Quantcast
guide EVENTS

O μZiq έρχεται στο Temple στις 20/12 για τα 20 χρόνια δημιουργικής παράνοιας της Planet Mu

Με αφορμή το label showcase κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία της ανεξάρτητης δισκογραφικής που αλλάζει τον ρου της club σκηνής από τα χαρακώματα


Ο Σάτυρος · 19 Δεκεμβρίου 2019

Είναι 1995 και ο Mike Paradinas κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο για την Virgin, σε ένα imprint φτιαγμένο για να κυκλοφορεί τις δικές του δουλειές, το οποίο σε μια στιγμή αστείρευτης έμπνευσης βαφτίζει Planet Mu (ή Planet μ) σαν φόρο τιμής προς την Planet E του Carl Graig. Πριν από αυτό έχει κυκλοφορήσει κάποια δισκάκια σε ένα αδιάφορο label, επ ονόματι Rephlex. Όλα καλά και ωραία με το κεφάλαιο, όμως δυο χρονιά μετά, δεν τους βγάζει τα λεφτά που ήλπιζαν και μια μικρή μανούρα αιωρείται, ενώ και ο ίδιος αναζητά την ελευθερία να κάνει τα πράγματα όπως ο ίδιος γουστάρει και τους πείθει να κυκλοφορήσουν μια συλλογή με κομμάτια underground (τότε) καλλιτεχνών στο μικρο του imprint. Μαζεύει μέσα την αφρόκρεμα της νεοσύστατης τότε προοδευτικής, πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής. Εχει Jega, έχει Aphex, έχει Red Snapper remixed από Plaid, Plug (aka Wagon Christ aka Luke Vibert) και προφανώς τον ίδιο, μεταξύ άλλων ογκολίθων. Όπερ και εγένετο Planet Mu, αφού τότε ήταν που αποφάσισε και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Ο Mike είχε πάντα ένα ταλέντο, να ακούει μπροστά από την εποχή του. Έτσι στα 25 χρόνια της Planet Mu και στον απόηχο του φαινομένου που λέγεται UK rave culture, κάνει στοχευμένα sign καλλιτέχνες που θα καθορίσουν την τροπή του ήχου που ακούγεται στο μέσο ψαγμένο dancefloor. Με τις προσωπικές του κυκλοφορίες σαν μZiq, το αξεπέραστο LP συνεργασίας με τον Aphex Twin ως Mike & Rich (και ίσως ένα από τα πιο γαμάτα/γελοία covers ever), το breakcore ήχο του υπερκάφρου Venetian Snares, το σπασμένα Jazz Infused Breaks του Jega, την φρέσκια προσέγγιση στον καθαρόαιμο acid ήχο των αρχών της δεκαετίας των 90s του Luke Vibert, η Mu χτίζει και καθορίζει μια πιο πειραματική προσέγγιση του jungle/drum’n’bass ήχου που αργότερα κάποιος θα βαφτίσει drill’n’bass και μπαίνει στην τρέχουσα χιλιετία με μεγάλα κέφια. Κάνει sign, τους Virus Syndicate και βγάζει στον αφρό το Grime κίνημα. Κυκλοφορεί δωδεκάιντσα του Remarc, ζωντανού θρύλου της rave/hardcore/jungle σκηνής. Γενικά δεν βάζει κώλο κάτω ο μαν. 

Κάπου εκεί στο ‘05-’06 μαζεύει ένα μάτσο πιτσιρικάδες γαλουχημένους εξίσου από τα προαναφέρθεντα raves άλλα και την τζαμαϊκανική soundsystem κουλτούρα που έχει παρεισφρήσει στην μουσική βιομηχανία της Γηραιάς Αλβιώνας και αναδεικνύει τον ήχο του Dubstep, του αγνού Dubstep, πριν τις κεταμίνες και τα σαχλά midrange. Έτσι ο Pinch μας σερβίρει το legendary Qawwali, o Distance το My Demons και όλο αυτό κλειδώνει το 2006, όταν η Mary Anne Hobbs κυκλοφορεί στην Mu το ανεπανάληπτο Warrior Dubz, εμπνευσμένο από το θρυλικό πλέον Breezeblock radio show στο BBC και συγκεκριμένα το αφιέρωμα Dubstep Warz τον Γενάρη του ‘06. Λίγο πριν το label μας ρίξει τα σαγόνια στο πάτωμα με το Degenerate των Vex’d, ό,τι πιο βαρύ, παραμορφωμένο και παράλληλα τόσο άδειο έχουμε ακούσει σαν ολοκληρωμένη δουλειά, LP με αρχή, μέση και τέλος σε αντίθεση με τα 12” singles και EPs της περιόδου. Κάπου εκεί αρχίζει πάλι να μπασταρδεύει το πράγμα. Εμφανίζονται ατομάκια όπως ο Boxcutter ή ο FaultyDL, παίρνουν τις επιρροές και την Mu-ικη αισθητική, πιάνουν το dubstep μόρφωμα, του προσθέτουν μια πιο IDM προσέγγιση και μας δίνουν κυκλοφορίες που σχοινοβατούν μεταξύ dancefloor και home listening. 

Γύρω στο 2010 και με το βλέμμα στο μέλλον ο Mike τσιμπάει μέσα από άσχετα βίντεο σε αέναο σερφάρισμα στο YouTube (we’ve all been there) ένα περίεργο μουσικό ιδίωμα από το Chicago, το λεγόμενο Footwork (ή Juke) και για άλλη μια φορά το βγάζει από τα στενά όρια της γειτονιάς των δημιουργών του, στην παγκόσμια σκακιέρα (κρατάτε σημειώσεις για το πόσες φορές οι επιλογές του Mike έχουν καθορίσει το τι θα χορεύουμε στα clubs ή θέλετε λυσάρι από Πατάκη;;;). Δώσε στο λαό Bangs & Works, με απ’όλα: DJ Nate, DJ Rashad (R.I.P.), RP Boo, DJ Spinn, Traxman και πάει λέγοντας. 

Πέρα όμως από την club φάση με την οποία η Mu είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, ο Mike φροντίζει μέσα από το label να καλύπτει τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών audiophiles, βάζοντας στο roster καλλιτέχνες τόσο αντισυμβατικούς που αψηφούν τις ταμπέλες των μουσικογράφων και τα διακριτά όρια μεταξύ των διαφόρων ειδών και ιδιωμάτων. Αποτελεί το άρμα που αξιοποιεί ο τιτανοτεράστιος Keith Fullerton Whitman για να κυκλοφορήσει τις πρώτες του μεγάλες (όχι self-released) κυκλοφορίες ως Hrvatski. Εκεί βρίσκει σπίτι ο Ekoplex για το εκτεταμένο knob twiddling και την αναλογική του καΐλα. Φιλοξενεί τον Hieroglyphic Being (ως Hieroglyphic Being And The Configurative Or Modular Me Trio μη χέσω) για μια από τις καλύτερες “μαζικής” κατανάλωσης δουλειές του. Χώνει τον Konx-Om-Pax, έναν ακόμα synth virtuoso ο οποίος κάνει deliver μερικά από τα καλύτερα after hours soundtracks των τελευταίων χρόνων. Ο MachineDrum βγάζει εκεί μια από τις καλύτερες δουλειές του, το Room(s). O πολλά βαρύς Milanese σχεδόν ότι έχει κυκλοφορήσει φέρει catalogue number που αρχίζει από το πρόθεμα ZIQ. Ο επίσης ακαθορίστου αισθητικής Neil Landstrumm με τα techno υβρίδια του και το πλήρως hardware-ικό setup κάνει διάλειμμα από την Tresor για να βγάλει τρία LP εδώ. 

Shitmat. Jlin. Starkey. Terror Danjah. Mr Mitch. iTAL tEK. Meat Beat Manifesto. Kuedo. Ceephax Acid Crew. 

Γενικά, η λίστα δεν τελειώνει. 

Το άτομο το ’χει όσο λίγοι. 

Αυτό το άτομο και αυτή τη δισκογραφική, θα γιορτάσουμε αυτή τη Παρασκευή, με ένα φλογερό Label Showcase Line Up, που εκτός από τον ίδιο τον μZiq, θα σκάσουν μερικά από τα πιο hot (so hot right now) ταλεντάκια του, στον Ιερό Ναό Αθηνών aka The Temple Athens. Μαζί του λοιπόν, ο Rian Treanor, πιτσιρικάς, πωρωμένος, παντρεύει άψογα την λογική και την μενταλιτέ των σύγχρονων συνθετών ηλεκτρονικής μουσικής (βλέπε Mark Fell, Alva Noto) με την dancefloor culture. Τα πρώτα του 12” κυκλοφόρησαν στην Death of Rave πριν τον γραπώσει η Mu, για να του κυκλοφορήσει φέτος το πρώτο του LP, το ATAXIA. 

Επίσης σχετικά νέα προσθήκη στο roster, με ένα ακόμα LP στη Mu πέρα από το υπέροχο, φετινό ATØ, η Ziúr, της οποίας τη δισκογραφία θα σας αφήσουμε να ανακαλύψετε από μόνοι σας, καθώς στο event θα παίξει ένα από τα κλασικά/επικά cross platform/genre defying DJ-sets της. 

Τη βραδιά (αυτό είναι το event του live), θα πλαισιώσουν δικά μας παιδιά, φρέσκα πρόσωπα, παλιές αγάπες και γενικά ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η αγορά από ντόπια προϊόντα. 

Θα έχουμε Πέρα Στα Όρη, θα έχουμε Drog_A-Tek, θα έχουμε Turbo Teeth, θα έχουμε Khmer. 

warm up sounds:

μZiq’s top Planet Mu singles

μZiq’s top Planet Mu album tracks

Η είσοδος για όλο αυτό το πακέτο, στα 18€, αλλά αν ψήνει μόνο clubbing, όποιος έρθει μετά τη 01:00, σκάει 10€. Ή πας στο Facebook event page και συμμετέχεις στο διαγωνισμό για τσαμπέ είσοδο μαζί με μια εξάδα Menace IPA.

Best of internet