Quantcast
guide BOOZE

10 πράγματα που δεν ήξερες για την τεκίλα – και ήρθε η ώρα να τα μάθεις

Φτάσαμε μέχρι την Πόλη της Τεκίλα στο Μεξικό και έχουμε τις απαντήσεις


17 Οκτωβρίου 2017

Αποστολή: Liquid Media-Κατερίνα Καλού

 

Κατ’ αρχάς πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Με το που είδες τεκίλα στον τίτλο θυμήθηκες εκείνο το μεθύσι που είχες κάνει και αμέσως μετά την απόφαση που είχες πάρει να μην βάλεις ξανά το συγκεκριμένο ποτό στο στόμα σου. Για εκείνο το παραλίγο δυστύχημα, λοιπόν, δεν ευθύνεται το σφηνάκι τεκίλας που ήπιες στο τέλος της βραδιάς.

Την ευθύνη ίσως φέρουν κατά σειρά:

Τα 7 βοτκολέμονα που ήπιες πριν το σφηνάκι

Τα 3 επιπλέον τζιν τόνικ που ζήτησες

Τα υπόλοιπα 49 σφηνάκια που κατέβασες νωρίτερα.

Πάμε παρακάτω

Η τεκίλα είναι σαν το Μεξικό: διασκεδαστική, ερωτική και λίγο επικίνδυνη. Με πιο πρακτικούς όρους είναι το απόσταγμα που φτιάχνεται από τους χυμούς της αγαύης.

Το όνομα

Το όνομά της το έχει πάρει από την Πόλη της Τεκίλα, το μέρος στο οποίο πρωτοφτιάχτηκε το συγκεκριμένο ποτό. Η πόλη απέχει 65 χιλιόμετρα από τη Γουαδαλαχάρα και το Luben την επισκέφτηκε για να δει από κοντά την παραγωγή της Jose Cuervo Reserva de la Familia (τις ψαρωτικές λέξεις θα τις ξέρεις κι εσύ μέχρι το τέλος του άρθρου).

Το «μαγικό χωριό» όπως το αποκαλούν και επισήμως (!) φιλοξενεί το διάσημο ηφαίστειο που έδωσε στο έδαφος τα καλύτερα στοιχεία για την παραγωγή του αγαπημένου αποστάγματος. Ο μύθος λέει ότι αν αυτό το ηφαίστειο εκραγεί (έχει 220.000 χρόνια να γίνει κάτι τέτοιο) όλη πόλη θα γίνει μια τεράστια λίμνη ανάμεσα στα βουνά, ενώ μια juicy λεπτομέρεια της υπόθεσης είναι ότι η πέτρα που βρίσκεται μέσα στον κρατήρα του θυμίζει ρώγα (tetilla στα ισπανικά)…

Πάρε μια ιδέα από την πόλη που φιλοξενεί το αποστακτήριο της Jose Cuervo πριν πας παρακάτω.

Η νομοθεσία στο Μεξικό για την τεκίλα

Για να μπορέσεις να ονομάσεις το απόσταγμά σου τεκίλα, αρχικά θα πρέπει αυτό να περιέχει μπλε αγαύη που καλλιεργείται μονάχα σε 5 Πολιτείες του Μεξικού – μία από τις περιοχές όπου παράγεται πάνω από το 90% της κατηγορίας είναι η περιοχή του Jalisco, εκεί που βρίσκεται και η Tequila Town.

Η καλλιέργεια

Κατά την επίσκεψή μας στα χωράφια της οικογένειας Jose Cuervo μάθαμε ότι κάθε σειρά αγαύης απέχει 3 μέτρα από τη διπλανή της, ενώ το ένα φυτό από το άλλο απέχει μόλις 1 μέτρο.

Για να πάρεις την αγαύη και να φτιάξεις τεκίλα θα πρέπει να αφήσεις το φυτό να ωριμάσει από 7 έως 12 χρόνια για να φτάσει σε μια συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρα.

Στη συνέχεια ο jimador παίρνει την καρδιά της αγαύης και τη στέλνει στο αποστακτήριο.

Μετά από τη διαδικασία της διπλής απόσταξης θα βγει η τεκίλα.

Η τεκίλα δεν είναι mezcal

Ειδικά αν συναναστρέφεσαι με bartenders, έχεις αρχίσει να πίνεις mezcal. Τα δύο spirits που εύκολα τα συγχέει κανείς είναι πολύ διαφορετικά. Η τεκίλα μπορεί να φτιαχτεί, όπως είπαμε και παραπάνω, μόνο με μπλε αγαύη που καλλιεργείται σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ το μεσκάλ μπορεί να γίνει από διάφορες ποικιλίες αγαύης. Συνήθως μάλιστα ακολουθεί μονή απόσταξη.

Δεν είναι όλες τους ίδιες

Πας στο μπαρ. Ζητάς σφηνάκια τεκίλα για όλη την παρέα. Πλέον ξέρεις ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι τεκίλας ανάλογα με την παλαίωση.

Plata/Silver: Η λευκή τεκίλα που εμφιαλώνεται αμέσως μετά την απόσταξή της ή μέσα σε 60 μέρες. Είναι εκείνη δηλαδή που δεν ξεκουράζεται σε βαρέλια.

Reposado: Η τεκίλα που έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια για 2 με 12 μήνες πριν από την εμφιάλωση.

Añejo: Η τεκίλα που αποθηκεύεται και αφήνεται να ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια για περισσότερο από ένα χρόνο πριν να εμφιαλωθεί. Η παλαίωση μπορεί να διαρκέσει από 12 έως 36 μήνες.

Extra Añejo: Παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον 36 μήνες.

Ας πάρουμε τη Jose Cuervo, την κορυφαία μάρκα τεκίλας στην Ελλάδα, στο Μεξικό και σε όλο τον κόσμο.

Έχει 3 βασικές σειρές για να θυμάσαι: Την Especial (Blanco και Reposado), την Tradicional (Blanco και Reposado) και τη Reserva de la Familia (Blanco και Extra Añejo).

Για αυτή την τελευταία, μάλιστα, έφτασε και η χάρη μας μέχρι την Tequila Town, αφού κάθε χρόνο εκεί παρουσιάζεται η νέα συσκευασία, την οποία υπογράφει ένας αναγνωρισμένος καλλιτέχνης.

Φέτος τη δύσκολη δουλειά ανέλαβε ο Abraham Cruzvillegas που έκανε μια ιδιαίτερη αυτοπροσωπογραφία, όπως είπε.

Αυτή είναι λοιπόν η τεκίλα που πρέπει να πιεις φέτος αν θες να λέγεσαι ειδικός και το κουτί της είναι έτσι:

Το σκουλήκι

Η τεκίλα δεν περιέχει κάποιο σκουλήκι. Εντ οφ στόρι.

Το ποτό της εργατικής τάξης

Η τεκίλα ήταν κατεξοχήν το ποτό της εργατικής τάξης. Οι premium εκδοχές της, όμως, καταναλώνονται αυτή τη στιγμή στα καλύτερα πάρτι σε Ευρώπη και Αμερική.

Η τεκίλα δεν σε βαράει στο κεφάλι

Η Jose Cuervo έχει 38-40% αλκοολικούς βαθμούς – ακριβώς όπως και τα περισσότερα spirits. Λόγω της ξεχωριστής γεύσης της μπορεί να αποτελέσει ιδανική βάση για long drinks και cocktails. Αυτό ισχύει σε ό,τι έχει να κάνει με τις Silver γιατί οι Reposado tequilas, ήταν είναι και θα είναι το απόλυτο σφηνάκι για μια τρελή βραδιά! Η αλήθεια όμως είναι ότι εκείνοι που ξέρουν την απολαμβάνουν σκέτη χωρίς αναγκαστικά να παρτάρουν για ώρες αμέσως μετά.

Κοκτέιλ δεν είναι μόνο η Μαργαρίτα

Στην πόλη της Τεκίλα υπάρχει και ένα από τα καλύτερα μπαρ στον κόσμο (δεν το λέμε εμείς – έχει βρεθεί στη λίστα με τα 50 κορυφαία μπαρ 3 φορές).

To La Capilla δεν σου γεμίζει το μάτι γιατί θυμίζει καφενείο με πλαστικές καρέκλες, αλλά εμείς που ξέραμε την αξία του μπήκαμε και ζητήσαμε από τον Aaron να μας δείξει ένα ακόμη διάσημο cocktail με τεκίλα. Την κορυφαία Paloma, λοιπόν, μας την έφτιαξε με Jose Cuervo Tradicional Silver και grapefruit soda (που γίνεται από κίτρινο γκρέιπφρουτ και μοιάζει με τη δική μας λεμονάδα).

*Σε αυτό το μπαρ γεννήθηκε και η Batanga, ένα ακόμη cocktail με βάση την τεκίλα και την Coca-Cola.

Είναι το πιο σέξι ποτό

Οι bartenders έχουν το εξής σκεπτικό, το οποίο μάθαμε στο ταξίδι:

«Αν έρθει κάποιος στο bar και μου ζητήσει κρασί, θα μιλήσω για κοινωνιολογία, αν πάρει μπίρα θα πιάσουμε το ποδόσφαιρο, αν παραγγείλει ουίσκι ίσως θα πούμε για τα πολιτικά, αν πάρει τεκίλα, θα ψάξω για προφυλακτικά».

Όσο ζεις, μαθαίνεις.

Best of internet