Quantcast

Τραμπ VS Gaming: Τα games κι όχι τα γκάνια φταίνε τελικά για τα μακελειά στα σχολεία

Ρεσιτάλ προεδρικής σοβαρότητας

THE NERDSTREAM

9 Μαρτίου 2018

Όλα ξεκίνησαν όταν, μετά την πολύνεκρη ένοπλη επίθεση στο σχολείο του Parkland στην Florida που άφησε πίσω της 17 νεκρούς τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ αποφάσισε να ρίξει το φταίξιμο στα video games και την αναπαράσταση της βίας σ’ αυτά. Ο λόγος; Ότι, σύμφωνα με αυτόν, η βία στα video games επηρεάζει τόσο πολύ τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο τα παιδιά, ώστε αυτά στην συνέχεια παίρνουν γκάνια και θερίζουν κόσμο.

Όχι ότι αυτή η επιχειρηματολογία είναι καινούρια βέβαια. Η αφήγηση ότι όσο πιο βίαια γίνονται τα video games τόσο πιο βίαιος γίνεται κι ο κόσμος παίζει πολλά χρόνια τώρα (όπως συνέβαινε στο μακρινό παρελθόν και με τα comics), ενώ η αντίστοιχη έρευνα δεν επιβεβαιώνει μέχρι τώρα κάποιο τέτοιο συμπέρασμα. Παρ’ όλα αυτά, τον τελευταίο καιρό ο Τραμπ έχει ποντάρει φουλ στον ηθικό πανικό ρίχνοντας το φταίξιμο στα video games και όχι, προφανώς, στους νόμους περί οπλοκατοχής ή την άνοδο της ακροδεξιάς βίας στης ΗΠΑ. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, λοιπόν, χτες αποφάσισε να συναντηθεί με πολιτικούς και στελέχη της gaming βιομηχανίας ώστε να συζητήσει μαζί τους το ζήτημα.

Παρακολουθώντας το ρεπορτάζ γύρω από την συνάντηση αυτή, το μάτι μας έπεσε πρώτα στο εξής. Ο Λευκός Οίκος πήρε την πρωτοβουλία κι ετοίμασε ένα βίντεο με βίαιες σκηνές ώστε να αποδείξει την ακρότητα στην οποία έχει φτάσει η κατάσταση στο gaming. Το βίντεο περιελάμβανε σκηνές από games σαν τα Wolfenstein, Fallout 4 και Call of Duty:

Στην μία πλευρά του μήτινγκ, το οποίο έγινε κεκλεισμένων των θυρών, βρισκόταν ο Τραμπ, ένας συγγραφέας που έχει γράψει εκτενώς πάνω στο πώς τα video games εκπαιδεύουν δολοφόνους κι ένα μέλος του Parents Television Council που στο παρελθόν είχε υποστηρίξει τον νόμο της Καλιφόρνια για την απαγόρευση πώλησης βίαιων games σε παιδιά, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός το 2011. Από την άλλη πλευρά, την gaming βιομηχανία εκπροσώπησαν ο επικεφαλής της Entertainment Software Association, ο πρόεδρος του ESRB ratings board και οι CEOs των Bethesda και Take Two.

Το μήτινγκ δεν είχε προφανώς κάποιον αποφασιστικό χαρακτήρα, οπότε ήταν απλά μια ευκαιρία για σολάρισμα Τραμπ και διαμόρφωση αντίστοιχου πολιτικού κλίματος. ΟΚ, δεν λέμε ότι η gaming βιομηχανία και κουλτούρα δεν έχει τα προβλήματά της (γιατί τα έχει), αλλά το να στρέφεται η συζήτηση για τις ένοπλες επιθέσεις στα αμερικάνικα σχολεία προς το ζήτημα της βίας στα video games, ε, είναι λίγο εξοργιστικό, πώς να το κάνουμε.

 

Best of internet