Quantcast
guide EVENTS

Life In a City Full of Errors

Βρες, αντιμετώπισε και διόρθωσε τα λάθη της πόλης σου


Moloch · 23 Μαΐου 2013
Μιλήσαμε με την Μαριάννα Χριστοφή της ομάδας City of Errors για τη δράση Life In a City Full of Errors, τον σκοπό της, τα μελλοντικά τους σχέδια και το πως υποδεικνύουν τη μη μίζερη πλευρά των πραγμάτων.

 
 

530719_293889124063406_1854103487_n

 
 

Πότε ξεκίνησε το Life In a City Full of Errors και ποιος είναι ο σκοπός του;
Το Life In a City Full of Errors, το πρώτο σκέλος δηλαδή της πλατφόρμας City of Errors, ξεκίνησε το καλοκαίρι του ΄12, αν και η ιδέα είχε καρφωθεί στην ντοκιμαντερίστρια Μυρτώ Παπαδογεώργου πολύ νωρίτερα. Της πήρε αρκετό καιρό να βρει τα μέσα και τους ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούσε να υλοποιήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Για την ακρίβεια η υλοποίηση του πρότζεκτ αποδίδεται στη συνάντηση της Μυρτώς με το Γιώργο Χλώρο και το Νίκο Κωνσταντίνου ένα ωραίο καλοκαιρινό βράδυ, όπως ξεκινάνε δηλαδή όλες οι ωραίες ιστορίες.

Σκοπός του Life In a City Full of Errors είναι να αφυπνίσει, να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει. Πρόκειται για μια σειρά μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, ένα web series δηλαδή, που ακολουθεί σπουδαίους ανθρώπους της διπλανής πόρτας να αντιμετωπίζουν με δικούς τους τρόπους προβλήματα της καθημερινότητας που κάνουν τη ζωή μας άσχημη, κενή, αδιάφορη ή και ανυπόφορη. Προβάλλοντας τους ανθρώπους αυτούς θέλουμε να δείξουμε τη μη μίζερη πλευρά των πραγμάτων. Δείχνουμε δηλαδή ανθρώπους χαμογελαστούς και όχι χαζοχαρούμενους, που δε το βάζουν κάτω και με μικρές ενέργειες και κινήσεις μας θυμίζουν πόσο κοινωνικά αδρανείς είμαστε στην πραγματικότητα.

Αναφέρεστε στην Αθήνα; Μένετε στην Αθήνα;
Ξεκινήσαμε από την Αθήνα γιατί είναι το πραγματικό Sin City. Ζούμε στην Αθήνα άλλωστε. Με αφορμή τη δικαιολογία της Κρίσης, έχουμε καταλήξει να ζούμε σε μια πόλη αποδιοργανωμένη όχι μόνο από άποψη ρυμοτομίας. Το βασικό πρόβλημα το οποίο και αποδίδουμε στην Αθήνα είναι το πόσο πολύ έχει καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός. Πόσο πολύ έχουμε συνηθίσει αν κινούμαστε σαν μονάδες, αντί να θεωρούμε τον εαυτό μας μέρος του όλου. Ακούγεται λίγο κοινότυπο αυτό σαν δήλωση, αλλά μια απλή βόλτα στην Αθήνα το αποδεικνύει εύκολα. Δεν είμαστε μια πολιτική πλατφόρμα και δε μας ενδιαφέρει αν έχουμε καταγγελτικό λόγο και να αποδώσουμε ευθύνες. Μας ενδιαφέρει όμως να δείξουμε πως η ζωή που ζούμε δεν είναι αυτή που μας αξίζει, αλλά αυτή που εμείς επιλέγουμε να είναι.
Σκοπός μας μόλις ολοκληρώσουμε και το 10ο ντοκιμαντέρ, να συνεχίσουμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή και του εξωτερικού.

 
 

 error#1

 
 

Υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο λάθος της πόλης που να αποτέλεσε εφαλτήριο για το όλο εγχείρημα;
Όχι, δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο λάθος. Κυρίως ήταν κάποιοι άνθρωποι που θαυμάσαμε και μάλλον μας οδήγησαν στο να φτιάξουμε το City of Errors. Τελικά αυτό που μας ελκύει είναι η λύση, όχι το πρόβλημα.

 
 

error#2
 
 
Πόσα άτομα και ποια δουλεύουν μόνιμα στο project;
Έχουμε μια αρκετά μεγάλη ομάδα ανθρώπων που εμπλέκονται σε διάφορα μέρη του City of Errors.  Μπορείτε να δείτε τα προφίλ μας στη σελίδα του City of Errors, ο καθένας προσφέρει το χρόνο του στην πραγματικότητα ανάλογα με την ειδικότητά του. Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο συνεχώς.

 
 
error#3

 
 

Πέρα από την πλατφόρμα City Full of Errors τα εμπλεκόμενα άτομα με τι ασχολούνται επαγγελματικά; 
Όπως ανέφερα και νωρίτερα προερχόμαστε από διαφορετικά  background, ντοκιμαντερίστες, κινηματογραφιστές, προγραμματιστές, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, γραφίστες…

 
 

error#4

 
 

Με ποιόν τρόπο θα υπάρχει διάδραση στον Χάρτη που ετοιμάζετε;Σε ποιους απευθύνεται;
Το δεύτερο σκέλος του City of Errors, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, είναι το City of Terrors, ένα app το οποίο θα λειτουργεί σαν online game, με το οποίο οι χρήστες θα μπορούν να εντοπίζουν λάθη της πόλης μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη και να ανεβάζουν φωτογραφίες ή βίντεο του τρόπου με τον οποίο “επιδιόρθωσαν” τα συγκεκριμένα λάθη. Τα βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία ήχου ή όποιο άλλο υλικό θα ανεβάζουν οι χρήστες θα είναι geolacated, θα καρφώνεται δηλαδή η ακριβής του τοποθεσία πάνω στον πραγματικό χάρτη της πόλης. Οι υπόλοιποι χρήστες θα μπορούν να δουν κάθε λάθος στο χάρτη, να βαθμολογήσουν, να αφήσουν σχόλια, να ανοίξουν διάλογο με άλλους χρήστες/παίκτες.. Απευθύνεται σε όλους, με τον περιορισμό βέβαια ότι θα πρέπει αν είναι κάτοχοι smartphone. Μπορεί να ακούγεται περιοριστικό, αλλά οι κάτοχοι smartphones δεν μια πολυπληθής ομάδα, εντυπωσιακά μεγάλη για μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

 
 

ERROR 5
 
 

Τα προβλήματα της πόλης, σαν αυτά που παρουσιάζετε,πιστεύετε ότι έχουν αυξηθεί ή μειωθεί τα τελευταία χρόνια;
Δύσκολο να απαντηθεί. Βλέπουμε τα καλύτερα, αλλά και τα χειρότερα πλέον. Δε θέλω να γενικεύσω με μια συνολική εκτίμηση. Πάντως σίγουρα σαν City Of Errors απέχουμε ακόμα από το στόχο μας…

Πες μου κάτι που βρίσκεις “σωστό” στην πόλη…

Τι βρίσκω σωστό στην πόλη: μικρές πράξεις ευγένειας και αλληλεγγύης. Το να βλέπω τους νεότερους να γίνονται καλύτεροι από τους παλιότερους. Το να ξεκινάει μια συζήτηση και να θέλουν όλοι να πάρουν μέρος και τα πάρτι που καταλήγουν με το να πετιούνται τηλεοράσεις από μπαλκόνια (όχι πάνω σε περαστικούς βέβαια).

 
 

ERROR #6

 
 

 
 
Δείτε όλα τα βίντεο με τα προβλήματα από το Life In a City Full of Errors εδώ.

Best of internet