Quantcast

10 απαράβατοι φεστιβαλικοί κανόνες για να είστε πρώτη μούρη στις Νύχτες Πρεμιέρας

Και, γιατί όχι, σε κάθε κινηματογραφικό event

THE NERDSTREAM

29 Σεπτεμβρίου 2020

Είναι Σεπτέμβρης και, όπως κάθε Σεπτέμβρη, κρίνονται πολλά. Κι όταν λέμε ότι κρίνονται πολλά, φίλες και φίλοι, εννοούμε κυρίως ότι κρίνεστε εσείς. Κι όταν λέμε ότι κρίνεστε, εννοούμε ότι ήρθε η ώρα να αποδείξετε αν είστε όντως η πρώτη αθηναϊκή μούρη που προσποιήστε ότι είστε ή αν δεν αποτελείτε παρά άτεχνους πληβείους που κατέβηκαν μόλις από το χωριό τους στην πρωτεύουσα. Κι η αρένα όπου κρίνονται όλα αυτά κάθε Σεπτέμβρη, φυσικά, είναι οι Νύχτες Πρεμιέρας, δηλαδή το Athens International Film Festival που κάθε φθινόπωρο κηρύσσει την επίσημη έναρξη της κινηματογραφικής κι εν γένει φεστιβαλικής σεζόν.

Για να μην μακρηγορούμε λοιπόν, σας παρουσιάζουμε τον απόλυτο δεκάλογο κάθε κινηματογραφικού φεστιβάλ.

Ξεκίνα με το φουλάρι

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Μπορεί η ταύτιση του φουλαριού με την σινεφιλία να μοιάζει ξεπερασμένη και πασέ, αλλά έχουμε μια διαφορετική ιδέα για φέτος. Μιας και η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στις προβολές του φεστιβάλ, ευκαιρία να την αναδείξετε σε νέο φουλάρι. Έχετε χρόνο ακόμα, αναζητήστε σινεφιλικές μάσκες ή φτιάξτε τις δικές σας custom δημιουργίες με κινηματογραφικά references. Και προφυλάσσεστε, και τραβάτε τα βλέμματα. Αυτή δεν είναι η ουσία της τέχνης άλλωστε;

Εντόπισε το hype

Με το που ανακοινωθεί το πρόγραμμα, κάποιες προβολές γίνονται sold out με τη μία. Γίνε αυτός που θα τις κάνει sold out. Αυτό φυσικά χρειάζεται οργάνωση. Όχι, δεν εννοούμε να κάθεσαι να ψάχνεις τα φεστιβάλ όλου του κόσμου σα νέρντουλας για να προβλέψεις ποια ταινία θα προσελκύσει τον κόσμο. Γίνε βδέλλα στον φίλο σου το νέρντουλα που το κάνεις έτσι κι αλλιώς. Μάθε την ταινία. Κλείσε το εισιτήριο. Όταν οι φίλοι σου στα social media θα κλαίγονται που δεν πρόλαβαν τίκετς, εσύ θα ξέρεις πώς κατευθύνεσαι στο σωστό μέρος: εκεί όπου βρίσκεται η φάση.

Επένδυσε στις μικρού μήκους

Όχι, μη γίνεις μαικήνας των τεχνών. Εξάλλου δεν έχεις αρκετά λεφτά για να χωθείς στην κινηματογραφική παραγωγή. Οι μικρομηκάδικες προβολές όμως είναι ο ιδανικός τόπος για ζουμερό socialising και γουστόζικο πίρι-πίρι, αφού εκεί συγκεντρώνονται δημιουργοί, ηθοποιοί, φίλοι τους, συγγενείς απ’ το χωριό και βέβαια η κρεμ ντε λα κρεμ της κονετζίδικης Αθήνας. Δεν θέλεις να λείπεις από εκεί. Προσοχή: μην πεις ποτέ την πραγματική σου γνώμη γι’ αυτό που είδες. Μην γκρεμίσεις σε μια στιγμή ό,τι έχτισες με κόπο.

Αξιοποίησε τον φεστιβαλικό χώρο

Δυστυχώς φέτος δεν θα έχουμε parties και λοιπές εκδηλώσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ευκαιρίες για το ιερό φεστιβαλικό mingling. Η απουσία νυχτερινών events αναβαθμίζει τα μάλα τον ρόλο του φουαγιέ και του εξωτερικού χώρου των σινεμά. Έτσι κι αλλιώς, πάντα είναι καλό να πηγαίνεις νωρίς, πόσο μάλλον που η τήρηση των υγειονομικών κανόνων θα κάνει πιο σημαντική την έγκαιρη προσέλευση. Χρησιμοποίησε τον χρόνο και τον χώρο, γνώρισε ανθρώπους, θάμπωσε τους με την φεστιβαλοσύνη σου.

Κυνήγα την πρόσκληση

Θέλεις να είσαι εκεί που δεν μπορούν να είναι οι υπόλοιποι, έτσι δεν είναι; Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο, δεν κρίνουμε. Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ διεξάγεται πάντα μόνο με προσκλήσεις. Έτσι έγινε και φέτος. Φρόντισε να βρεις προσκλήσεις για τις hot τελετές. Aν δεν τα κατάφερες να είσαι στην έναρξη, έχεις μια ακόμη ευκαιρία να είσαι στην τελετή λήξης.

Φόρα την σωστή τσάντα

Δεν έχει σημασία τι θα έχεις μέσα. Δε μας νοιάζει κιόλας. Ξέρω ‘γω, βάλε το πρόγραμμα, βάλε κάνα free press, φόρτωσέ την με φυλλάδια που μοιράζουν έξω από το σινεμά. Το σημαντικό είναι να μετατρέψεις την τσάντα που φοράς σε στοιχείο της ταυτότητάς σου. Βρες μια tote bag, απαραίτητο φεστιβαλικό κινηματογραφικό προϊόν, αλλά οπωσδήποτε από άλλη διοργάνωση. Δείξε ότι κυκλοφορείς γενικά, ότι έχεις γράψει φεστιβάλ χιλιόμετρα στα πόδια σου, ότι δεν περιμένεις απλά να έρθουν τα φεστιβάλ στην Αθήνα. Ιδανική tote bag: από το Φεστιβάλ Βερολίνου, προφανώς.

Μη μιλάς για σειρές

Συγκρατήσου λίγο. Εδώ μόνο σινεμά. Δέκα μέρες είναι. Θα περάσουν.

Θάμπωσε τους με την κριτική σου

Μην δείξεις ποτέ υπερβολικά ενθουσιασμένος με μια ταινία. Δεν είναι κουλ. Πες ότι είχε ενδιαφέρον, αλλά είχε κι αδυναμίες. Αν μια ταινία είναι ψόφια, χαρακτήρισε την “χαμηλόφωνο δράμα“. Αν μια ταινία έχει δράση, χαρακτήρισε την “κάπως φλύαρη“. Αν δεν μπορείς να συγκρατηθείς με τίποτα και θέλεις σώνει και ντε να την εκθειάσεις, θυμήσου τουλάχιστον να προσθέσεις πως η προηγούμενη του σκηνοθέτη ήταν καλύτερη.

Συνδέσου στα σωστά apps

Είμαστε σε φεστιβάλ εν έτει 2020, δεν πιστεύουμε να μπαίνεις σε τίποτα forums, Facebook groups ή IMDb να σχολιάζεις ταινίες σαν άνθρωπος των σπηλαίων. Ένα είναι το σωστό app για την φεστιβαλική ζωή πλέον. Το Letterboxd, που είναι το κουλ κινηματογραφικό Twitter.

Μην στερηθείς τίποτα

Και καλές προβολές!

 

 

Best of internet