Quantcast

Αυτό είναι το πλήρες κι αναλυτικό πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Έρχεται για 8η συνεχόμενη χρονιά, από τις 3 μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου

THE NERDSTREAM

31 Αυγούστου 2020

Από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου και λίγο μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για την όγδοη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας να εξερευνά τη θεματική «Off Season / Εκτός εποχής». Μία θεματική που λειτουργεί τόσο ως τοποθέτηση απέναντι στην παρούσα κατάσταση όσο και ως μέθοδος εργασίας σε αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021. Λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε ο COVID-19, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα εκτείνεται σε ένα διάστημα τεσσάρων ημερών, με μία πολύπλευρη κεντρική δράση ανά ημέρα. Όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους και θα αξιοποιούν, όπως κάθε χρόνο, με απρόσμενο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία της Σύρου.

Βραδιά έναρξης στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς | Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει και φέτος τη διοργάνωσή του στο κέντρο του νησιού, τον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το εμβληματικό δημαρχείο της Ερμούπολης. Για την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ επιλέχθηκε η «Φεντόρα». Πρόκειται για την προτελευταία ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ, με τον Γουίλιαμ Χόλντεν, γυρισμένη σε μια αμαρτωλή και μελαγχολική Κέρκυρα: έναν τόπο βγαλμένο από τη φαντασία, μακριά από το δράμα και τη σήψη των λόφων του Χόλιγουντ. Η βραδιά ολοκληρώνεται με ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους παρουσιάζοντας τρεις διαφορετικές εκδοχές της νησιωτικής ζωής. Μια κινηματογραφική εξερεύνηση της δύναμης του Αιγαίου Πελάγους που ενώνει και χωρίζει, μέσα από τις καθημερινές τελετουργίες.

Οπτικοακουστικές περφόρμανς στο Ναυπηγείο Ταρσανάς | Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Η φετινή -πιο μικρή- «περιοδεία» του SIFF συνεχίζεται παραθαλάσσια, στα ναυπηγεία της Ερμούπολης. Ένα μέρος, στην άκρη του λιμανιού, που οι βόλτες των επισκεπτών συχνά το παραβλέπουν, και το οποίο κρύβει μία ξεχωριστή ομορφιά και ιστορία για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Είναι ο τόπος που παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα η παραδοσιακή τεχνική της ξυλοναυπηγικής. Το βράδυ της Παρασκευής, το SIFF προσκαλεί δύο σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες που δουλεύουν με φιλμ οκτώ χιλιοστών, το κατεξοχήν κινηματογραφικό μέσο καταγραφής της εμπειρίας των διακοπών, το φιλμ που χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες «home movies». Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου θα παρουσιάσει μία περφόρμανς με φιλμ με τίτλο Houses Off, Deserts, Εtc. με την κινηματογραφική μηχανή ως αναπόσπαστο μέρος της δράσης, θέτοντας σε κίνηση μια σειρά από εικόνες που μοιάζουν με ανάγλυφους πίνακες.

Στη συνέχεια, η Νατάσα Γιανναράκη και η Lara Eidi θα παρουσιάσουν μια περφόρμανς βασισμένη σε μια συλλογή πλάνων από ταινίες σούπερ 8 και κασέτες mini DV από μιαν άλλη δεκαετία, που ειδικά τώρα, μοιάζει με ένα διαφορετικό σύμπαν: ελευθερία μετακίνησης, φθηνά αεροπορικά ταξίδια, η ζωή με μια βαλίτσα στο χέρι. Ένα patchwork διαφόρων ταξιδιών: Αθήνα, Λονδίνο, απομακρυσμένα ελληνικά νησιά, Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Αυστραλία.

Η βραδιά θα κλείσει με την Ελληνοαμερικανίδα μουσικό Χριστίνα Βάντζου να αναλαμβάνει τη δημιουργία πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης που θα συνοδεύσει την προβολή της ταινίας Hotel Monterey (1973), ένα βωβό ντοκιμαντέρ της πρωτοπόρου Βελγίδας σκηνοθέτιδας Chantal Akerman. Οδηγώντας μας μέσα από τα δωμάτια, τα ασανσέρ και τους διαδρόμους ενός έρημου ξενοδοχείου στο Upper West Side της Νέας Υόρκης, η Βελγίδα δημιουργός παραδίδει μια ταινία εν είδει διαλογισμού για τον εγκλεισμό και την υπερβατικότητα, η οποία συναντά τις πολυεπίπεδες, αιθέριες συνθέσεις της Χριστίνας Βάντζου, στη νέα μουσική επένδυση που έγραψε κατόπιν ανάθεσης του Φεστιβάλ.

Δύο βραδιές Ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια | Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Για τις επόμενες δύο ημέρες του Φεστιβάλ, η ομάδα του SIFF τιμάει μία αγαπημένη πρακτική της, διοργανώνοντας όχι μία, αλλά δύο κινηματογραφικές βραδιές ντράιβ-ιν, στο αγαπημένο σημείο στην Ντελαγκράτσια της Ποσειδωνίας. Το Brigadoon (1954) του Μινέλι με τον Τζιν Κέλι σε μια κλασική ιστορία φαντασίας όσο και πραγματικότητας, αλλά και το ψυχεδελικό Το Ξενοδοχείο του νεκρού ορειβάτη (1979) του Κρόμανοφ από την ΕΣΣΔ, καθώς και το φαντασιακό Το Παρίσι κοιμάται (1924) του Κλερ, και το Ταξίδι του μέλιτος (1979) του Πανουσόπουλου γυρισμένο ως μια ταινία φαντασίας, εξερεύνησης ενός κόσμου που τα πάντα λείπουν, είναι οι ταινίες που θα απολαύσουν οι επισκέπτες του ντράιβ-ιν του SIFF. Το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με μία σειρά ταινιών μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων και το Επίμονες φυλλωσιές του καλεσμένου του Φεστιβάλ Fern Silva.

Παράλληλες Δράσεις | Εργαστήριο «Εναλλακτικά Μονοπάτια» με τη Δήμητρα Κονδυλάτου

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο Εναλλακτικά Μονοπάτια με την καλλιτέχνιδα Δήμητρα Κονδυλάτου. Το εργαστήριο εστιάζει φέτος στην κτιριακή δομή του «λαζαρέττου», των πρώτων οργανωμένων εγκαταστάσεων που προορίζονταν για καραντίνα ταξιδιωτών και προϊόντων. Τα ιστορικά Λαζαρέττα της Σύρου είναι το σημείο αναφοράς, από το οποίο θα εξεταστούν ιστορικές, γεωπολιτικές, θεωρητικές και εμπειρικές προσεγγίσεις του χώρου, του ταξιδιού και της κοινωνικής διαχείρισης της υγείας.

Η Δήμητρα Κονδυλάτου ενδιαφέρεται καλλιτεχνικά για τα όρια της τέχνης και για τη διασταύρωσή της με τον τουρισμό και την καθημερινή ζωή. Το έργο της συμπεριλαμβάνει κινηματογραφικά δοκίμια, αφηγηματικά φιλμ, ψηφιακά ζωγραφικά σχέδια και εργαστήρια.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Covid-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή λειτουργία ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων σε ανοιχτούς χώρους με καθήμενους θεατές. Οι θεατές παρακαλούνται να ακολουθήσουν με τη σειρά τους τις οδηγίες. Η ομάδα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων για τυχόν διευκρινίσεις και περαιτέρω βοήθεια.
  • Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια των υπαίθριων προβολών και των περφόρμανς, με εξαίρεση τις προβολές στο ντράιβ-ιν.
  • Όλες οι προβολές και περφόρμανς είναι δωρεάν. Ο μέγιστος αριθμός θεατών ανά προβολή / περφόρμανς είναι 50 άτομα, εκτός από τις προβολές στο ντράιβ-ιν το Σαββατοκύριακο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  • Για λόγους ασφαλείας και για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση στους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ (περίπου 30 λεπτά προτού την έναρξη κάθε προβολής).
  • Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω έκτακτων εξελίξεων στον υγειονομικό τομέα. Για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, επισκεφτείτε τη σελίδα του SIFF στο Facebook.

Best of internet