Quantcast

Animasyros: Παρακολουθήστε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων online, δωρεάν και χωρίς εγγραφή

Οι καλύτερες ταινίες animation από όλο τον κόσμο για πρώτη φορά και διαδικτυακά μέσα από την ειδική live πλατφόρμα του Animasyros13

THE NERDSTREAM

23 Σεπτεμβρίου 2020

Tο Animasyros 13 θα πραγματοποιηθεί για πέντε ημέρες, από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, τόσο διαδικτυακά όσο και στο φυσικό του χώρο στη Σύρο. Περισσότερες από 180 ταινίες animation, βραβευμένες επιλογές αλλά και νέες εντυπωσιακές παραγωγές από Ελλάδα και από 100 ακόμα χώρες παγκοσμίως, για όλες τις ηλικίες και για όλα τα γούστα, αποτελούν το πρόγραμμα της 13ης διοργάνωσης, που για πρώτη φορά το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει και διαδικτυακά, δωρεάν και χωρίς εγγραφή, στην πλατφόρμα live.animasyros.gr! Ταυτόχρονα, υπαίθριες προβολές σε διάφορα σημεία του νησιού, με καθημερινό ραντεβού στην Ερμούπολη αλλά και μία περιοδεία σε Φοίνικα, Ποσειδωνία, Βάρη και Άνω Σύρο θα πραγματοποιούνται εναλλάξ κάθε ημέρα. Επιπλέον, για τους επαγγελματίες του χώρου, το τμήμα της Αγοράς πραγματοποιείται με περιορισμένη χωρητικότητα στη Σύρο και μεταδίδεται ζωντανά μέσα από το κανάλι του Animasyros στο YouTube.

Μία εντυπωσιακή πρεμιέρα: «Χρύσιππος» του Δ. Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Θ. Σαμαρά

Το Φεστιβάλ θα κάνει την επίσημη έναρξή του την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων που στεγάζεται στο εμβληματικό αρχοντικό Βελισσαρόπουλου στην Ερμούπολη με μια ταινία που στην πραγματικότητα εξερευνά το διάλογο μεταξύ animation και θεάτρου. Πρόκειται για την μαγνητοσκοπημένη θεατρική παράσταση ΧΡΥΣΙΠΠΟΣ του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Θάνου Σαμαρά, μια παράσταση που είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών 2019. Στο έργο αυτό με το ιδιαίτερο χιούμορ, το οποίο θεωρείται υπόδειγμα της ελληνικής queer γραφής, ο σκηνοθέτης Θάνος Σαμαράς πειραματίζεται με απόλυτη επιτυχία με το animation που αποκτά μια ξεχωριστή θέση στην παράσταση. Ο Θάνος Σαμαράς που θα παρουσιάσει το ανέβασμα του έργου και στο πλαίσιο της Αγοράς του Animasyros υπογράφει επίσης το εντυπωσιακό σκηνικό και όλη την εικόνα της παράστασης (κίνηση, κοστούμια, φωτισμούς, σχεδιασμό ήχου και animation).

Το πρόγραμμα του Animasyros:

  • Περισσότερες από 180 ταινίες από 100 χώρες
  • Πέντε (5) διαγωνιστικά τμήματα: το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, το Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα, το Διαγωνιστικό Τμήμα Τηλεοπτικών & Κατά Παραγγελία Ταινιών, το Ελληνικό Πανόραμα που απονέμεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στην καλύτερη ελληνόφωνη ταινία καθώς και το διαγωνιστικό τμήμα Ευρωπαϊκές Αξίες #ThisisEU που απονέμεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
  • Ειδικά αφιερώματα όπως το επετειακό Animapride V για την LGBTQ+ animation σκηνή – ένας θεσμός που έχει πια καθιερωθεί,
  • Tιμώμενη χώρα, η Τσεχία σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο στην Αθήνα, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί η προτεινόμενη για Όσκαρ ταινία «Daughter» της Daria Karcheeva,
  • Μία νέα συνεργασία με το Athens’ International Children’s Film Festival, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί μία επιλογή των καλύτερων animation για τους μικρούς μας φίλους, και όχι μόνο, καθώς και τα καθιερωμένα προγράμματα για παιδιά K.ID.S,
  • Και το αγαπημένο Διεθνές Πανόραμα και τέλος ειδικές προβολές ταινιών των μελών της κριτικής επιτροπής.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται με τρία εργαστήρια για τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Ένα διαδικτυακό masterclass ενηλίκων (επαγγελματίες και φοιτητές) με τον Dan Richards, ένα εργαστήριο ανιμέισον & καλλιγραφίας για εφήβους με την καλλιγράφο Μαρία Γενιτσαρίου και εκπαιδεύτρια την Ιωάννα Γιακουμάτου, ενώ για τους μικρούς μας φίλους, μαθητές Ε’ & ΣΤ’ δημοτικού, αναλαμβάνουν οι Φωκίων Ξένος και Ελένη Μούρη, και συνεργάζονται για ένα εργαστήριο με περιβαλλοντική θεματική και ευφάνταστη τεχνική που συνδυάζει το παραδοσιακό ζωοτρόπιο με τις σύγχρονες τεχνικές ανιμέισον. Το αποτέλεσμα των εργαστηρίων θα παρουσιαστεί στη λήξη του Φεστιβάλ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros ακολουθεί τις οδηγίες και συστάσεις της Πολιτείας, όπως εκάστοτε ισχύουν, για την ασφαλή πραγματοποίηση ζωντανών πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους με καθήμενους θεατές. Οι υπαίθριοι χώροι προβολών του Φεστιβάλ έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα, προκειμένου να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις και φέρουν ειδική περισχοίνιση. Σημειώνεται ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια των υπαίθριων προβολών. Για λόγους αποφυγής συνωστισμού και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση περίπου 30 λεπτά προτού την έναρξη κάθε προβολής.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω έκτακτων εξελίξεων που αφορούν στην πανδημία Covid-19. Για την ενημέρωση σας επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.animasyros.gr & τη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.

Best of internet