Quantcast
guide ΦΑΓΗΤΟ

Άμα Λάχει-Στης Νεφέλης: Ένα παλιό σχολείο στα Εξάρχεια με εκλεκτή κουζίνα

Το αυθεντικό μεζεδοπωλείο στην Καλλιδρομίου που μετράει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες λειτουργίας


28 Φεβρουαρίου 2018

Η ιστορική ταβέρνα με τον καταπράσινο κήπο στον αριθμό 69 της οδού Καλλιδρομίου, εκτός από ένα υπέροχο σκηνικό βγαλμένο από ταινία, προσφέρει καταπληκτικά μεζεδάκια και «πειραγμένες» παραδοσιακές συνταγές που ικανοποιούν κάθε γούστο και τσέπη.

Στην εσωτερική της σάλα θα συναντήσεις κάθε ώρα της ημέρας κόσμο όλων των ηλικιών ενώ η ατμοσφαιρική αυλή με το φωτισμένο γιασεμί που ήταν παλαιότερα προαύλιο σχολείου θα σε ταξιδέψει στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής.

Από τον κεντρικό χώρο του νεοκλασικού κτιρίου με τις ρετρό ξύλινες πόρτες, τα φωτεινά παράθυρα και την νοσταλγική ατμόσφαιρα μέχρι την γραφική πλακόστρωτη αυλή, θα χαζέψεις τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των μαθητών και τις παλιές βρύσες του προαυλίου και θα νιώσεις ότι βγήκες μια βόλτα στον χρόνο.

Αξίζει, όμως, να περιηγηθεί κανείς και στον καινούργιο εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται στον κάτω όροφο -εκεί που κάποτε στεγαζόταν η 3η τάξη του δημοτικού σχολείου- όπου φιλοξενούνται έργα Ελλήνων καλλιτεχνών πριν περάσει στο…κυρίως πιάτο.

Στο “Άμα Λάχει-Στης Νεφέλης” τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα έχουν την τιμητική τους. Εδώ, θα φας ρεβυθάδα με παστό χοιρινό Καλαμάτας, χυλοπιτάκι με Ραγού από χωριάτικο λουκάνικο και γραβιερομυζήθρα Μεσσηνίας ή μακαρούνες Καρπάθου με τυρί Νιβάτο.

Θα γευθείς φρέσκιες, χορταστικές σαλάτες με πλούσια dressings και διαλεχτά υλικά ενώ τα ορεκτικά είναι εξίσου προσεγμένα και πιστά στην μεσογειακή κουζίνα.

Στον κατάλογο των ποτών, θα βρεις πολλές μπύρες και κρασιά μικρών Ελλήνων παραγωγών για να συνοδεύσεις το φαγητό σου ενώ η ποικιλία με τα ντόπια παραδοσιακά τυριά που διαθέτει το μαγαζί -από Ξηροτύρι Σαμοθράκης μέχρι Βολάκι Άνδρου- θα σε ενθουσιάσει στα σίγουρα.

Το απόγευμα στον “πολυχώρο” γεύσεων και δημιουργίας των Εξαρχείων μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου παρέα με κάποιο σπιτικό γλυκό όπως μια σοκολατένια γκοφρέτα ή μια ζουμερή μηλόπιτα ενώ τα σαββατοκύριακα ανεξαρτήτως εποχής είναι καλό να κλείσεις ένα τραπέζι καθώς το μαγαζί έχει πολλούς και πιστούς θαμώνες.

 Άμα Λάχει
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια
Τηλ. 210 3845978

Best of internet