Quantcast
guide ΦΑΓΗΤΟ

Στα Εξάρχεια, ο Πρίγκιπας έρχεται πάνω σε μαύρο χοίρο

Ψάξου λίγο! Εγώ θα στα λέω;


Παλιές χύτρες ταχύτητας, ρετρό σουρωτήρια και τσίγκινα κανάτια γεμισμένα με βασιλικούς σε περιμένουν σε μια γωνιακή αυλή στα Εξάρχεια που θα σου μάθει τι θα ‘πει ελληνικό street food ή όπως λέμε και στο χωριό μας γκουρμεδιάρικο σουβλατζίδικο.

Premium κρέατα από μικρές ελληνικές φάρμες, παραδοσιακές συνταγές από την Βόρεια Ελλάδα και χειροποίητες αλοιφές που όμοιες τους δεν έχεις ξαναδοκιμάσει, φιγουράρουν στον μεγάλο κατάλογο του μικρού μαγαζιού και σε βάζουν από την αρχή στο κλίμα της λουκούλλειας κρεατοφαγείας που βασιλεύει στον αριθμό 23 της οδού Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Κωστής, ιδιοκτήτης του χώρου και λάτρης του καλού φαγητού, θα στο ‘πει καθαρά απ’ την αρχή, χωρίς παρεξήγηση “Εδώ, θα φας καλά.”. Με καταγωγή από τη Φλώρινα και μακρά θητεία στον χώρο της εστίασης ήθελε να φτιάξει ένα μαγαζί όπου ο καθένας θα μπορεί να βρει την ποιότητα και τις πρώτες ύλες ενός πεντάστερου εστιατορίου σε προσιτές τιμές και σε έναν απροσποίητο χώρο που ακολουθεί την φιλοσοφία των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί. Χαλαρά και βορειοελλαδίτικα…

Προβατίνα Τυρνάβου, μαύρος χοίρος Πρεσπών, λουκάνικα Τζουμαγιάς, βουβάλια Κερκίνης αλλά και ζουμερά, μικρά κεμπάπια από τη Φλώρινα -τα οποία είναι και η σπεσιαλιτέ του Πρίγκιπα- τυλίγονται σε μαλακές πίτες καλαμποκιού ή σε ψημένο ψωμί και καταναλώνονται μετά μανίας είτε στο χέρι είτε σε κάποιο από τα λίγα εξωτερικά τραπεζάκια του καταστήματος.

Φυσικά, τα πάντα μπορείς να τα βρεις και με το κομμάτι ή καλύτερα να διαλέξεις μία από τις πλούσιες ποικιλίες του καταλόγου ώστε να δοκιμάσεις όσα περισσότερα αντέχεις. Oρίτζιναλ κρέατα, ιδιαίτερα, που δεν θα τα βρεις εύκολα στο κέντρο της πόλης και ειδικά σε τέτοιες τιμές.

Συνοδεία θα σου ‘ρθουν φρέσκες τηγανιτές πατατούλες αλλά και διαλεχτές αλοιφές όπως η βαλκανικής καταγωγής άιβαρ με μελιτζάνα και ψητή αλεσμένη πιπεριά Φλωρίνης, που κουβαλάει ο Κωστής σε βάζα από τη μάνα του. Παρέα τους, όμως, θα γευτείς και ψάρια του γλυκού νερού όπως φιλέτο καπνιστής πέστροφας από τις πηγές του Λούρου στα Γιάννενα και καπνιστό χέλι Παμβώτιδος που αν το θες τυλίγονται κι αυτά σε πιτούλες μαζί με γλυκιά φάβα, κάπαρη, τραγανό κρεμμύδι, ντομάτα και μαρούλι.

Μιλάμε για μικρά γευστικά αριστουργήματα που στην πρωτεύουσα μας ακούγονται εξεζητημένα, όμως, στη Βόρεια Ελλάδα συνηθίζονται χρόνια τώρα, πριν ακόμα η χίπστερ μόδα τα χαρακτηρίσει ως… νεωτερισμούς.

Στο μενού θα συναντήσεις και πιο κλασικές γεύσεις όπως πεντανόστιμες πανσέτες, καλαμάκια χοιρινά και κοτόπουλου (ναι, υπάρχει η λέξη καλαμάκι στον κατάλογο) καθώς και εξαιρετικά χειροποίητα μπιφτέκια από ανάμικτο κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό, ζυμωμένα σε βουβαλίσιο γάλα. Τα τελευταία μπαίνουν και μέσα σε χορταστικά burgers, εκτός αν επιλέξεις εκείνα που φτιάχνονται από 100% βουβαλίσιο κρέας.

Τον Πρίγκιπα θα τον βρεις ανοιχτό καθημερινά εκτός Κυριακής από τις δώδεκα το μεσημέρι μέχρι τις δώδεκα το βράδυ (αυστηρά) ενώ η διανομή γίνεται από τη μία το μεσημέρι μέχρι και το κλείσιμο. Στο μαγαζί θα συναντήσεις όλες τις ώρες της ημέρας ετερόκλητο κόσμο, από φοιτητές που ψάχνουν κάτι γρήγορο για φαγητό μετά τη σχολή τους μέχρι επιχειρηματίες που κάνουν το μεσημεριανό τους διάλειμμα, καλλιτέχνες που τελειώνουν από τα θέατρα της περιοχής αλλά και άτομα που συρρέουν απ’ όλα τα μέρη της Αθήνας και της επαρχίας για να δοκιμάσουν τα καλούδια του.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις ο ίδιος -ή ακόμη καλύτερα αν δεν ανήκεις σε καμία κατηγορία- μην παραλείψεις να δοκιμάσεις μαζί με το φαγητό σου και ένα ποτηράκι “από το καλύτερο τσίπουρο του κόσμου”, που φτιάχνει ο πατέρας του κολλητού του Κωστή στα Γιαννιτσά.

Για την ιστορία να πούμε πως εμείς γνωρίσαμε τον κολλητό του, καθίσαμε στην παρέα των παιδιών -καλοφαγάδες και ωραίοι τύποι- και μαζί τους μοιραστήκαμε κατσικίσια φέτα, ντοματούλα και σπιτικές ελιές ενώ μας μύησαν και στα σλόγκαν τους που μετέπειτα κατέληξαν να γίνουν hashtags του μαγαζιού.

#Ψάξου_λίγο #Εγώ_θα_στα_λέω;

Πρίγκιπας
Χαριλάου Τρικούπη 23, Αθήνα
Τηλ: 21 1405 0070

Facebook Page
Site

Best of internet