Quantcast
guide EVENTS

To Fraternity of Sound είναι ένα φεστιβαλ εκτός τόπου και χρόνου

Για τέσσερις μέρες η Αθήνα ζει κάτω από ένα FOS εν τη μουσική σκοτία


Ήταν ακριβώς 10 χρόνια πριν, όταν μεταξύ αγαπημένων φίλων και εξίσου αγαπημένων αγνώστων, έτυχε να βρισκόμαστε στο Roadburn Festival και να παρακολουθούμε έκθαμβοι μια σειρά από τα σημαντικότερα σχήματα του παγκόσμιου heavy rock, σε ένα υποδειγματικό για το είδος του μουσικό φεστιβαλ. Για έναν κάτοικο του ελλαδικού χώρου η άμεση εμπειρία του να βρεθείς σε ένα τέτοιο χώρο την συγκεκριμένη περίοδο σήμαινε κάτι σαν αποκάλυψη. Αρχικά, για το απολύτως καθοριστικό κομμάτι της μουσικής και συναυλιακής εμπειρίας. Αφ’ετέρου για την δια ζώσης εικόνα μιας διοργάνωσης που δεν είχε καμία απολύτως σχέση με οτιδήποτε είχε ποτέ συμβεί στην Ελλάδα, σε απολύτως όλα τα επίπεδα. Και που κανείς δεν φανταζόταν οτι θα μπορούσε και ποτέ να συμβεί.

Κατά την αποκαλυπτική αυτή εμπειρία είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε πραγματικά μεγαθήρια από ολη την ιστορία του σκληρού ήχου, από τους Blue Cheer και τους Guru Guru μέχρι τους Neurosis και τους Om, τους ισοπεδωτικούς Melvins με τους Big Business. Μαζί με αυτούς και μια παράξενη εντελώς άγνωστη φινλανδική μπάντα, σε ένα απο τα μικρά stage του φεστιβαλ, το live της οποίας κατέστη κάτι σαν αστικός μύθος μεταξύ των ανθρώπων που έτυχε να το ζήσουν. Τους Circle.

Τα χρόνια πέρασαν, κάποιοι μεγάλωσαν, έκαναν παιδιά, άλλοι πέθαναν, ο κόσμος κατάφερε και έγινε χειρότερος. Οι απορίες μεταξύ όλων όσων βρίσκονταν εκεί παρέμειναν οι ίδιες: «Πότε θα ζήσουμε μια συναυλιακή εμπειρία τέτοιου μεγέθους σε αυτή τη χαβούζα που προσποιείται τη χώρα;» Καθώς και «Πότε θα έρθουν οι Circle να παιξουν σε αυτή μαζί με 6-7 από τα μεγαλύτερα underground απωθημένα του ελληνικού κοινού;»

Και οι δύο ερωτήσεις αυτές απαντιούνται αγαπητοί φίλοι, καθώς το Fraternity Of Sound είναι εδώ για να καλύψει και τα δύο. Μέσα σε 4 μέρες από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 29 Οκτωβρίου μια σειρά από εξαιρετικά καλοδιαλεγμένες μουσικές επιλογές ντύνουν ένα line up χαρά οφθαλμών και ώτων.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Unsane, οι Nurse With With Wound, οι Godflesh, συνεπικουρούμενοι απο αγαπημένα σχήματα του ελληνικού κοινοί όπως οι Soft Moon και ο Thurston Moore με το Group του, όπως και πρόσωπα με τεράστιο ιστορικό background οπως ο Drew McDowall των Coil/Psychic TV καλύπτουν με ένα μεγάλο πέπλο ολόκληρο τον σκληρό ήχο. Σαν μια πραγματική αδελφότητα μεταξύ των ειδών, των ανθρώπων, της μουσικής.

Ρίχνοντας μια ματιά σε όλο το πρόγραμμα του FOS Festival σκέφτεσαι ότι όλο μαζί σαν εγχείρημα είναι τόσο υπέροχο που μοιάζει να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Και για την Ελλάδα του 2017 αυτό έχει όσο πιο καλή έννοια μπορεί να έχει κάτι.


Για όλους αυτούς τους λόγους μιλήσαμε με τον Στάθη Ταμβίσκο. Τον άνθρωπο πίσω από τη 3 Shades of Black, και εμπνευστή του Fraternity of Sound για να μας δώσει μια εικόνα για όλο το πράγμα.

Ακριβώς επειδή όλα όσα σχετίζονται με το Fraternity of Sound πάνω απο όλα έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό και τις σχέσεις μεταξύ τους, σκεφτήκαμε τις ερωτήσεις να τις απευθύνει σε δεύτερο πρόσωπο ο Μανώλης Παππάς. Ο άνθρωπος πίσω από την Coherent States το label που καθοδηγεί και τις μουσικές επιλογές για τα Opening Rites, δηλαδή της πρώτης μέρας του φεστιβαλ που διεξάγεται στο ανακαινισμένο Temple στο Γκάζι.

Τι έλειπε απο τη μουσική σκηνή της Ελλάδας το οποίο καλύπτει ένα Fraternity of Sound;

Καλησπέρα σας Luben. Σίγουρα τα festivals που συνδέοουν και προτείνουν είτε νέα μουσική ή διαφορετικά είδη μουσικής κάτω από τη σκέπη τους είναι πολύ λίγα. Και αυτός είναι και ο σκοπός του Fraternity of Sound. Να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν κάτω από λεπτές αλλά σημαντικές συνδέσεις μεταξύ των των καλλιτεχνών που εκφράζει και να τις παρουσιάσει μέσα από ένα κοινό αισθητικό και ηχητικό αφήγημα.

Το Fraternity of Sound έχει σκοπό να μείνει στην ιστορία ως “ένα φεστιβάλ που έγινε κάποτε στην Αθήνα” ή υπήρχε
εξαρχής σκέψη για κάποια ετήσια παρουσία;

Το FOS έχει σκοπό να μείνει στο χρόνο και όχι στην ιστορία. Και η ετήσια του έκφραση είναι σχεδόν δεδομένη. Φυσικά μιας και ο σκοπός του είναι σαφής, δηλαδή δεν είναι ένα φεστιβάλ που κρατάει πάντα την ίδια δομή αλλά έχει έναν εσωτερικό πυρήνα που αυτός καθορίζει και τον τρόπο που θα πλαισιώνεται αλλά και το εκάστοτε lineup του. Μιας και το επόμενο Fraternity of Sound είναι ήδη στημένο και τα bookings γι’αυτό ξεκινούν άμεσα, όλα αυτά θα γίνουν πιο ξεκάθαρα με το 2018 edition.

Fraternity of Sound 2017 (official teaser video)

Οι 3 Shades of Black παρουσιάζουν:Fraternity of Sound Festival 2017"For The Youth Of The Sun"26 – 27 – 28 – 29 Οκτωβρίου*** Event page: Fraternity of Sound Festival 2017*** Featuring: Thurston Moore Group, Nurse With Wound Official, UNSANE, The Soft Moon, Godflesh, Ben Frost, Circle, Zonal, GHOLD, Justin K Broadrick, Maggot Heart, Drew McDowall, Pharaoh Overlord, Omega Monolith, Kooba Tercu, Afformance, Croatian Amor, Colin Potter, Modal Analysis, Pi Electronics – π, Bill Kouligas, DEAD GUM, Jay Glass DubsALL EVENT PAGES:► 26.10.17 – FOS Opening Rites – Curated by Coherent States► 27.10.17 – FOS Day 1: The Soft Moon, Nurse with Wound, Circle + more► 27.10.17 (club night) – Π26: Fraternity of Sound► 28.10.17 – FOS Day 2: Godflesh, Unsane, Ghold + more► 29.10.17 – FOS Day 3: Thurston Moore Group, Ben Frost, Zonal + more“Under lights dimmed or blinding,Moments silent or fierce but all everlasting,Life-changing and singularand passing away,In this unique solitary communeFor all those a house,Fraternity of Sound”

Posted by Fraternity of Sound on Sonntag, 15. Oktober 2017

Που βρίσκετα ο χώρος Temple και τι (θα) συμβαίνει εκεί;

Το Temple βρίσκεται δίπλα στην Τεχνόπολη στην Ιάκχου 17 στο Γκάζι και ήρθε να πλαισιώσει και το όραμα της 3 Shades of Black, αλλά ως Ναός, που πρέπει να είναι ανοιχτός σε όλους όσους τηρούν τους κανόνες του (και λίγους που τους παραβιάζουν σωστά), θα έχει ένα σαφώς μεγαλύτερο πλαίσιο έκφρασης. Για μας η αισθητική συνοχή ήταν πάντοτε σημαντική και δεν μιλάγε για την προφανή επιφανειακή αισθητική, αλλά την συναισθηματική και διαισθητική της ουσία.


Στα πρότυπα ποιου φεστιβάλ του εξωτερικού είναι δομημένο το Fraternity of Sound; Κοινώς, ποιο φεστιβάλ είδες στο
εξωτερικό και είπες “ναι, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα”.

Δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου μιας και δεν σκέφτομαι έτσι. Σίγουρα επιρρεάστηκα από διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού αλλά γενικά όταν σκέφτομαι ότι θέλω να δημιουργήσω κάτι του δίνω χρόνο να μου παρουσιαστεί από μόνο του. Το όνομα του φεστιβάλ μαζί με την τότε προσπάθεια για το Temple κυρίως είναι αυτό που ήρθε και εκφράστηκε σε όλη την υπόλοιπη δομή του κι αυτά τα δύο εξαρχής ήταν αλληλένδετα. Κάπου στην πορεία χάθηκε το Temple, αλλά στη συνέχεια ο αρχικός σκοπός ολοκληρώθηκε.

Η πρώτη εμφάνιση των Godflesh. Η πρώτη εμφάνιση των Nurse With Wound. Η πρώτη εμφάνιση των Circle και Unsane. Εμφανίσεις των Thurston Moore, Soft Moon, Ben Frost. Πόσο δύσκολα ήταν όλα αυτά;

Πολύ. Αλλά όταν λέμε πολύ, εννοούμε πάρα πάρα πολύ. Βέβαια αλλιώς δεν θ’ άξιζε κιόλας. Κατά τ’άλλα μιας και είναι το πρώτο πολυήμερο φεστιβάλ που προσωπικά είχα να στήσω, υπάρχουν αρκετοί στην ομάδα φυσικά με εμπειρία σ’αυτό και με αναρίθμητες δυσκολίες που παρουσιάζονται στην πορεία, χαίρομαι πραγματικά που ξεπεράστηκαν όλες και πια βρίσκομαι σε μια (πιο) ήρεμη ανυπομονησία για την ώρα που θ’ ακουστεί ο πρώτος ήχος.

Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι συνεργασίες για τις παράπλευρες δραστηριότητες (opening day, club night) του φεστιβάλ;
Τι επιδιώκει να ενώσει η 3 Shades Of Black στη μουσική σκηνή της Αθήνας; Αν επιδιώκει κάτι τέτοιο βέβαια.  

Τα κριτήρια όπως και στις περισσότερες μας συνεργασίες είναι αν περνάμε καλά με τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε και δεύτερον αν εκτιμάμε τη δουλειά τους. Αυτό συμβαίνει και με τους Coherent States που με τους δύο τρελούς που πλαισιώνουν αυτή την εξαιρετική μικρή δισκογραφική αλλά και με τους Kondaktor και 3.14 των labels Modal Analysis και Pi Electronics. Χωρίς συνεργασία δεν γίνεται τίποτα και αν και το μεσογειακό ταμπεραμέντο τις κάνεις δυσκολότερες, όταν τελικά πετυχαίνουν τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Αν το Fraternity Of Sound δεν ήταν το ιδανικό συναυλιακό τετραήμερο, πως φαντάζεσαι ένα τέτοιο;

Είναι, δεν ξέρω πως να απαντήσω σ’αυτό. Error 404.

Ποιοί πρέπει να παίξουν οπωσδήποτε στην Αθήνα στο μέλλον;

Καταλαβαίνεις ότι μ’αυτή την ερώτηση πρέπει μιλήσω είτε για το επόμενο lineup ή για live που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Άρα είναι άλλη μια ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα. Οι Stooges κι ο Tom Waits θα πω.

Τι feedback λαμβάνεις απο τον κόσμο;

Το feedback είναι συγκινητικό, όσο τετριμμένη κι αν ακούγεται η απάντηση. Είναι όντως ένα δύσκολο lineup με σχήματα και καλλιτέχνες που πολλοί αγνοούν, αλλά αν ρισκάρουν και φύγουν απ’τα δεδομένα και γνωστά τους, θα ζήσουν μια συναυλιακή εμπειρία που πιθανόν να μην την έχουν ζήσει ποτέ έως τώρα. Και αυτό το πιστεύω διότι ήταν και ο λόγος που αυτό το φεστιβάλ δημιουργήθηκε. Για να ζήσουμε την εμπειρία αυτή που θέλαμε οι ίδιοι να βιώσουμε.

Επέλεξε την ενδέκατη ερώτηση και απάντησέ την.

What is that sound high in the air

Murmur of maternal lamentation

Who are those hooded hordes swarming

Over endless plains, stumbling in cracked earth

Ringed by the flat horizon only

What is the city over the mountains

Cracks and reforms and bursts in the violet air

Falling towers

Jerusalem Athens Alexandria

Vienna London

Unreal

 

 


Fraternity Of Sound Festival 2017
http://fosfestival.gr
https://www.facebook.com/fraternityofsound/

Best of internet