Quantcast
guide EVENTS

Οι BORIS έρχονται για να ισοπεδώσουν το 2016 όπως του αξίζει

Ολόκληρο το Pink στο Fuzz Club, λίγο πριν το δούμε για τελευταία φορά (το Fuzz)


Σπύρος Μαυρογιάννης · 20 Δεκεμβρίου 2016

borispink

Το 2006 ήταν μια χρονιά λίγο-πολύ μεταιχμιακή αγαπητοί φίλοι. Μιλάμε για μια εποχή που σύμφωνα με τα μαθηματικά είναι 10 χρόνια πίσω, και όμως στην πραγματικότητα φαίνεται να είναι περισσότερα. Μια εποχή όπου στο τιμόνι του κόσμου βρίσκεται ακόμα ο George W. Bush, όπου τo Facebook και το Youtube υπάρχουν αλλά κανείς δεν νοιάζεται γιατί στο MySpace έχουν λιγότερους φίλους απο τη Monika, στην Ελλάδα έχουμε φτάσει σε επίπεδα αναπτυξιακού μεγαλείου και στη Wall Street μας παίρνουν τσιμπούκια οι χρηματιστές. Γενικώς τα πράγματα είναι ρόδινα και λίγα είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η ανθρωπότητα θα επιλέξει το darkest timeline που θα μας οδηγήσει στο κωλοχανείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Ίσως γι’ αυτό το λόγο οι προβληματισμένοι νεολαίοι ανα την υφήλιο περνούσαν μια φάση όπου κάθε πιθανός συνδυασμός θορύβου, πειραματικού χάους, καταστροφικής μανίας ή μελαγχολικής κατατονικότητας θα πέρναγε από τα ακουστικά τους. Το 2006 κάθε ακραίο genre πέρναγε τις καλές του μέρες – τα διάφορα πειράματα που γίνονταν σε εκατοντάδες μικρότερα distro έβρισκαν μαζική ανταπόκριση και διανομή από δισκογραφικές που γιγαντώθηκαν μέσα σε αυτήν την περίοδο όπως η HydraHead του Aaron Turner των Isis – για το νέο κύμα του metal – ή η Planet Mu του Mike Paradinas – για τον ηλεκτρονικό ήχο, ενώ τα rapidshare έπαιρναν φωτιά σερβίροντας οτιδήποτε post-rock, post-metal, post-hardcore post-post ή drone/noise/experimental/avant-garde.

Και αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κυκλοφορεί σε παγκόσμια διανομή το Pink των Boris, από τη Southern Lord. Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του σε γιαπωνέζικο έδαφος.

0000002731_10

Έχοντας ήδη 10 χρόνια δισκογραφικής πορείας στην άλλη πλευρά του ειρηνικού οι Boris -που βαπτίζονται από ένα drone κομμάτι των Melvins- έχουν ήδη κυκλοφορήσει έναν ορυμαγδό από θορυβώδεις εκκωφαντικές δουλειές και εξωφρενικές συνεργασίες. Πηγαίνοντας χαοτικά από το sludge στο ambient/drone με την ίδια ταχύτητα που πηγαίνουν από την punk/metal επιθετικότητα στα ήσυχα κιθαριστικά feedback. Οι Boris είναι ένα γιαπωνέζικο εξώγαμο των Melvins και της αμερικάνικης noise/hardcore παράδοσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και αυτό συνεπάγεται ότι αν οι ενισχυτές τρέλας στην μια πλευρά του ωκεανού πηγαίνουν μέχρι το 10, οι γιαπωνέζικοι πηγαίνουν μέχρι το 11! Μέχρι να κυκλοφορήσουν τον δίσκο που θα μείνει σαν σημείο αναφοράς τους, έχουν καταφέρει ήδη να συγκαταλέγονται στο πάνθεον των συμπατριωτών τους, μαζί με παρανοϊκούς τύπους όπως οι Boredoms και οι ΖΕΟΥΛ πρωτοπόροι Ruins.

Όταν οι Boris κυκλοφόρησαν το Pink οι εκφράσεις δέους και κατάπληξης από τον κόσμο και τα μουσικά μέσα ήταν το κάτι άλλο. Και αυτό συνέβη γιατί -όπως μάλλον κάθε μεγάλος δίσκος- το Pink κατάφερε να χτυπήσει μια πολύ συγκεκριμένη φλέβα. Συμπυκνώνοντας όλο τον πειραματισμό και την ακραία ενεργητικότητα των προηγούμενων δουλειών τους με μια μελωδική shoegaze προσβάσιμη πλευρά και όλα αυτά πακεταρισμένα σε ένα καλαίσθητο και εύληπτο περιτύλιγμα. Από τα πρώτα λεπτά μέσα στο δίσκο μέχρι και το αριστουργηματικό 20λεπτο “Just Abandoned Myself” η Wata, ο Takeshi και ο Atsuo εκθέτουν περίπου όλη την heavy μουσική ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου με τα σπαραξικάρδια post-rock περάσματα των Mogwai, τον drone σατανισμό των SUNN, το τσαμπουκαλεμένο post-hardcore των Neurosis.

Φέτος, το Pink κλείνει 11 χρόνια ζωής. Οι Boris κυκλοφορούν για να το γιορτάσουν μια υποδειγματική επετειακή Deluxe κασετίνα με 9 ακόμα κομματάρες που δεν μπήκαν στον δίσκο. Και αποφασίζουν να κάνουν και μια παγκόσμια περιοδεία παίζοντας όλο το δίσκο για να αποδόσουν την δικαιοσύνη και να σπείρουν τον πανικό. Αυτή είναι όλη η ιστορία.

Χάρη στο FUZZ Club και στην υπέροχη Catch the Soap την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη θα βρίσκονται στην Ελλάδα για ένα live που υπογράφουμε στα τυφλά ότι θα είναι το σπουδαιότερο της χρονιάς.

Κερδίστε 4 μονές προσκλησεις στέλνοντας “私はあなたの子供を作りたいワタ” μαζί με τα στοιχεία σας στο [email protected].

Μην χάσετε αυτό το live.

Δελτίο τύπου:


14137991_840849969378810_7943694437285023504_o

Οι Ιάπωνες Boris, ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα του experimental / κιθαριστικού ήχου παγκοσμίως, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στο Fuzz Live Music Club!

Η τριάδα των Atsuo (drums, φωνητικά) / Wata (κιθάρα, φωνητικά) / Takeshi (μπάσο, κιθάρα, φωνητικά) γιορτάζει τη συμπλήρωση 10 ετών από την κυκλοφορία του εμβληματικού album της μπάντας, “Pink” (2006), με την expanded επανακυκλοφορία του και με μία ευρωπαϊκή περιοδεία που θα τους φέρει, επιτέλους, και στα μέρη μας.

Η προπώληση για τη συναυλία ξεκινάει στα 22 ευρώ και για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων. Μετά την εξάντλησή τους, θα συνεχιστεί στα 25 ευρώ. Στο ταμείο, η τιμή θα είναι 28 ευρώ.

Boris + opening act (t.b.a.)
Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016,

Fuzz Live Music Club (Πατριάρχου Ιωακείμ 1 & Πειραιώς 209, Ταύρος

Δύσκολα κατατάξιμοι, αινιγματικοί και – για πολλούς – θρυλικοί πλέον, οι Boris είναι ένα σχήμα που έχει ξεπεράσει μουσικά είδη και ετικέτες, παρότι η μουσική τους έχει κατά καιρούς χαρακτηριστεί, μεταξύ άλλων, noise rock, avant-garde metal, drone, sludge, ambient, experimental, psychedelic rock, shoegaze, dream pop, στη διάρκεια των περίπου 25 χρόνων που έχουν διανύσει από το ξεκίνημά τους, το 1992 στο Τόκυο.

Έχουν εμπνευστεί το όνομά τους από το ομότιτλο τραγούδι των Melvins (από το “Bullhead” του 1991), τους οποίους τοποθετούν στη λίστα των βασικών επιρροών τους, μαζί με ονόματα όπως οι: Sleep, Earth, Nick Cave, Nick Drake, Venom. Παράλληλα, έχουν συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες και σχήματα όπως οι: Merzbow, Sunn O))), Stephen O’ Malley, Michio Kurihara, Keiji Haino, Ian Astbury, Jim Jarmusch.

Το σίγουρο είναι πως είναι δύσκολο να γράψεις το οτιδήποτε για μία μπάντα σαν τους Boris. Άλλωστε, ήταν κάτι που επεδίωξαν από την πρώτη στιγμή και παραμένουν πιστοί σε αυτό, έχοντας ήδη 23 (!!!) studio albums στο ενεργητικό τους – όπου, πριν από την κυκλοφορία του καθενός, ποτέ δεν ήξερες τι θα ακούσεις!

Η μουσική τους αψηφά την κατηγοριοποίηση, προκαλώντας τα πιο ιδιαίτερα και έντονα συναισθήματα στον ακροατή. Τα τραγούδια τους γίνονται ενίοτε απίστευτα ογκώδη και μονολιθικά. Λογικό είναι να βρίσκουν την υπέρτατη έκφρασή τους στις live εμφανίσεις τους, που – εδώ και χρόνια – αποτελούν το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται η δραστηριότητα του συγκροτήματος.

Από τις πρώτες μπάντες που συνέδεσαν την αισθητική τους με τους ενισχυτές Orange, οι Boris στήνουν πάντοτε τον εξοπλισμό τους με ένα τρόπο που να μπορεί να εξυπηρετήσει την ποικιλομορφία της μουσικής τους. Σημειώνουμε πως στη συναυλία της Αθήνας δεν πρόκειται να κάνουν καμία… έκπτωση σε αυτόν τον τομέα, δημιουργώντας ένα μοναδικό περιβάλλον που υπόσχεται να μας ταξιδέψει πέρα κι από τα όρια του πιο heavy ήχου!

Τα λόγια του Atsuo είναι χαρακτηριστικά: “Το ότι περιοδεύουμε τόσο πολύ και κυκλοφορούμε πολλά albums, πιστεύω πως είναι αντιπροσωπευτικό του σε τι αποσκοπούμε. Η άμεση επικοινωνία είναι κάτι που τείνει να χαθεί στους καιρούς μας. Είναι κρίμα – ακόμα και οι συνεντεύξεις γίνονται τηλεφωνικά. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να βλέπουμε τους ανθρώπους κατά πρόσωπο – γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό για εμάς το να κάνουμε περιοδείες. Είναι μία βασική ανθρώπινη ανάγκη την οποία έχουμε ξεχάσει τώρα τελευταία.”

Όπως προαναφέραμε, η συγκεκριμένη περιοδεία είναι αφιερωμένη στο περίφημο “Pink”, το album που αποτελεί σημείο αναφοράς στη δισκογραφία των Boris. To 2006 το είχε βρει μέσα σε πολλές λίστες με τα κορυφαία της χρονιάς, μεταξύ των οποίων και εκείνη του Pitchfork. Δέκα χρόνια μετά, το album επανακυκλοφορεί σε expanded μορφή, σε βινύλιο και CD, αναγνωριζόμενο ως ένα από τα επιδραστικότερα ακούσματα της σύγχρονης σκηνής, ανεξάτητα από μουσικά είδη και στυλ.

Η αυθεντική τριάδα (μετά την αποχώρηση του Nagata το 1996) που αποτελεί την μπάντα από το 1996, θα μας το παρουσιάσει ζωντανά, στη σκηνή του Fuzz Live Music Club, σε μία συναυλία που θα αποτελέσει αληθινή εμπειρία για όσες και όσους επιλέξουν να την παρακολουθήσουν, βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα – τουλάχιστον όσον αφορά στα club shows – για τον τίτλο του live της χρονιάς!

www.borisheavyrocks.com
www.facebook.com/borisheavyrocks
https://twitter.com/borisheavyrocks
https://www.instagram.com/borisdronevil/

Best of internet