να το αναδείξει:

«Η ομιλία μου ήταν ένα άγχος αλλά από την άλλη δεν ήθελα να περιμένω να γίνω τελείως καλά. Στην Ελλάδα κρύβουμε πάρα πολύ τους άρρωστους, τα ΑΜΕΑ, παιδιά με σύνδρομο down, δηλαδή δεν τα βλέπεις στο δρόμο.

Είμαστε ικανά άτομα της κοινωνίας, εγώ θέλω να κάνω παράσταση έτσι όπως είμαι για να δείξω ότι δεν έχει σημασία. Εγώ περνάω και έτσι πολύ καλά και νομίζω ότι και εσείς περνάτε καλά. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, δεν πειράζει, δε χάθηκε ο κόσμος. Μου πηγαίνει το καρότσι.»

Το είχε κάνει για πρώτη φορά κάτι παραπάνω από μισό χρόνο πριν, στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά. Μαζί της ανέβηκαν άλλοι 19 συνάδελφοί της, όλοι κορυφαίοι στο χώρο του stand-up comedy. Η Κατερίνα Βρανά ανέβηκε στη σκηνή με το αμαξίδιό της και ο κόσμος την αποθέωσε:

Αλέξανδρος Κορομηλάς

Αλέξανδρος Κορομηλάς

Υπάρχει μια ειδική κατηγορία ανθρώπων που πέφτει, ξανασηκώνεται και λέει κι ένα αστείο (ή δέκα, ή εκατό) για να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

Η Κατερίνα Βρανά επιστρέφει με την παράσταση «Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)» στο Μικρό Παλλάς για 8 μόνο εμφανίσεις. Η πρεμιέρα της παράστασης, στην οποία η Κατερίνα Βρανά διακωμωδεί τη θυελλώδη περιπέτεια της υγείας της με τον πιο αστείο τρόπο, θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου.

 

 

Best of internet