Quantcast
guide ΦΑΓΗΤΟ

Η Ακαμάτρα είναι το πιο προκομμένο εστιατόριο της Λάρισας

Τιμιότατο φαγητό από τις πιο φρέσκες πρώτες ύλες και μια από τις ομορφότερες αυλές που έχεις δει ποτέ


LUBEN CREW · 8 Οκτωβρίου 2018

«Ακαμάτρα» στην παλιά, λαϊκή slang σημαίνει «τεμπέλα» κι «ανεπρόκοπη», κι αυτή είναι η τελευταία λέξη που σου έρχεται στο μυαλό για να περιγράψεις την κουκλίστικη Ακαμάτρα που βρίσκεται στην περιοχή του Φρουρίου της Λάρισας. Κι όμως, ο Μάκης και η Αφροδίτη χρησιμοποίησαν αυτήν τη λέξη –έτσι, γιατί τους άρεσε ο ήχος της– για να ονομάσουν το εστιατόριό τους.

Έβαλαν όλη την προκοπή και το μεράκι τους όταν πήραν ένα ισόγειο κτίριο του 1924, που αρχικά έφτιαχνε ρόδες για κάρα και στη συνέχεια μετατράπηκε σε βιοτεχνία στρωμάτων, για να το μεταμορφώσουν σ’ έναν από τους πιο ιδιαίτερους χώρους της Λάρισας, όπου αποθεώνεται η ethnic αισθητική. Έξυσαν τους τοίχους για να αποκαλύψουν την πέτρα και το τούβλο, έφτιαξαν μερικά από τα παλιομοδίτικα, ρουστίκ έπιπλα, κρέμασαν στους τοίχους αντικείμενα από τα άπειρα ταξίδια που έχουν κάνει (πόσο θα τους ζηλέψεις γι’ αυτά!) κι άναψαν τις κουζίνες για να ετοιμάζουν ένα περιεκτικό σταθερό μενού και πιάτα ημέρας που θα σε ξαναφέρουν εδώ.

Για να σε προλάβουμε (γιατί σίγουρα θα μπεις στον πειρασμό να ρωτήσεις), θα σου πούμε ότι ανάμεσα στα πολύχρωμα και περίεργα αντικείμενα που θα δεις στο χώρο υπάρχουν πλεκτά πιάτα από την Αφρική, ένα κάλυμμα για το κεφάλι που φοράνε οι νύφες στο Ιράκ, κεραμικά πιάτα από τη Σκύρο και παλιά πλακάκια από μια μυστική αποθήκη στη Θεσσαλονίκη – κι αν θέλεις να το παίξεις έξυπνος στους φίλους σου, οι πίνακες με τις εξωτικές γυναίκες είναι απομιμήσεις έργων του Πολ Γκογκέν. Η αυλή της Ακαμάτρας, κατάφυτη, δροσερή και διακριτικά φωτισμένη, σαν να βρίσκεσαι σ’ ένα σωρό μέρη του κόσμου ταυτόχρονα, είναι το αγαπημένο σημείο για να απολαύσεις το φαγητό σου, όπως και ο εσωτερικός χώρος με το απίθανο τραπέζι σε σχήμα «Γ» για να βολέψει όλη την παρέα σου.

Ο μόνιμος κατάλογος της Ακαμάτρας είναι επίτηδες μικρός και συμπληρώνεται καθημερινά με αρκετές προτάσεις ημέρας, ώστε να είσαι σίγουρος ότι τα πιάτα ετοιμάζονται με τις πιο φρέσκες πρώτες ύλες, που γίνεται κάθε προσπάθεια να προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς και να είναι στην εποχή τους. Από τον πρώτο, να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τη σαλάτα Κρίταμα, με καπνιστό χοιρινό, iceberg, μαρούλι, άνηθο, γλυκό μπούκοβο και σως λεμονιού, τα χορταστικά ορεκτικά (με βάση το τυρί τα περισσότερα) και, βέβαια, τα κρέατα (κοτόπουλο ή χοιρινό) που τα περνούν από το δικό τους καπνιστήριο για να αποκτήσουν ένταση που θα τσιμπήσει τη μύτη σου.

Όσο για τα πιάτα ημέρας, εκεί θα βρεις συνήθως διάφορα κρέατα αλλά και ζυμαρικά, όλα διανθισμένα με μυρωδικά και μπαχαρικά που θα ζωντανέψουν τις αισθήσεις σου. Θα τα συνοδεύσεις με κρασιά, χύμα και εμφιαλωμένα, που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τοπικά οινοποιεία, αλλά και μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες.

          

  

Aκαμάτρα
Βύρωνος 5
2414003803

Best of internet